Annonce
Vejle

Kun 11 procent af Vejle Kommunes kolonihaver er helt lovlige - og nu skal der gøres noget ved det

Erik Junge Madsen skal over de næste tre år være med til at få styr på Vejles kolonihaver. Han ser frem til at komme i dialog med alle haveforeninger og er overbevist om, at også bestyrelserne mange steder gerne vil have hjælp til at få faste rammer. Foto: Mette Mørk
Nu kommer der for alvor gang i arbejdet med at få kolonihavelov og virkelighed til at stemme overens i Vejle Kommune. Flere huse i de i alt 1000 kolonihaver i kommunen minder mere om helårs-boliger eller sommerhuse end om mormors kolonihavehus.

Vejle: Kolonihavehuse på størrelse med store parcelhuse, der fungerer som helårsbeboelse.

Sådan har situationen været i årevis i flere af Vejle Kommunes kolonihaveområder - ikke mindst i det 222 haver store område lige vest for Boulevarden i Vejle.

Her føler man sig flere steder hensat til et parcelhuskvarter eller et sommerhusområde - og det har aldrig været i tråd med kolonihavetanken om en lille havelod med et endnu mindre skurlignende hus.

Annonce

Helt overordnet lyder vurderingen, at kun 11 procent af kommunens godt 1000 haver overholder kommuneplanens bestemmelser om højst 30 kvadratmeter bebyggelse - alt inklusive.

Årelang diskussion

Politikerne har haft kolonihaver på dagsordenen i årtier. I mange år kredsede debatten om muligheden for at nedlægge områder og inddrage dem til andre formål.

Det skete blandt andet i haveforeningen Nordly i forbindelse med bygningen af det nye psykiatri-hospital.

I området ved Boulevarden og Enghavevej har byplanlæggerne haft kig på haverne i situationer, hvor uddannelsesinstitutionerne har haft brug for mere plads eller DGI Huset har savnet flere parkeringspladser.

Men de senere år er fokus rettet mod ulovlig bebyggelse og helårsophold. Ikke mindst i takt med, at andre kommuner som Aarhus,  Odense og Fredericia har taget fat på problemet.

Tempoet i Vejle ikke været imponerende. I efteråret 2019 besluttede politikerne i teknisk udvalg at sætte gang i processen. I januar sidste år blev handlingsplanen godkendt i økonomiudvalget, men først her et år senere, er der for alvor kommet skub i tingene.

Annonce

Lokalplaner for alle områder

Målet er at få udarbejdet lokalplaner for alle 19 kolonihaveområder i Vejle. Her fastlægges rammerne - akkurat som i alle andre lokalplaner. Når det er på plads, skal det sikres, at kravene overholdes - blandt andet til bygningsreglementet, bygningsstørrelser og ophold.

Lovens mange krav

Mange ser kolonihaver som et fristed – men rent faktisk er der en række krav, der skal opfyldes

  • Bebyggelse: Ifølge kommuneplanen må en havelod højst være 400 kvadratmeter, og bebyggelse må ikke udgøre mere end 30 kvadratmeter – alt inklusive.
  • Byggetilladelse: Kravet gælder bebyggelse, hvis området ikke er omfattet af en lokalplan eller en tinglyst deklaration med bestemmelser om størrelse og placering af bebyggelse.
  • Bygningsreglementet: Hele regelsættet gælder ved opførelse af bebyggelse. Det er bestemmelserne om enfamiliehuse/boliger, der skal anvendes, men der er mulighed for at søge dispensation, hvis man har en begrundelse.
  • Spildevand: Formodningen er, at det flere steder bliver "håndteret utilstrækkeligt", som det hedder.
  • Helårsbeboelse: Ifølge gennemgangen er det et problem, at mange bor hele året i haven - og ikke kun i perioden fra forår til efterår. Ophold hele året er ikke i overensstemmelse med formålet med den kolonihavelov, der blev vedtaget i 2001. Samtidig frygter kommunen, at andre borgere kan føle, at der sker en urimelig forskelsbehandling - eksempelvis i forhold til boligskatter.

En del af beslutningen fra 2020 var at ansætte en projektleder. 1. januar tog Erik Junge Madsen fat på opgaven, og teknisk udvalg har for nylig fået præsenteret hans og forvaltningens tre-års plan.

I første omgang skal den 63-årige arkitekt og byplanlægger bruge sine talegaver: 2021 er i det store hele sat af til at møde kolonihavefolket - både bestyrelse og havernes mange beboere.

Samtidig skal Erik Junge Madsen koordinere indsatsen med en lang række af kommunens øvrige forvaltninger - blandt andet borgerservice, velfærdsforvaltningen og juridisk afdeling.

Annonce

Duer ikke med buldozer

På forhånd står det nemlig klart, at det ikke nytter blot at rulle hen over ulovlighederne med en bulldozer. Erkendelsen er, at mange af de, der bor permanent i deres kolonihavehus, vil have svært ved at tilpasse sig et liv i mere traditionelle boliger.


Strategien for den første fase er en udvidet dialogproces som vil strække sig hen i efteråret. Der vil blive afholdt individuelle møder med alle kolonihaveforeninger. De vil blive orienteret om, at formålet med det igangsatte arbejde er at bevare kolonihaveområderne i overensstemmelse med kolonihaveloven.

Fra indstillingen til teknisk udvalg


Samtidig viser erfaringer fra andre kommuner - senest Fredericia - at kolonihavefolket ikke bare bøjer nakken. Her har kolonihave-ejere allieret sig med en advokat efter, at kommunen har krævet, at de opgiver helårsbeboelse.

Så langt er man langt fra i Vejle. Her forsøger man sig i første omgang med dialog. I 2022 står der udarbejdelse af lokalplaner på projektlederens dagsorden, og først i 2023 er der lagt op til det afgørende punkt - lovliggørelse.

Kolonihaveområdet Engene lyser rødt og gult, når kommunen markerer de huse i området, der er mere end 50 kvadratmeter store. De røde er større end 80 kvadratmeter, og forvaltningen målte sig sidste år frem til, at enkelte huse er på næsten 300 kvadratmeter sammenhængende bebyggelse. Kortet blev præsenteret for økonomiudvalget i januar 2020. Illustration: Vejle Kommune

Her vil kolonihaveejerne blive mødt med tidsfrister for at få fjernet ulovligt byggeri. Kommunen vil gennemføre tilsyn, og ifølge den procesplan, som politikerne blev præsenteret for på det seneste møde, vil man også indlede retslige skridt over for de ejere, der ikke vil bøje sig for kravene.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods nyt nederlag: Derfor ligner VB nu igen et rigtigt fodboldhold

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Annonce