Annonce
Kultur

Virkelige Valg: Klimafamilie fra Løget vil bygge hus af ler

Hvordan redder vi truede dyrearter, hvordan fremmer vi byggeri af bæredygtige materialer, og hvordan får vi folk til at omlægge livsstil . Det var bare nogle af de emner, som der blev diskuteret, da Casper Grane (i midten) åbnede sit hjem for Steen Holm Iversen (Liberal Alliance) og Rune Ranaivo Bjerremand (Alternativiet). Casper Grane viste blandt andet familiens vilde have frem. Den er fuld af spiselige planter, som familien på fem nyder godt af. Foto: Yilmaz Polat
For Casper Grane og Leonie Mantel er en bæredygtig livsstil blevet til en sport. Nej til flyrejser, kød og bil. Nu vil de gerne bygge et hus af bæredygtige materialer, men de mener, at loven spænder ben for det. To folketingskandidater møder familien til en debat om klima.

Vejle: - Kaffen har vi fundet i en skraldespand, kaffekanden er skraldet, kopperne har vi fundet, teen er brygget på urter fra haven, og bordet lavede min far for 40 år siden.

Casper Grane og Leonie Mantel byder gæsterne velkommen i deres hjem i Løget.

De to værter har taget et aktivt valg om at skrue ned for forbruget for at gøre deres for at begrænse klimaforandringerne. Hvad angår de folkevalgte politikere, mener familien langt fra, at de rykker nok for klimaet.

Derfor har avisen sat to folketingskandidater, Steen Holm Iversen fra Liberal Alliance og Rune Ranaivo Bjerremand fra Alternativet, stævne med klimafamilien fra Løget til vores serie "Virkelige Valg". I familiens hjem mødes parterne til en snak om klima, som ifølge vælgerundersøgelser står til at blive valgets helt store stemmesluger.

Vi kunne godt tænke os at bygge et hus af ler og halm. Men allerede inden vi er kommet rigtigt i gang, er der en masse love, der spænder ben. Bare at få godkendt ler som byggemateriale er svært, selvom det er noget, vi kan hive op lige under vores fødder. Hvad vil I gøre for, at det bliver lettere at bygge bæredygtigt?

Casper Grane

Annonce

Der bliver spændt ben

Helt konkret vil Casper Grane gerne have politikerne på banen med ny lovgivning, som fremmer bæredygtigt byggeri. Med udgangspunkt i sin egen families byggedrøm mener han, det er for svært at gøre tingene anderledes, selvom det falder ud til klimaets og miljøets fordel.

- Vi kunne godt tænke os at bygge et hus af ler og halm. Men allerede inden vi er kommet rigtigt i gang, er der en masse love, der spænder ben. For det første er der en planlov, som siger, at hvis noget er landbrugsjord, må det ikke springe i skov. Bare at få godkendt ler som byggemateriale er svært, selvom det er noget, vi kan hive op lige under vores fødder. Hvad vil I gøre for, at det bliver lettere at bygge bæredygtigt? spørger han.

Rune Ranaivo Bjerremand ser gerne, at miljø og klima fylder mere i byggeindustrien.

- I dag har bygningsreglementet for meget fokus på, at en bolig bruger så lidt energi som muligt. Det giver også god mening, men vi burde se på materialerne enkeltvis: Hvad har det kostet af CO2 at fremstille? Planloven burde også have fokus på miljø, men vi skal også tænke på, at den er til for at beskytte det åbne land og de landskabelige værdier. Vi kan ikke bare åbne op for, at alle kan bygge, hvor de vil, siger han.

Annonce

Mere frihed, tak

Steen Holm Iversen roser Casper Grane for at fremføre den konkrete problemstilling.

- Der er i den grad behov for et servicetjek af planloven for at give folk mere frihed, så de for eksempel lettere kan bosætte sig i øko-samfund. Jeg er overbevist om, at vi skal gennemgå bygningsreglementet. Her mener jeg modsat Rune, at vi skal se på det totale CO2-aftryk i stedet for det enkelte element eller materiale i byggeriet, siger Steen Holm Iversen.

- Steen vil altid være glad for mere frihed. Men vi mener også, at der skal være begrænsninger for, hvad man kan i det åbne land, siger Rune Ranaivo Bjerremand.

Vælgeren

Casper Grane

35 år

Bor i Vejle med sine tre børn og partner Leonie Mantel

Social- og sundhedsassistent i Vejle

Var med til at starte Klimafokus Vejle

Ejer ingen bil, har ikke fløjet i 10 år og er veganer

Annonce

Pengene skiller vandene

De to folketingskandidater lytter opmærksomt til de problemstillinger, som Casper Grane præsenterer politikerne for. Familien i Løget har taget en række valg, som for andre kan virke ekstreme.

De er veganere, de ejer ingen bil, køber ikke nyt tøj eller nye møbler, og det er over 10 år siden, de sidst har fløjet. Familien vil ikke bestemme, hvordan andre skal leve, men den mener, at politikerne skal skubbe på for, at vi minimerer brug-og-smid-væk-kulturen. Casper Grane påpeger, at rigt samfund har en større forbrug af mad, flyrejser og forbrugsgoder.

Steen Holm Iversen mener dog, at mere økonomisk vækst i Danmark er en forudsætning for, at der er penge til den grønne omstilling.

- Den forbrugeradfærd, vi gerne vil fremme, koster bare rigtigt mange penge. Nu er du (Casper Grane, red.) et eksempel på, at det ikke er dyrt. Men langt de fleste mennesker er ikke villige til at lægge deres liv om, som I har gjort. Det betyder, at hvis vi skal fremme grøn boligrenovering og energi, kræver det flere penge, siger Steen Holm Iversen, som mener, at væksten godt kan være miljø- og klimavenlig.

De to folketingskandidater er faktisk enige på en række områder. De vil begge villige til at pille ved planloven og bygningsreglementet, de vil gerne skabe mere dansk natur for at redde truede dyrearter og fjerne visse barrierer for udvikling af grøn energi. Men på ét spørgsmål - hvor skal pengene komme fra? - bliver kløften stor.

De to politikere

Rune Ranaivo Bjerremand

37 år

Folketingskandidat for Alternativet

Bor i Gadbjerg

Timelærer på FOF Vejle

Ejer en bil, flyver cirka hvert tredje år og spiser oksekød cirka en gang om måneden

Steen Holm Iversen

54 år

Folketingskandidat for Liberal Alliance

Bor i Varde

Officer og medlem af Varde Byråd

Ejer en bil, flyver 20 gange om året i arbejdsregi og spiser oksekød flere gange om ugen

Annonce

Færre eller flere afgifter

Rune Ranaivo Bjerremand fra Alternativet mener, det er nødvendigt, at staten i højere grad pålægger de mest klimaskadelige brændstoffer højere afgifter. Dermed kan der findes flere penge til at støtte for eksempel forskning i grøn teknologi og opførelsen af nye vindmølleparker.

- Der er gevaldigt brug for, at vi støtter og producerer mere vedvarende energi i Danmark. Det skal for eksempelvis igen gøres økonomisk attraktivt for private at installere solceller, siger Rune Ranaivo Bjerremand.

Steen Holm Iversen fra Liberal Alliance er bestemt ikke tilhænger, at staten skruer op - hverken for afgifter eller tilskud:

- Vi kan ikke basere et samfund på, at alt er statstøttet. Vi skal sikre, at det bliver attraktivt at købe og investere i grøn energi, siger han.

- Vores tanke er at lægge flere afgifter på fossile brændsler og så tage de penge og bruge dem som tilskud til vedvarende energi, siger Rune Ranaivo Bjerremand.

- Jeg er ikke fan af afgifter. På trods af, at det er sindsygt dyrt at køre i bil i Danmark, har vi ikke skabt nogle brugbare og langtidsholdbare alternativer, siger Steen Holm Iversen.

- Men problemet er jo, at grøn teknologi er dyrere... siger Rune Ranaivo Bjerremand

- Hvis vi lægger flere penge i folks pung, så vil de vælge det, siger Steen Holm Iversen.

Snakken når vidt omkring, og selv efter der er blevet sagt tak for i dag, fortsætter debatten.

Casper Grane minder om, at der netop skal handling bag ordene. Det går allerede for langsomt, siger han og henviser til den seneste rapport fra FN’s klimapanel IPCC.

- Ifølge den har vi med den hastighed, vi udleder drivhusgasser med, kun omkring 10-11 år til at gøre noget for klimaet. Vi bliver nødt til at begrænse folks muligheder for at vælge løsninger, som skader klimaet, siger Casper Grane.

Familien udnytter den lille have i Løget til at dyrke grøntsager, urter og frugter. Familien vil gerne bygge sit eget hus, som giver den mere plads og mere rum til det grønne. Huset vil de gerne placere på landet, og det skal bygges af blandt andet ler og genbrugsmaterialer. Men efter hvad Casper Grane har undersøgt, er det ikke ligetil at bygge alternativt. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce