Annonce
Erhverv

Vindsektoren strømmer til verdens havvindmøllemekka

KØBENHAVN: Forventningen er, at mere end 9000 danske og internationale gæster vil at besøge Bella Center i København 26.-28 november, når verdens største udstilling og konference med fokus alene på havvind løber af stablen.

Med på udstillingen er intet mindre end 99 danske virksomheder, som står iblandt i alt 431 udstillere. Det sker i en tid, hvor havvind vokser massivt.

- Bella Center er totalt udsolgt, og vi forventer besøgende fra alle hjørner af verden og i stort omfang fra den danske leverandørkæde, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør for Wind Denmark, som sammen med den europæiske vindenergiorganisation WindEurope står bag WindEurope Offshore 2019.

Wind Denmark

Wind Denmark er et sektorfællesskab for vind, der samler virksomheder, vindmølleejere og vindinteresserede privatpersoner. I alt repræsenterer Wind Denmark 3100 medlemmer.

Wind Denmark arbejder med politisk interessevaretagelse og rådgivning af medlemmer, herunder særligt med at sikre rammer for vidensdeling og netværk på tværs af den danske vindsektor. Samtidig er Wind Denmark talerør for den danske vindsektor og sektorens cirka 33.000 ansatte og 30.000 vindmølleejere.

Wind Denmark blev etableret 30. marts 2019 ved en sammenlægning af organisationerne Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening, der begge har eksisteret i omkring 40 år.

Kilde: Wind Denmark

Havvind i stor vækst

Den årlige udbygning med vindenergi på verdensplan er for mere end 90 procents vedkommende udgjort af vindmøller opstillet på land, men i disse år gør havvind store fremskridt. Senest har det Internationale Energi Agentur (IEA) fremlagt tal, der viser, at havvind vil overhale landvind i 2040 i Europa.

På det tidspunkt forventer IEA, at godt 20 procent af Europas elforbrug vil blive dækket af havvind, mens landvind vil have en lignende andel, mens kul vil være nede på et par procent fra i dag at ligge på 20 procent. I Danmark vil havvind og landvind, suppleret med sol, være de dominerende strømproducerende teknologier i fremtiden, og i Danmark har vi i dag verdensrekorden i strøm fra havvind.

- Havvind stod for 15 procent af elproduktionen i 2018 og vil stige til omkring 25 procent i 2025 (uden havmølleparken Thor, red.). Det er en iøjnefaldende verdensrekord. Derfor ser vi også, at verdens øjne hviler på Danmark, når det handler om havvind og måske i særdeleshed de danske virksomheder, der er verdensmestre i at udvikle og opstille havvind, siger Jan Hylleberg.

I dag er der installeret omkring 20 GW havvind i de europæiske farvande, men i 2050 forventer EU-kommissionen, at der skal være installeret op til 450 GW for at EU kan leve op til sine klimaforpligtelser.

Annonce

Stor interesse for messe

- Havvind er vitalt for at Danmark kan nå klimamålsætningerne for 2030 og 2050. Danmark har nogle af de absolut bedste placeringer til havvind i Europa, og derfor skal vi også opstille havvind i Danmark, hvor strømmen på nogle tidspunkter eksporteres til vores nabolande, siger Jan Hylleberg og understreger at dansk havvind på den måde kan være med til at stoppe tyske kulkraftværkers forurenende strømproduktion.

WindEurope Offshore 2019 samler den globale havvindmølleindustri over tre dage, og messen åbnes af H.K.H. Kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen 26. november.

Danmark og havvind

  • Installerede verdens første havvindmøllepark i 1991
  • Verdens største marked for havvind, næsten uafbrudt, til 2007
  • Verdens fjerde største installerede kapacitet ved udgangen af 2018
  • Hjemland for nogle af verdens førende virksomheder inden for havvind
  • Har installeret cirka 1700 MW havvind

  • Knap 1.000 MW er under opførelse eller planlagt

  • Hertil kommer flere igangværende ansøgninger om etablering af små og mellemstore parker efter ’åben-dør’-ordningen

  • Samlet vurderer Wind Denmark, at den samlede mængde havvind i Danmark i 2030 (nedtagning af udtjente parker medregnet) kan være mellem 4,6 GW og 17 GW. Det sidste kræver, at regeringens tidligere udtalelser om en kunstig energiø føres ud i livet inden 2030.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Garnbutik lukker

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Annonce