Sandvad: - Vi er bange for at blive overfaldet. Vores børn er bange for at gå på legepladsen. Vi føler os fanget i eget hjem.
Sådan lyder nogle af de udtalelser, som borgere fra Sandvad er kommet med.
Selvom et ukendt antal flygtninge onsdag flyttede ind på Center Sandvad, er borgerne i byen fast besluttede på ikke at give op, og derfor har de nu valgt at indsende deres tanker om beboerne på asylcentret, og hvad de hver især frygter, det vil få af konsekvenser for dem og byen.
Lars LindholmVi bliver ved med at skabe fokus på problematikken og gøre alt hvad vi kan i den her sag.
Indsamlingen sker blandt andet på opfordring fra Lars Lindholm og Kirsten Paugan, og håbet er, at det vil få politikere og myndigheder til at reagere.
- Vi bliver ved med at skabe fokus på problematikken, og gøre alt hvad vi kan i den her sag, siger Lars Lindholm, som er formand for Hovedkær Lokalråd og bosat tæt ved Sandvad.
Frygten for det ukendte
Vejle Amts Folkeblad har fået tilsendt de mange udtalelser, og herunder kan man læse et uddrag. De forskellige udtalelser er indsendt anonymt
- Jeg er en kvinde i Sandvad. Jeg er psykisk svag og alene hele ugen. Jeg frygter for min egen sikkerhed, når jeg går en tur i Sandvad og i hjemmet. Jeg tør ikke længere gå en tur med mit barnebarn eller tage hende med på legepladsen.
- Vi frygter 11 måneders mareridt, hvor vi ikke tør slippe vore børn, ej heller vore kvinder ude af syne. Et hjem skulle være der, hvor vi var trygge, hvor vi koblede fra, men det har løgn og lusk fra Udlændingestyrelsen frarøvet os.
- Jeg tør ikke gå tur med mine dagplejebørn i lokalområdet af frygt for, at de overfalder dem, eller de skal se mig blive overfaldet.
- De er så tæt på, at de kan kigge lige ind i vores soveværelse. Det er helt uacceptabelt, og det kan vi ikke leve med, om det så kun er i 10-11 måneder. Vi skal have overvågning og eventuelt rækværk ind mod asylcenteret. Hvem betaler for det?
- Vi har fået installeret alarm på huset med kameraovervågning, fordi vores børn er utrygge ved, om der mon er nogen i huset, når de kommer fra skole. Det har vi ikke oplevet før.
Klager til ombudsmanden
Lars Lindholm fortæller, at man i styregruppen i Sandvad har besluttet sig for at klage til ombudsmanden.
- På vores seneste telefonmøde med Udlændingestyrelsen blev vi bekræftet i, at vi skal gå til ombudsmanden med det her. Der er simpelthen så meget 'snavs' i den her sag, at det er hovedrystende. Og når Udlændingestyrelsen siger, at det altid er sådan her de arbejder, ja så er der bare noget helt galt. Vi sidder med en klar fornemmelse af, at de bare sløser med processerne, siger Lars Lindholm.
På grund af borgernes frygt for beboerne på Center Sandvad har styregruppen drøftet forskellige ændringer, som kan hjælpe på situationen, med Vejle Kommune.
- Vi har snakket om muligheden for at få flyttet et busstoppested og få etableret mere belysning i byen, så folk kan føle sig lidt mere trygge, fortæller Lars Lindholm.