Annonce
Egtved

Voksne legedrenge hygger med modelfly

Medlemmerne i Ellehammer RC har en fælles passion for at flyve med deres modelfly. Flyene kan dog kun flyve få minutter ad gangen, inden de skal tankes eller lades op igen, men en stor del af det at være med i klubben er også bare at være sammen og nørde modelflyvning med hinanden. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Hver onsdag aften og i weekenderne mødes en flok mænd, der har en fælles passion for modelfly til samvær, flyvning og nørderi.

Randbøl: Det er ikke ret godt flyvevejr denne onsdag aften. I hvert fald ikke, når man skal flyve med modelfly.

Det blæser for meget, og der kommer nogle ordentlige vindstød med jævne mellemrum, og dermed er det svært at styre de små lette maskiner i luften.

- Det er næsten det værste vejr overhovedet til at flyve i, fortæller Tommy Olsen, der er formand for modelflyveklubben Ellehammer RC.

Han ved, hvad han taler om. For siden 1960'erne har han brugt utallige timer på at bygge og flyve modelfly. For 35 år siden startede han, sammen med en lille håndfuld kammerater, der delte interessen for at flyve med modelfly, klubben, som de sidste knap 26 år har holdt til i udkanten af området, der engang husede flyvestationen ved Vandel.

I dag tæller klubben 28 medlemmer, der alle deler Tommy Olsens passion for modelflyvning.

- Der er kun mænd i klubben - og de fleste af os er ved at være nogle halvgamle tosser, som er bidt af modelflyvning. Nogle har som jeg haft interessen i en årrække, men vi har også flere, som drømte om det som børn, hvor de ikke havde tiden eller pengene til det. Nu hvor de er blevet pensionister, vil de gerne udleve drengedrømmen, forklarer han.

At der kun er mænd i klubben er egentlig tilfældigt.

- Kvinder er sikkert ligeså gode til at styre flyene som mændene. Men det er meget teknisk nørderi i det, og det er måske ofte mere noget for mænd, gætter en af de andre medlemmer af klubben.

Annonce

Der er kun mænd i klubben - og de fleste af os er ved at være nogle halvgamle tosser, som er bidt af modelflyvning.

Tommy Olsen, formand

Det sociale er vigtigt

Medlemmerne i Ellehammer RC mødes hver onsdag aften og lørdage og søndage eftermiddage. Nogle kommer hver gang, andre kommer nogle gange.

- De sidste par år er det blevet en tradition, at vi tænder op i grillen onsdag aften, og så har vi hver et par pølser eller andet med, og så sidder vi og hygger os med det også, forklarer Tommy Olsen.

Lige nu, hvor man skal holde afstand for at undgå smittespredning af coronavirus, sidder mændene mere spredt og spiser i mindre grupper, end de normalt ville. Men snakken går alligevel lystigt på kryds og tværs under halvtaget foran klubhuset, mens grillpølser og en kold øl eller sodavand bliver sat til livs.

- Det sociale er et vigtigt element her i klubben. Vi hygger os og hjælper hinanden på tværs af alder og baggrund. Er der nogle nye medlemmer med, som ikke har prøvet at flyve før, vil en af os meget erfarne altid være med i starten for at få dem hjulpet godt i gang. Man kan godt lære det hele selv - det gjorde jeg selv dengang, men det kostede også 20-30 fly, siger han.

Brændstof eller batteri

Selvom det blæser meget, vover enkelte af de erfarne flyvere sig til at lade deres modelfly få luft under vingerne. Hurtigt står de andre mænd med blikket rettet mod himlen og følger flyenes bevægelser i vinden. Vinden rusker godt i de små fly, men det lykkedes alligevel at få dem landet igen.

- Det er nogle fintfølende maskiner, som bliver styret af mennesker, så ind imellem styrter nogle af dem ned. Det koster nogle timer i reparationer, og så hygger man sig med at få dem gjort flyveklar igen, siger Tommy Olsen, der gennem årene har brugt utallige timer på at bygge og reparere sine godt ti forskellige modelfly.

Han holder også fast i helst at ville flyve på metanol, mens mange modelfly i dag ellers er batteridrevne.

- Jeg kan godt lide, at de har den der motorlyd, som de kun har, når de flyver på brændstof. Men mange af de andre har dem med batteri. Det er en smagssag, siger han.

Denne onsdag aften er vinden meget kold, så selvom solen skinner, står flere og småfryser. Så det bliver ikke så sent denne aften.

- Men på en varm sommerdag, er vi her gerne til klokken 22, som er det seneste, vi må flyve til om onsdagen af hensyn til naboerne. Vi håber, at vejret næste gang arter sig lidt bedre, så vi kan få nogle flere fly op at flyve, siger han.

I næsten 26 år har flyveklubben holdt til i et hjørne af den tidligere flyveplads ved Vandel, hvor der blandt andet er bygget et klubhus. Klubben arbejder lige nu på at finde et andet sted til modelflyvningen, da der snart skal graves grus der, hvor klubben har holdt til siden 1994. Privatfoto
Tommy Olsen har selv bygget alle sine fly. Denne onsdag har han taget tre af sine godt ti forskellige modeller med. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Flere af modelflyene er lavet så virkelighedstro, at man næsten kunne tro, at der var tale om rigtige fly, når man ser dem på et billede som her. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

112

Bilist kørte ind i siden på modkørende

Annonce