Annonce
Egtved

Vrede i Ravning: Kommune fjernede et vigtigt spor fra dengang, tipoldefar fik bil

Folmer Troelsen er vred over, at Vej & Park i Vejle Kommune tidligere på ugen har fjernet størstedelen af det 100 år gamle autoværn, der er en vigtig del af Ravnings kulturhistorie. Heldigvis lykkedes det ham og Ravning-borgerne at få arbejdet stoppet. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Vejle Kommune har ødelagt et 100 år gammelt autoværn, og det vækker stor vrede hos en gruppe borgere i Ravning-området. Det er lykkedes at råbe kommunen op og få arbejdet stoppet.
Annonce

Ravning: - Det er et overgreb på Ravnings kulturhistorie. Simpelthen.

Det mener Folmer Troelsen, der er vred over, at entreprenører på ordrer fra Vej & Park i Vejle Kommune tidligere på ugen begyndte at fjerne en række gamle granitstolper gennem byen for at erstatte dem med et moderne metal-autoværn.

Granitstolperne er en del af et gammel autoværn, der blev sat op kort efter første verdenskrig. En udgift, som byens gårde selv afholdt.

- De er en vigtig del af Ravnings kulturhistorie, så dem kan man da ikke bare fjerne. Det er utidigt hærværk, siger han, mens han viser det lille stykke af det gamle autoværn, der stadig står tilbage langs hovedgaden gennem landsbyen.

Resten af de sammenlagt cirka 700 meter historisk autoværn er fjernet.

De er en vigtig del af Ravnings kulturhistorie, så dem kan man da ikke bare fjerne. Det er utidig hærværk.

Folmer Troelsen

Annonce

Bevaringsværdige stolper

Selvom granitstolperne er gamle og trænger til at blive renoveret, er de stadig bevaringsværdige. Derfor er de også nævnt i "Temaplan for mindre landsbyer", som er et tillæg til kommuneplanen for 2009-2021, der er udarbejdet af Vejle Kommune selv.

Her står der ordret: "Det klassiske danske autoværn/hegn bestående af hvide granitstolper og rødmalede metalrør langs hovedgaden er karakteristisk og afgrænser byen smukt mod Vejle Ådal. Det anbefales, at hegnet renoveres i oprindelig stil."

- Den ene hånd i Vejle Kommune ved ikke, hvad den anden gør. Den ene afdeling kalder autoværnet for bevaringsværdigt og mener, det skal renoveres, den anden afdeling fjerner dem. Og det er helt uden, at der har været nogen dialog inden, lyder det fra Folmer Troelsen.

Han står ikke alene med vreden. Både Jens Jørn Kold Antonsen og Per Birkelund Pedersen, der begge bor i Ravning, har haft fat i Vejle Kommune for at få stoppet arbejdet.

"Vi er en lang række borgere, som i den grad ikke er tilfredse med denne tilgang til dialog, sammenhængskraft og fælles fokus på bevarelse af historiske og stedbundne kvaliteter," lyder det blandt andet i en skriftlig indsigelse fra Per Birkelund Pedersen til Vejle Kommune.

Annonce

Arbejdet er indstillet

Borgernes hurtige reaktion på arbejdet har betydet, at Vej & Park nu har indstillet arbejdet og har erkendt, at det var en fejl at fjerne stolperne.

- Jeg har dyb respekt for, at man hos Vejle Kommune trods alt lytter og lægger sig fladt ned og erkender, at det var en fejl, siger Per Birkelund Pedersen.

Heldigvis var det samtidig lykkedes Jens Jørn Kold Antonsen at finde frem til, hvor granitstolperne er fragtet hen. De er nu lagt til side i stedet for at ryge i en stenknuser, hvilket ellers var planen. Nu skal Vejle Kommune så i gang med at reetablere det gamle autoværn, så landsbyens kulturhistorie kan leve videre.

Det glæder også Folmer Troelsen.

- Fælles lokal handlekraft hindrede den brutale voldtægts totale gennemførelse, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce