Annonce
Erhverv

Virksomheder skal betale fast takst for affald på genbrugspladsen: - Det bliver lige som når man kører over Storebælt

Når virksomheder senere på året skal aflevere affald på genbrugspladsen, så vil de blive registreret via nummerpladen og dermed deres cvr-nummer, så de kan faktureres direkte. De slipper dermed for at aflevere dokumenter, hver gang de kommer til pladsen. De bliver fremadrettet opkrævet fast takst per læs. Foto: Søren Gylling
Det skal være nemmere for erhvervslivet at afregne for det affald, de leverer til genbrugspladsen. Ens priser og nummerpladescanning er blevet løsningen, som indføres til foråret.

Fredericia: Det skal snarest muligt være lettere for håndværkere og andre med et cvr-nummer at komme af med sit affald på genbrugspladsen. Til gengæld bliver prisen ensrettet.

I dag koster det 40 kr. per besøg at aflevere en trailer fyldt med genanvendeligt affald, mens prisen stiger til 230 kr. eller 300 kr., hvis der er tale om henholdsvis byggeaffald eller farligt affald.

Nu bliver prisen per besøg 169 kroner uanset hvilken type affald, der ligger på firmaets trailer. Det skal lette administrationen for både firma og kommune.

Annonce

- Vi ønsker, at det skal være så let som muligt at gøre det rigtige. Derfor indfører vi i løbet af foråret en ordning, hvor man bare kører ind på genbrugspladsen i sin erhvervsbil og bliver faktureret automatisk. I tillæg vil man kunne tilmelde sig med erhvervsnummerpladen til ordningen, således at også betalingen foregår automatisk. Lige som man kan, når man kører over Storebælt, forklarer affaldschef i Fredericia Kommune Kim Ankjær Nielsen.

Det nye takstregulativ for erhvervslivet blev godkendt af et flertal i byrådet i december.

Håndværkerforening: Godt med forenkling

Hos Fredericia Håndværkerforening er der opbakning til ordningen.

- Vi bakker fuldt op om, at vi skal sortere og genanvende alt, hvad der kan genanvendes med brug af den sunde fornuft. Og vi ser det som en forbedring af forholdene, at Fredericia Kommune har forenklet administrationen over for erhvervskunderne og glæder os til en fortsat dialog om videreudvikling af genbrugspladserne og sorteringsmulighederne, fastslår formand for Fredericia Håndværkerforening Michael Kristensen.

Vi ønsker at det skal være så let som muligt, at gøre det rigtige. Derfor indfører vi i løbet af foråret en ordning, hvor man bare kører ind på genbrugspladsen i sin erhvervsbil, og bliver faktureret automatisk.

Chef for Affald og Genbrug i Fredericia Kim Ankjær Nielsen

Tømrermester Thomas Hinge benytter genbrugspladserne og er især tilfreds med, at der er åbent hele døgnet.

- I skal til at betale samme pris per læs. Er det ok?

- Det går nok, for vi er gode til at samle sammen i store læs, siger han.

Hans kollega tømrermester Niels Kruse er lidt mere forbeholden.

- Det betyder, at vi kommer til at betale det samme, uanset om vi kommer fra en kunde med en spandfuld affald eller med en helt trailer. Det er måske lidt uretfærdigt og betyder i hvert fald, at vi måske er nødt til at samle affald sammen, og det, ved jeg ikke, om er bedre, siger han.

Men ordningen er kendt fra andre kommuner, hvor det fungerer fint, lyder det fra affaldschefen.

- Middelfart Kommune kører også med nummerpladescanner og en såkaldt ”per besøg”-takst. Det samme gør forsyningsselskabet Provas i Haderslev, ARC på Sjælland, DIN Forsyning i Varde og Esbjerg, oplyser Kim Ankjær Nielsen.

I dag skal man som erhvervskunde registrere sit affald på forhånd og aflevere en seddel til medarbejderne på genbrugspladsen. Helt lavpraktisk foregår det ved, at man printer en seddel ud, sætter kryds i feltet med den affaldstype, man leverer. Ud fra sedlen fakturerer Affald og Genbrug derefter beløbet.

Annonce

Slut med fejlregistreringer

Og udover at være tidskrævende viser det sig, at affaldet ikke altid registreres korrekt.

- En undersøgelse foretaget i og af Middelfart Kommune samt vores medarbejderes oplevelser viser, at virksomheder i et ukendt omfang registrerer enten byggeaffald eller farligt affald som genanvendeligt affald. Men det kan jo også gå den anden vej, at man kommer til at betale for meget, hvis man registrerer genanvendeligt affald som enten byggeaffald eller farligt affald, lyder det fra Kim Ankjær Nielsen.

Fast takst for erhvervsaffald

Gebyrstørrelsen er i dag differentieret og udgør 40 kr. pr. besøg ved aflevering af affald til genanvendelse og 230 kr. pr. besøg ved aflevering af byggeaffald og 300 kr. for farligt affald.

Ved indførelse af et nyt adgangs- og betalingssystem med nummerpladeaflæsning forventes antallet af registrerede erhvervsbesøg at stige.

For 2020 er der opkrævet ca. 370.000 kr. for erhvervs brug af de kommunale genbrugspladser.

Ud fra den baggrund er der beregnet en pris på 169 kr. pr. besøg pr. affaldsbærende enhed.

Fordelen ved at indføre en takst per besøg er, at der ikke på forhånd skal ske en registrering, og affaldet blot skal anbringes i de rette beholdere.

- Mange sætter et kryds, der rammer i flere felter, og her kan det være svært at vurdere, om de i realiteten har villet markere to eller tre felter eller kun et. Og hvad skal vi så opkræve? Vi er i 2022, vi ønsker at gøre vores affaldsordninger så smidige og effektive som muligt for både borgere og erhverv, lyder meldingen fra affaldschefen.

Annonce

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce