Annonce
Erhverv

Populær destination for madelskere: Voksende gastronomi-scene hiver turister til Vejle

Restaurant Lyst skal blive til en destanition for gastroturister. Køkkenchef Daniel McBurnie (th.) håber på, at de vil finde vej helt fra USA. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle er blevet en ny destination for de såkaldte gastroturister. VisitVejle melder om en stigning i antallet af de madglade gæster, og Restaurant Lyst og Treetop Restauranten bekræfter tendensen.
Annonce

Vejle: De er sultne, vilde med mad og er villig til at rejse langt for at svinge hævekortet på dyre madoplevelser. Og så har de fået øjnene op for Vejle.

Flere og flere såkaldte gastroturister sætter nålen i Vejle som maddestination. Det fortæller Treetop Restauranten, Restaurant Lyst og projektleder Maria Sommer fra VisitVejle.

Maria Sommer arbejder netop med at markedsføre Vejle Kommune som madmekka.

- En Michelin-stjerne til MeMu, og nu også åbningen af Lyst sætter i den grad Vejle på gastro-kortet og flere kommer til. Vi ved, at det stadig er et fåtal, som rejser for mad, men det er en gruppe, som er i stigning, siger Maria Sommer.

Præcis hvor mange gastroturister tager turen til Vejle, ved hun ikke, for det er ikke noget VisitVejle kan måle på.

- Men vi kan se fra internationale rapporter, at det er en global trend og i kraftig stigning. Og hvis Vejle ikke gør noget for at profilere sig på området, så bliver vi hægtet af, og de tager et andet sted hen, siger hun.

VisitVejle har til mål at tiltrække flere af de sultne turister og som led i dette lancerede VisitVejle sidste år en gastro-guide, som viser, hvor man spiser godt i kommunen.

Gastroturisterne kommer

Mad- og gastroturister er mennesker, som bevidst vælger en destination efter dets gastronomi og madoplevelser.

For 28 procent af de udenlandske turister i Danmark er madoplevelser, spise ude eller gastronomi årsag til at vælge Danmark som rejsedestination.

En typisk udenlandsk gastroturist bruger flere penge end en gængs, udenlandsk turist. En gastro-turist bruger i gennemsnit 1.450 kroner om dagen, mens en almindelig udenlandsk turist bruger i gennemsnit 950 kroner om dagen.

Kilde: VisitDenmark

Annonce

Treetop og Lyst melder om flere gastroturister

Den nyåbnede Restaurant Lyst i Fjordenhus kan direkte aflæse turister i reservationerne.

- Vi har mange reservationer fra Norge og Tyskland. Langt de fleste kommer dog fra København. Fælles er, at de er madglade mennesker, som ikke har noget imod at bruge mange penge på at spise ud. De vil gerne have en madoplevelse, de aldrig glemmer, siger Daniel McBurnie, køkkenchef på Restaurant Lyst.

Holdet bag har ambitioner om, at Lyst bliver til en restaurant, som er værd at rejse for.

- Vi drømmer om at få gæster helt fra USA. Lige nu kan vi ikke gøre meget andet end at gøre det godt, så vi forhåbentlig får omtale, og glæde gæster som gerne vil sprede rygtet til andre. Så tror jeg, at turisterne kommer helt naturligt, siger Daniel McBurnie.

På Munkebjerg Hotel kan mangeårig restaurantchef Karsten Hedegaard på Treetop Restauranten også nikke genkendende til, at flere turister sætter sig ved bordene.

- Indenfor de seneste to-tre år er det især taget til, at gæsterne rejser for at få en oplevelse ud over det sædvanlige, siger Karsten Hedegaard.

Vejle Amts Folkeblad kontaktede også MeMu, som den eneste i Vejle har en Michelin-stjerne i Michelin-guiden, for dens oplevelser med gastroturister, men MeMu ønskede ikke at deltage.

Annonce

Kan sagtens hamle op med København

Det er ikke til at komme uden om, at de københavnske restauranter lyser klarer på Michelin-stjernehimlen. Her har man ikke blot én restaurant med Michelin-stjerne, men hele 17 spisesteder med 22 stjerner fordelt imellem sig.

Så hvorfor tage turen til Vejle, hvis hovedstaden ifølge Michelin-guiden rummer langt flere internationale anerkendte steder.

Sådan kan man ikke se på det, lyder svaret fra Maria Sommer, projektleder ved VisitVejle.

- Der kommer hele tiden nye gastroturister til, og derfor kan man ikke sige, at nogen vinder eller taber. Mange har allerede besøgt Noma og de andre, og nu vil de gerne prøve noget nyt. Her er Lyst et fantastisk eksempel, fordi her får du lov til at spise i et kunstværk. Derudover ser vi ønsket om rene, lokale råvarer og autentiske oplevelser, og her har Vejle masser at byde på, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

"Så skal han hjem og holde fest...": Nej, børnefødselsdage må vente til oktober, hvis det står til kommunen

Debat

Så fik vi et regionsbudget i hus

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce