Annonce
Vejle

Vindmøller og store vinduer: Skolebørn byggede fremtiden i Lego

Mathilde Skjærris, Caroline Villumsen, Jonas Rossau Lynggaard Petersen og Alexander Wistoft Schmidt Raaby fra Vinding Skole var fredag med til at bygge fremtidens boliger i Lego på det gamle Vejle Rådhus. Arrangementet var en del af folkemødet. Foto: Mette Mørk

Der manglede hverken klodser eller gode ideer, da skolebørn fra to skoler i Vejle fredag gav sig i kast med at bygge deres bud på fremtidens hjem i Lego i forbindelse med Vejle Folkemøde.

Vejle: Vejle Rådhus var for en kort stund forvandlet til Lego House, da børn fra Vinding Skole og Sct. Norberts Skole gav sig i kast med tonsvis af legoklodser for at bygge fremtidens huse.

Arrangement var en del af det igangværende folkemøde, og var sat i værk af Vejle Kommune i samarbejde Lego Build the Change.

Eventmanager fra Lego Camilla Torpe satte byggeriet i gang med en kort inspirationstale til eleverne, hvor hun sagde, at i fantasien kan en legoklods være mange ting, og det kun er elevernes fantasier, som sætter grænser for byggeriet.

Så gik de mange elever ellers i gang med at bygge og konstruere det ene farvestrålende og nytænkende byggeri efter det andet.

Den her opgave handler jo om at bygge noget til Vejle, og på den måde bliver eleverne en del af byen, og det kan give dem en form for ejerfornemmelse, som gør, at de passer bedre på byen.

Camilla Torpe, eventmanager, Lego
Stadsarkitekt i Vejle Kommune Lisbet Wolters bød børnene fra Vinding Skole og Sct. Norberts Skole velkommen på det gamle rådhus, og var spændt på at se, hvordan de ville bygge Vejles fremtidsboliger i Lego. Foto: Mette Mørk

Børn skal have en stemme

Initiativtageren bag Lego-arrangementet er Vejle Kommune og dets "100 Resilient Cities"-projekt. Ulla Varneskov er Chief Resilience Officer i kommunen, og hun ser frem til at se elevernes færdige projekter.

- Arrangementet i dag handler om at give børn en stemme. Børn har ofte ikke så meget at skulle have sagt, når det gælder politik, men de er jo vores fremtid, og derfor er det også vigtigt, at de bliver hørt, siger Ulla Varneskov.

Ulla Varneskov håber, at eleverne vil få en god oplevelse ud af det, og at de vil få blod på tanden i forhold til at engagere sig i Vejle i fremtiden.

- Man ser verden med de øjne, man har, og børn har en evne til at se verden med andre øjne og tænke ud af boksen. Jeg er sikker på, at vi voksne kan blive inspireret af dem og få ideer, som vi aldrig selv var kommet på, siger hun.

Stadsarkitekt i Vejle Kommune Lisbet Wolters bød børnene fra Vinding Skole og Sct. Norberts Skole velkommen på det gamle rådhus, og var spændt på at se, hvordan de ville bygge Vejles fremtidsboliger i Lego. Foto: Mette Mørk
Annonce

Bæredygtighed og vindenergi

Rundt på forskellige borde var der gang i byggeriet, og der blev både snakket ideer og ledt efter spændende klodser.

Fire piger fra 6.a på Vinding Skole har gang i to byggerier. Et hus og en noget speciel have.

- Vi har opsat en del vindmøller i haven, så beboerne selv kan producere energi. Der er også et vandfald, som de kan få energi fra, fortæller de.

De fire piger, Mai Daniel, Signe Maj, Lea Holm Nielsen og Nanduya Nithiyananthan, synes det er sjovt at være med til at bygge husene, og Lego kender de alle, fra de var yngre.

En anden, som også tænker anderledes med sit byggeri er Lilia Kalili, som også går i 6. på Vinding Skole. Hun nyder at være kreativ med klodserne.

- Jeg vil gerne lavet et moderne hus, som har fokus på bæredygtighed. Jeg har indsat en masse store vinduer, så beboerne ikke behøver bruge for mange penge på el om sommeren. Jeg forestiller mig også, at huset skal have en flot udsigt, som man kan nyde gennem vinduerne, fortæller hun.

Elever fra Sct. Norberts Skole er på jagt efter de bedste klodser i bjerget af Lego. Klodserne skal de bruge til at bygge fremtidens boliger. Foto: Mette Mørk
Annonce

At gøre en forskel

For eventmanager Camilla Torpe er det vigtigt, at eleverne føler de er med til at gøre en forskel.

- Den her opgaver handler jo om at bygge noget til Vejle, og på den måde bliver eleverne en del af byen, og det kan give dem en form for ejerfornemmelse, som gør, at de passer bedre på byen, siger hun.

Camilla Torpe håber, at de politikere og arkitekter, som efterfølgende skal se de færdig legohuse, vil finde inspiration og tage tankerne med i deres fremtidige arbejde.

Elever fra Vinding Skoles 6. årgang måtte være kreative i varmen på det gamle rådhus, hvor de havde til opgave at bygge fremtidens huse. De skulle efterfølgende vises frem for politikere og arkitekter til inspiration. Foto: Mette Mørk
Lilia Kalili fra 6.a på Vinding Skole er i gang med at bygge et moderne hus, som sætter fokus på bæredygtighed og lyse rum. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Vejle

Til hot fodboldaften i Byparken - med øl, jubel, skuffelse og frossen oksekødssuppe

Annonce