Annonce
Vejle

Virkelige Valg: Lars' kone blev først indlagt på psykiatrisk afdeling ved fjerde forsøg

Flemming Leer Jakobsen, der er folketingskandidat for Enhedslisten, og Søren Peder Sørensen, der stiller op for Liberal Alliance, tog sig begge tid til at lytte til Lars Bilet. Og de kunne godt blive enige om, at psykiatrien i Danmark trænger til et løft. Foto: Yilmaz Polat
Avisen og Lars Bilet satte to folketingskandidater stævne foran psykiatrisk afdeling i Vejle. Lars Bilet er pårørende til en psykisk syg og vil gerne råbe politikerne op om den store mangel på ressourcer, han oplever i psykiatrien.
Annonce

Vejle: Der er langt fra den psykiatri, som folketingskandidat for Liberal Alliance Søren Peder Sørensen oplevede som barn, til den psykiatri, vejlenseren Lars Bilet har tæt inde på livet i øjeblikket.

Da 66-årige Søren Peder Sørensen var barn i Frederikshåb, var hans mor jævnligt indlagt på en psykiatrisk afdeling, fortæller han.

- Dengang fik vi hjælp derhjemme af en hjemmehjælper, når min mor var indlagt. Det var altid den samme, der kom, og hende var vi børn glade for, husker Søren Peder Sørensen og tilføjer, at hans mor med tiden fik det meget bedre.

Det overskud, som han mindes fra datidens sundhedssystem, kan Lars Bilet ikke helt få øje på.

Hans kone lider af psykisk sygdom - ikke mindst på grund af en meget hård barndom - og i øjeblikket bliver hun konstant hjemsøgt af stemmer, der beordrer hende til at gøre sig selv og andre ondt.

- Vi har forsøgt flere gange at få hende indlagt, og først fjerde gang lykkedes det, fortæller Lars Bilet.

Han tilføjer, at hans hustru blev udskrevet få dage senere igen, fordi der ikke var plads til hende længere på afdelingen.

Hver dag er der prikkerunder [på psykiatrisk afdeling], hvor de tager de mindst syge og udskriver dem på grund af for få pladser.

Flemming Leer Jakobsen, folketingskandidat, Enhedslisten

Annonce

De mindst syge sendes hjem

Folketingskandidat for Enhedslisten Flemming Leer Jakobsen nikker genkendende til den beretning.

Ud over at være aktiv i politik er han formand for Sind i Vejle og sidder jævnligt som bisidder for indlagte i psykiatrien eller er med til møder, når den syge er hos egen læge eller til en samtale i lokalpsykiatrien.

I sin kontakt med de syge borgere hører han ofte om den pladsmangel, som volder problemer på de psykiatriske afdelinger.

- Hver dag er der prikkerunder, hvor de tager de mindst syge og udskriver dem på grund af for få pladser. I Vejle er der fra klokken 15 om eftermiddagen til klokken 7 næste morgen desuden kun én læge til 90 patienter, påpeger han og tilføjer:

- Det er en belastning for den enkelte, og det er meget betænkeligt.

Annonce

Enhedslisten klar med en milliard

Søren Peder Sørensen, som er tømrermester af profession, har ikke samme indgående kendskab til psykiatrien.

- Jeg er ikke inde i, hvor mange pladser der er. Jeg har kun hørt, at der har været udfordringer igennem flere år, men det er, som om der ikke rigtig sker noget. Jeg tror dog, at de fleste politiske partier er enige om, at der skal gøres noget.

Flemming Leer Jakobsen fortæller, at Enhedslisten har en plan om at tilføre psykiatrien i Danmark en milliard kroner, hvis venstrefløjspartiet får noget at skulle have sagt i den kommende regering.

Denne økonomiske saltvandsindsprøjtning skal ikke kun sikre, at der kommer mere personale i psykiatrien. Men også at det personale, som er her, bliver efteruddannet bedre, så man blandt andet kan komme brugen af tvang til livs.

Vælgeren

Lars Bilet

51 år

Bor i Løget

Arbejder i fleksjob som ufaglært butiksassistent ved Rema 1000 i Børkop

Er jævnligt i kontakt med psykiatrien, fordi hans hustru er maniodepressiv, skizofren og har PTSD. Hun lider i øjeblikket særlig meget under massiv stemmehøring.

Annonce

Styr på skatteinddrivelse

- Jeg tror ikke, at vi i Liberal Alliance har sat et direkte beløb på i forhold til psykiatrien, siger Søren Peder Jakobsen.

Han påpeger, at partiet dog hidtil har haft stort fokus på at forbedre forholdene for hjemsendte soldater.

For den liberale politiker er det i første omgang vigtigt at skabe bedre forhold for erhvervslivet.

- Det er på den måde, at man løbende sikrer økonomien til velfærdsstaten på lang sigt. Det går ikke uden penge.

Enhedslistens økonomiske tilskud til psykiatrien skal blandt andet komme fra at øge formuebeskatningen og inddrive de mange milliarder, som Skat har til gode.

Den sidste del kan Søren Peder Sørensen godt tilslutte sig.

- Det er én af mine kæpheste. Der er slet ikke styr på alle de forsvundne skattekroner.

De to politikere

Flemming Leer Jakobsen

50 år

Folketingskandidat for Enhedslisten

Bor i Vejle

Formand for Sind i Vejle

Har tidligere selv været patient i psykiatrien

Søren Peder Sørensen

66 år

Folketingskandidat for Liberal Alliance

Bor i Givskud

Indehaver af Harresø Byggeforretning

Havde en mor, der i sin tid jævnligt var indlagt i psykiatrien

Annonce

Mindre bureaukrati

Det tidligere medlem af byrådet i Give Kommune tror dog ikke, at løsningen er at poste flere penge ind i psykiatrien.

- I så fald må der jo nødvendigvis gå noget fra nogen andre, vurderer han og påpeger, at man i stedet burde kigge på arbejdsgangene og se, om der er noget, der kan gøres mere effektivt og smidigt.

Han tror, at for meget bureaukrati kan være årsagen til, at personalets tid går fra patienterne til administrative opgaver.

- Personalet skal ikke løbe hurtigere, men det skal indrettes sådan, at der er mine bureaukrati og færre kontrolenheder, og så burde det laves sådan, at lægerne i højere grad er tilknyttet faste patienter, siger Søren Peder Jakobsen.

- Det kan jeg godt tilslutte mig, tilføjer Lars Bilet.

Annonce

Regionene skal ikke nedlægges

Flemming Leer Jakobsen påpeger dog, at man nok ikke kan undgå den omfattende dokumentation inden for psykiatrien.

- Jeg tror, det er svært at hente noget på arbejdsgangene, siger han.

Flemming Leer Jakobsen understreger, at især tvangsindlæggelser stiller ekstra krav til lægerne om at dokumentere, hvilke tiltag der rent lægeligt bliver gjort i forhold til patienten.

- Det er for at sikre patienternes retssikkerhed. Generelt er det inden for psykiatrien svært at finde noget, man kan skære fra, siger kandidaten fra Enhedslisten.

Han mener samtidig, at regeringens nye sundhedsudspil kun vil gøre ondt værre i psykiatrien.

- Det kan risikere at gøre psykiatrien til taberen, hvis man nedlægger regionerne. I dag samarbejder man bredt i hele Region Syddanmark i forhold til blandt andet uddannelse og til at nedbringe brugen af tvang, siger Flemming Leer Jakobsen og opfatter samarbejdet som en succes, der bør få lov at fortsætte.

Søren Peder Sørensen er her enig med sin modkandidat og uenig med sig eget parti: Regionerne bør ikke nedlægges.

- Det vil bare koste en masse ressourcer, forudser han.

Annonce

Syg af systemet

Og begge parter kan altså blive enige om, at der i høj grad er plads til forbedringer i psykiatrien i Danmark, og at området mangler mere fagligt kvalificeret personale.

- Jeg kan se alvoren i det, men jeg kan ikke se, at vi har flere ressourcer at gøre med. Vi står i en rigtig vanskelig situation, og der er nogen, som skal gøre noget meget bedre, siger Søren Peder Sørensen og foreslår igen, at man kigger på arbejdsgangene.

Flemming Leer Jakobsen gør opmærksom på, at situationen i psykiatrien langt fra bliver bedre af det nuværende kontanthjælpsloft.

- Det er med til at stresse og gøre endnu flere psykisk syge, vurderer han.

- Derfor vil Enhedslisten have kontanthjælpsloftet afskaffet.

Søren Peder Sørensen får den sidste bemærkning:

- Bistand er ikke en varig tilstand. Det skal helst føre til en pension, eller at folk kommer i arbejde.

-

Lars Bilets hustru er indforstået med, at han fortæller hendes historie. Hun ønsker dog ikke sit navn nævnt. /Red.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smitten bevæger sig rundt i kommunen: Nu bor mange af de nysmittede på Nørremarken

VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Annonce