Annonce
Kultur

Virus ender på kunstmuseum: Corona får kreativ modstand

Junette Bay er ved at bygge en udstilling op af ommalede plastbeholdere. De farverige beholdere er ud over farvelægningen bemalet med underlige ord, som vi måske ryster på hovedet af om nogle uger eller måneder. Foto: Leif Baun
Junette Bay er kendt for virksomheden Upcomers, vægmalerier og workshops. Alle de fint afstemte planer blev blæst bort, da virussen spredte sig. Men sand kreativitet kan ikke holdes nede.

Vejle: Hun havde ellers lagt den fineste sommerplan: Et par omgange upcomers, dublerede og alligevel udsolgte workshops i Fabland om 3D-print for kvinder og Vejle Fjordfestival.

Men der kom en coronaslæde på tværs, og pludselig befandt hun sig i selvisolation. Men coronakrisen er også en tid, hvor alt er nyt, og det tænder en kunstnersjæl.

Så pludselig havde Junette Bay stiftet en fiktiv rengøringsmiddelproducent, der hedder #Flattenthecurve.

- Det er kommet lidt tilfældigt. Alt andet er lukket ned. Jeg var hyret til at lave vægmalerier og havde købt en masse maling. Kunne jeg gøre noget andet med det? Så begyndte jeg at teste malingen på plastdunke. Samtidig blev en masse nye ord udbredt i medierne, fortæller hun.

Det er kommet lidt tilfældigt. Alt andet er lukket ned. Jeg var hyret til at lave vægmalerier og havde købt en masse maling. Kunne jeg gøre noget andet med det? Så begyndte jeg at teste malingen på plastdunke. Samtidig blev en masse nye ord udbredt i medierne.

Junette Bay

Annonce

Ord fra den fæle poesibog

Sære ord som smittekæde, superspreder, voksenkuvøse, kahytfeber, flokimmunitet, covidafdeling, mørketal, frontlinje, hosteetikette, maskediplomati, håndsprittyveri, værnemiddel, podetelt, chinese flu. Hendes liste er på 130 ord, hvoraf hun har malet de 55.

Via instagram - sikkert også et coronaord - begyndte hun at vise billeder af sine "firmaprodukter". Folk, der så det, begyndte at sende ord og plasticbeholdere til hende. Så dukkede Vejle Kunstmuseum op og sagde: "Det vil vi godt udstille".

Nu kan man aflevere rengjorte plastbeholdere, der ikke har indeholdt noget farligt, ved kunstmuseet. Så den udstilling, der i øjeblikket gror i den virtuelle verden, vil en skønne dag på bedste coronamanér springe over på menneskets virkelige verden.

- Kunstværket er et samtids- og samtalekunstværk i form af en installation. Det skal få folk til at tale sammen, tænke tilbage, tænke i bagklogskabens klare lys, trække på smilebåndet, undres og forundres. Mange ord og begreber er så fremmede, at hvis man samtaler med et barn og spørger om deres forklaring, kommer der nogle helt bogstavelige opfattelser frem. Er mørketal mørke tal? Er corona-fitness noget, man dyrker med en øl i hånden?, siger Junette Bay om sit projekt.

Annonce

Firmaet bløder

Lige nu er hun ved at skrive ansøgninger om fondsmidler.

- Jeg har også et firma, der bløder, så jeg er nødt til at tænke i indtægter, siger hun.

Hun har et værksted i Spinderihallerne, som koster husleje, selv om danskernes verden er lukket ned.

44-årige Junette Bay fra Grønnegade i Vejle er uddannet e-designer med speciale i mønstre. "e" står for entrepreneur, og i det ligger, at hun selv skal kunne finde på noget at lave. Det kommer hende til gode nu, hvor firmaet Upcomers skal finde et nyt eksistensgrundlag.

- Det bliver et meget farverigt projekt, det her. Folk bliver glade af farver. Det gør jeg også selv.

- Hvorfor?

- Øh... jeg er ikke superbevidst om det, jeg laver. Jeg gør det bare. Men jeg kan mærke det på tilbagemeldingerne, forklarer hun.

Da Junette Bay viste de første plastbeholdere på Instagram, kom der en kontakt i stand med Vejle Kunstmuseum. Nogle af kommunens kulturinstitutioner er opsat på at dokumentere, hvordan hverdagen er blevet ændret af coronaen, og en udstilling på kunstmuseet er oplagt. Foto: Leif Baun

Ideen er at male et af de nye ord, der er blevet almeneje, på hver dunk. Foreløbig har Junette Bay dokumentation for 130 ord, så lige mangler hun plastdunke. Foto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce