Annonce
Billund

Vorbasse Marked kører videre med plastickrus: - Vi har ikke en løsning til vores store markedsplads endnu

De frivillige rydder op mod 70 tons affald op efter Vorbasse Marked. Formand Brian Madsen så gerne, at markedet blev mere grøn, men løsningerne er der ikke, mener han. Arkivfoto
Vorbasse Marked vil gerne være mere bæredygtig, men har modsat Roskilde og Jelling festivalerne ikke taget skridt til at vaske ølkrus af.
Annonce

Vorbasse: Roskilde Festival gør det. Jelling Festival gør det. Vorbasse Marked, som snart byder velkommen til op mod 250.000 gæster, gør det ikke. Her vil den kolde fadøl igen blive skænket i plastickrus, der skal i skraldespanden, når den sidste slurk er taget. Modsat Jelling og Roskilde vil ølkrusene ikke blive vasket af, så de kan bruges igen.

Det er dog ikke, fordi man ikke er opmærksom på problemet i Vorbasse.

- Vi har bare ikke fundet en løsning, der passer til en markedsplads som vores, siger formand Brian Madsen.

Vorbasse Marked nummer 288

Vorbasse Marked fandt sted for første gang i 1730 og har været en fast tradition lige siden.

.

Hvert år bliver Vorbasse Marked besøgt af 400-500 heste, cirka 650 kræmmere og mere end 200 smådyrshandlende. Der er desuden et kæmpe omrejsende tivoli og musikalsk underholdning.

Antallet af gæster er ukendt, men det anslås, at markedet hvert år har flere end 250.000 gæster.

Annonce

Dyrt og bøvlet

Han mener, at det nuværende system vil gøre det dyrt og bøvlet med genbrugskrus.

- Hvis Knud møder Peter, og de lige vil op og have en øl sammen, så skulle de give ti kroner for en kop og 60 kroner for en øl og bagefter ned i den anden ende for at få penge tilbage for pantkruset. Vi tror, folk vil droppe det, fordi det både er for dyrt og for bøvlet, siger Brian Madsen.

Han har været på besøg på Jelling Festival, hvor man er gået væk fra at vaske krusene af på selve pladsen og nu får det gjort i Gadbjerg.

- Det vil vi ikke, for hvordan ser CO2-regnskabet ud, hvis man skal ud og køre frem og tilbage med krusene? Så vi har ikke en løsning til vores store markedsplads endnu. Vi kigger stadig, men vi er ikke i mål med det, siger Brian Madsen.

Han har dog lige i år set, at der fås krus i genbrugsplast. Det bliver dog hverken i år eller næste år, man får sin øl i dem på Vorbasse Marked. Man har allerede bestilt krus til to år.

Annonce

Sortering

Men snakken om bæredygtighed og klimaudfordringer smitter også af i Vorbasse, hvor man hvert år kører et affaldslæs på 60-70 tons væk. Pap bliver sorteret for sig. Glasflasker og dåser bliver sorteret, og en del bliver kørt på forbrændingen.

- Vi sorterer efter bedste evne, men det kan vi blive meget bedre til. Vi kan ikke selv opfinde de her løsninger, men der er så meget fokus på det, at jeg tror, der vil komme nogle løsninger, som også passer til os i Vorbasse, siger Brian Madsen.

250.000 gæster giver masser af affald. Vorbasse Marked er dog ikke hoppet med på genbrugsbølgen med at vaske krus af. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce