Annonce
Vejle

Vrede sosu'er forlader deres fagforening: - Hvad har den egentlig gjort for os?

Vejle Amts Folkeblad skrev første gang om personaleflugten fra Distrikt Vest 2 søndag 8. november. Nu forlader af medarbejderne også FOA - de føler sig svigtet af fagforeningen.
FOA har ikke håndteret sagen i Distrikt Vest 2 godt nok. Det mener flere medlemmer, der enten har forladt fagforeningen eller overvejer det. - Det berører os dybt og giver anledning til refleksion, beklager afdelingsformanden.
Annonce

Vejle: - Jeg synes kun, at vi kan takke os selv for, at der er kommet skred i tingene.

Det siger Lotte Olesen, der i mere end 30 år var ansat som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejens Distrikt Vest 2 i Vejle.

Hun er en af de 24 ansatte, som for to uger siden fortalte om et distrikt med dårligt arbejdsmiljø og en ledelse, der ikke har taget deres råb om hjælp alvorligt. Omtrent halvdelen af alle 100 medarbejdere er enten sygemeldt eller har sagt op siden foråret.

Men ifølge Lotte Olesen har hendes fagforening, FOA, heller ikke taget råbene alvorligt. Hun har derfor meldt sig ud - og hun er ifølge avisens oplysninger ikke den eneste.

Et ukendt antal af hendes tidligere kollegaer har enten sagt deres medlemskab op eller overvejer det på grund af håndteringen af sagen. Det bekræfter formanden for FOA Vejle.

- Jeg har ikke noget overblik over, hvor mange det drejer sig om, men jeg er bekendt med, at et par stykker har meldt sig ud på den baggrund. Det berører os dybt og giver anledning til refleksion, siger Erik Jul Nielsen.

Annonce

Politikerne var intetanende

For Lotte Olesen, der i dag har et andet job, handler udmeldelsen om, at fagforeningen ifølge hende ikke har kæmpet medarbejdernes sag godt nok. Hårdt nok.

Hun bakkes op af en tidligere kollega, der ligeledes har skiftet arbejdsplads - og lige nu overvejer at sige sit medlemskab af fagforeningen op. Hun ønsker at være anonym, men avisen kender hendes identitet.

Begge kvinder mener, at FOA skulle have sparket alle de døre ind, som de selv endte med at sætte fodsåler på.

Fagforeningen skulle ifølge dem ikke bare have taget fat i distrikts- og områdeledelsen, men også i den øverste ledelse i Vejle Kommune. Herudover politikerne, som ifølge formanden for seniorudvalget, Kenneth Fredslund Petersen (DF), intet anede om problemerne, da avisen i starten af november kontaktede ham.

- De (fagforeningen, red.) skulle set med mine øjne have været foregangsmænd. På et møde foreslår de os at gå til medierne. At vi skulle handle. Det er også vældig fint, og det har vi så gjort. Men hvad har de egentlig gjort for os? Måske har de gjort nogle ting internt, som jeg ikke aner noget om, men i så fald har de ikke været gode nok til at fortælle os om det, mener Lotte Olesen.

Annonce

Tager kritikken alvorligt

Formanden for FOA Vejle tager kritikken til sig og beklager forløbet.

Han fortæller, at lokalafdelingen består af et relativt nyt team, som ikke tidligere har stået med lignende sager.

- Så vi har også haft noget, vi skulle lære. Jeg erkender, at vi ikke har reageret med den hurtighed, som medlemmerne har efterspurgt. Det kan jeg kun beklage, siger Erik Jul Nielsen.


Da jeg endelig havde brug for min fagforening, blev jeg simpelthen noget så skuffet. Jeg har fire et halvt år tilbage på arbejdsmarkedet og har regnet ud, at jeg for de penge kan komme på en god rejse sydpå. Så det gør jeg.

Lotte Olesen, tidligere ansat i Distrikt Vest 2


Tidligt i forløbet tog han dog fat i den nærmeste ledelse og lederen for seniorområdet, siger han - og går dermed i rette med sine utilfredse medlemmer. Dengang håbede han, at det var nok. I dag er han klar over, at han samtidig skulle have orienteret politikerne.

- Vi har arbejdet på sagen og er fortsat i gang, men vi skulle have ageret hurtigere, selvom mange ting sker i kulissen. Jeg kan sagtens forstå, at det kan se ud som om, vi ikke gør noget. Men det gør vi, kan jeg forsikre om. Det, vi kan lære, er at være mere tydelige over tasfor de berørte medlemmer. Det vil vi selvfølgelig tage til os, forklarer han.

Annonce

Skruer op for indsatsen

Kritikken giver anledning til at "skrue yderligere op for indsatsen" i Distrikt Vest 2, som Erik Jul Nielsen formulerer det.

Han nævner, at fagforeningen gerne bistår med en såkaldt taskforce bestående af erfarne eksperter udi problematikker på arbejdspladsen. Den kommer ifølge ham på banen i de sværeste sager og kan blandt andet være med til at formulere krav til den nærmeste ledelse og kommunen.

Torsdag har FOA desuden et møde med politikerne.

- Vi har planlagt et møde med repræsentanter i seniorudvalget for at høre, hvad vi nu skal gøre, og hvilken plan, der nødvendigvis må lægges for at forbedre forholdene. Et arbejdsområde er meget presset - og nu må det her altså højere op, for der tegner sig et mønster, mener formanden.

Erik Jul Nielsen påpeger, at han gerne hører fra flere medlemmer, der måtte være utilfredse. For kun på den måde kan fagforeningen ændre på noget.

Det har social- og sundhedshjælper Lotte Olesen allerede gjort, men for hende er det for sent. Hun synes, at hun som medlem siden 1986 har spildt sine penge på kontingent.

- Jeg skal aldrig være medlem igen. Da jeg endelig havde brug for min fagforening, blev jeg simpelthen noget så skuffet. Jeg har fire et halvt år tilbage på arbejdsmarkedet og har regnet ud, at jeg for de penge kan komme på en god rejse sydpå. Så det gør jeg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce