Annonce
Danmark

Virussen, der ændrede vores motionsvaner: Gåture er blevet hipt blandt unge, mens nogle har opgivet at motionere

Coronanedlukninger har ad flere omgange påvirket danskernes motionsvaner. Særligt i anden nedlukning er mange - især unge - begyndt at gå ture. Arkivfoto: Flemming Krogh
Ad to omgange har store dele af landet nu været lukket ned, og begge gange har det ændret på danskernes motionsvaner. Anden nedlukning har dog på flere punkter været mere positiv i forhold til vores vaner, end det var tilfældet under første nedlukning sidste forår.

I efterhånden mange år har idrætsfolk og sundhedsforskere talt om, hvordan man kunne aktivere dem, der ikke selv sørger for at få motioneret på den ene eller anden måde. Det hjælper ikke altid at presse folk til at ændre vaner, og uanset hvor meget viden vi har om, hvad inaktivitet gør ved vores kroppe, vil der altid være nogle, der ikke får rørt sig.

Men en undersøgelse lavet af Idrættens Analyseinstitut under den igangværende nedlukning af landet viser nu, at hele 27 procent af dem, der før corona ikke var aktive, siden er begyndt at motionere.

- Det er sindssygt positivt, at vi er i stand til at få en ny gruppe i gang, siger analytiker Mette Eske, der er en del af holdet bag undersøgelsen.

Annonce

Gåture frem for caféture

Særligt unge mennesker i tyverne og trediverne har været gode til selv at komme i gang, og især er det gå- og løbeture, der er blevet en del af de unges hverdag.

- Det er den eneste legitime måde at være sammen med andre på i øjeblikket - og det er måden, vi forsøger at forklare, hvorfor særligt de unge er begyndt at gå. De kan ikke gå i byen eller tage på café, som de måske plejer - men at gå er det, man kan nu, siger analytikeren.

Siden september har den største vækst i nyaktive dog været blandt den ældre del af befolkningen.

- Hvis man er i stand til at fastholde den her gruppe af nye aktive efter corona og samtidig få de gamle tilbage igen, som er stoppet med at motionere under nedlukningerne, så kan idrætsdeltagelsen i Danmark blive højere end nogensinde. Det er optimistisk, men potentialet er der, siger Mette Eske.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 78 procent af de nye aktive dyrker vandre- og gåture, mens 24 procent løber og 23 procent dyrker fitnessaktiviteter.
  • 26 procent mangler overskud til at dyrke motion under anden nedlukning. Til sammenligning var tallet fem procent under den første nedlukning i foråret.
  • Andelen af voksne, der vandrer og går ture, er steget fra 40 procent inden corona, til 58 procent i februar.
  • Blandt dem, der ikke var aktive før coronakrisen, er 27 procent nu blevet aktive. Det tilsvarende tal var 10 procent under første nedlukning.
Annonce

Nogle er forsvundet

Som analytikeren peger på, er der også en del danskere, der før corona har motioneret regelmæssigt, som er stoppet med det under nedlukningerne. Frafaldne og nyaktive ses i alle aldersgrupper, men særligt de 30-50-årige er faldet fra under landets anden nedlukning.

Egentlig er situationen for de fleste ikke meget anderledes nu, end det var tilfældet i foråret, men alligevel kan der være gode forklaringer på tendensen. I netop denne aldersgruppe har mange hjemmeboende børn, der i efterhånden lang tid er blevet undervist digitalt, imens de voksne også selv har passet et arbejde hjemmefra. Derfor taler Mette Eske om, at dette frafald kan skyldes, at mange er ved at være drænet for energi.


Når det hele åbner, kan vi håbe på, at folk vender tilbage. Men når manglende overskud spiller ind i så høj grad, kan vi godt blive bekymrede for, hvor svært det bliver at få folk tilbage.

Mette Eske, analytiker, Idrættens Analyseinstitut


Da Idrættens Analyseinstitut i foråret lavede en lignende undersøgelse, svarede 70 procent, at lukkede aktiviteter var årsagen til, at de var stoppet med at motionere. I denne anden nedlukning er det kun en medvirkende årsag for 31 procent af respondenterne. Til gengæld fortæller hver fjerde under anden nedlukning, at manglende overskud er en væsentlig grund til motionsstop.

- Det er det, der måske kan bekymre, når vi ser på genåbning af landet. Når det hele åbner, kan vi håbe på, at folk vender tilbage. Men når manglende overskud spiller ind i så høj grad, kan vi godt blive bekymrede for, hvor svært det bliver at få folk tilbage, siger Mette Eske.

Annonce

Bedre anden gang

Det positive i anden nedlukning er dog, at selvom vi igen er blevet ramt mere negativt end positivt på vores motionsvaner, er vi stadig ramt i mindre grad end under den første nedlukning sidste forår. Under den første nedlukning faldt idrætsdeltagelsen nemlig med 16 procentpoint mod kun otte procentpoint i denne omgang.

Analytiker Mette Eske peger også på noget, vi kan lære af coronasituationen.

- Noget af det, man skal tage med sig videre, er de her vandre- og gåture, som er noget, der har fået mange i gang, der ellers ikke plejer at være aktive. Man kunne overveje at lave fællesskaber omkring det, ligesom man har løbeklubber, for at fastholde den her gruppe på længere sigt, lyder opfordringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce