Annonce
Børkop

Idrætsalarm: Vores foreninger lukker hold, fordi vi ikke har ledige haltider

Den nuværende Gauerslundhal er fra 1970'erne, og topmoderne er den ikke ligefrem. Den er til gengæld, udenfor skoletiden, altid i brug, for der er ikke flere haltimer at finde. Og sådan har det været i rigtig mange år. Arkivfoto
Ifølge 'Den Lokale Projektgruppe', der har kigget på Gauerslund Idrætsanlægs udvidelse, er halkapaciteten voldsomt meget i underskud i Gauerslundområdet. Derfor følger gruppen nøje med i, hvordan de kommende budgetforhandlinger i byrådet forløber.

Gauerslund: Behovet efter flere haller i Gauerslund er så stort, at projektgruppen bag en udvidelse endnu engang råber vagt i gevær. For behovet har været der længe, men det er i disse dage, at fremtiden tegnes, for politikerne skal i gang med de vigtige budgetforhandlinger, der kan blive meget afgørende for idrætsanlæggets fremtid.

Noget skal gøres. Det er der slet ingen tvivl om hos projektgruppen Den lokale projektgruppe (LPG), som har arbejdet med at lave et forslag til, hvordan idrætsanlægget kan og bør udvides.

- Vores foreninger kan ikke åbne nye hold, og må i værste fald nogle gange lukke hold, fordi vi ikke har ledige haltider. Det er blandt andet håndboldklubben, der ikke kan oprette nye hold, for der er ikke flere tider, og gymnastik har meldt ud, at de kan bruge 17 haltimer mere om ugen. Her træner man to hold ad gangen, i den samme hal. Det betyder, at det ene hold kan bruge redskaber halvdelen af tiden, og så må man bytte. Men der er ikke flere haltimer at tage af, siger Christina Spanggaard, der er med i projektgruppen.

Lokale kræfter har gennem en årrække kigget nærmere på, hvordan Gauerslund Idrætscenter kan udvides. Og ifølge projektgruppen er behovet ikke bare stort. Det er alarmerende stort.

- Vores område er i så kraftig vækst og har været det så længe, at efterslæbet er enormt. Vi er pendlerbyer, men det bør jo kun være, når talen falder på arbejde. Men vi ender snart med, at der er mange, som må pendle til foreningeslivet i deres fritid, siger hun.

Desuden er den manglende halkapacitet med til, at der ikke kan opstå nye sportsgrene.

- Jeg ved, der er tale om, at nogle gerne vil oprette en floorball-klub, men det er umuligt, for der er ingen haltider at få. Både Gauerslundhallen og Englysthallen er fuldt booket. Der er simpelthen ikke mere plads til noget nogen steder, forklarer hun.

Annonce

Markant underskud i Børkopområdet

Tal, som Idrætsrådet stod bag i 2017, viser, at det står ret slemt til i Børkop/Brejning/Andkærområdet, hvad angår halkapacitet. Hvis tallene sammenlignes med andre byer, skiller Børkopområdet sig markant ud i negativ retning.

Her i området er der 4678 borgere per hal, mens det sted, hvor der er næstflest borgere per hal i Vejle, hvor 2816 borgere per hal.

De andre centerbyer, Jelling, Egtved og Give, har mellem 1500 og 2300 borgere per hal, mens eksempelvis borgerene i Thyregod har ret flotte muligheder for at bruge hallen, her er 1384 borgere per hal.

Tallene fra 2017 viser også, hvordan det må forventes at se ud i 2031, hvis der ikke sker flere halbyggerier nogen steder. Det kommer nok ikke til at ske, men skulle det ske, vil det se voldsomt ud i Børkopområdet, hvor det forventes, at der vil være knap 6000 borgere per hal.

To haller er for lidt

Ifølge LPG er der meget logisk, at der er fyldt helt op til bristepunktet og mere til.

- Vi er helt uden sammenligning det sted i Vejle Kommune med det største behov. De seneste tal er fra 2017, og de viser, at i vores områder er der 4678 borgere per hal-enhed, hvilket er to til tre gange højere end noget andet sted i kommunen. Selv hvis de to eksisterende haller suppleres med to nye haller, vil vi stadig være det område i kommunen med næstflest borgere per hal. Og problemet er, at vi vokser endnu mere i fremtiden. Vi er i et underskud af halkapacitet, som er ret unikt, siger hun.

Kæmpe efterslæb

Den Lokale Projektgruppe har derfor længe råbt vagt i gevær, og nu er det ved at være nu, tingene skal afgøres. I denne uge går politikerne i gang med at lægge budget for det kommende år.

- Vi er i gruppen fortrøstningsfulde med, at der kommer til at ske noget i Gauerslund, men det er vigtigt, at politikerne tænker stort, for efterslæbet er stort. For at det hele kan gå op i en højere enhed, er det nødvendigt, at der i anlægsbudgettet forhandles økonomi til, at fase 1 står færdig om tre-fire år. Det bør blandt andet indeholde to haller samt springfaciliteter, siger hun og forklarer, at hvis der er politikere, som tror, at det er nok at bygge en enkelt ny hal, så hører de tanker fortiden til.

- Den hal skulle i så fald være bygget for seks år siden, hvis tingene skulle have passet nogenlunde. Vi kommer hele tiden længere og længere bagud. Sådan er det, når et område vokser så hurtigt som vores, men det kan visionære politikere heldigvis gøre noget ved, siger Christina Spanggaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce