Annonce
Vejle

Zezilie har ikke kun fået et job - hun har også fået selvtillid

17-årige Zezilie er blevet hjulpet i arbejde i Fakta via projektet Coop Crew. Hun troede ellers ikke, at hun turde arbejde i butik, men i dag er hun rigtig glad for jobbet - især at sidde ved kassen. Foto: Morten Pape
Et samarbejde mellem Fakta, A.P. Møllers støttefond og ungdomsskolen i Vejle arbejder på at hjælpe unge ud på arbejdsmarkedet. På det første hold, der har været igennem projektet, fik ni ud af de 13 unge et job efetrfølgende. Én af dem er Zezilie.
Annonce

Vejle: "Jeg er ikke super hurtig. Jeg er bedst til rutinearbejde. Jeg er normalt meget genert."

Sådan lyder 17-årige Zezilie Eunike Knudsens beskrivelse af sig selv.

Hun går i 9. klasse på Vejle Friskole og fortæller, at hun i det seneste års tid har arbejdet på at få mere selvtillid. Hun har nemlig altid været den stille pige, som ikke gik til fester eller råbte højt i klassen.

Fritiden brugte hun med sin hest, og hun tjente lidt lommepenge ved at gå med reklamer. Hun havde aldrig tænkt på at søge job i en dagligvarebutik.

- Jeg er ikke supergod til den slags, var Zezilies vurdering af sig selv.

Alligevel sprang hun til, da hun i sensommeren 2019 blev spurgt, om hun ville være en del af det første hold i projektet COOP Crew, hvor unge med forskellige udfordringer får hjælp til at finde et fritidsarbejde.

Projektet omfatter blandt andet, at man bliver lært op i at arbejde i en Fakta-butik.

Projektet Coop Crew

Coop Crew henvender sig til unge i alderen 14-18 år, som af forskellige årsager har brug for en hjælpende hånd til at finde et fritidsjob. De unge går primært i 9. eller 10. klasse på folkeskoler, ungdomsskoler eller specialskoler.

Alle unge i Coop Crew er motiverede til at arbejde, men de har brug for hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet og lære både de skrevne og uskrevne regler at kende.

Første hold i Vejle blev indledt efter efterårsferien i 2019, hvor ni uf af 13 unge efterfølgende er kommet i arbejde.

Trine Hindø fra Ungdomsskolen i Vejle er den lokale tovholder på projektet, og hun er glad for, at så mange af de unge på første hold, har haft succes til at få et job.

Næste Coop Crew-hold starter efter planen efter sommerferien, hvis corona tillader det. Inden da vil Trine Hindø gennemføre nogle workshops på Domus, hvor de unge kan lære at søge et fritidsjob.

Annonce

Stolt af sig selv

Og i Fakta fandt Zezilie ud af, at hun kunne mere, end hun umiddelbart havde troet.

- Jeg var usikker på, om jeg kunne finde ud af det, men dem i butikken var søde og lod mig tage den tid, jeg skulle bruge, fortæller Zezilie, som i starten foretrak at sætte varer på plads i butikken.

Hun var derimod noget bekymret for at skulle sidde ved kassen. For tænk, hvis der gik koks i det hele - og hvad skulle hun sige til kunderne?

Men Zezilie klarede hele forløbet så godt, at hun idag er fastansat i Fakta på Koldingvej, og det at sidde ved kassen er faktisk noget af det sjoveste ved jobbet, synes hun nu.

- Nu er jeg blevet god til at sidde ved kassen! Da jeg havde været i butikken i tre måneder kunde jeg de fleste PLU-koder i hovedet, siger hun med stolthed i stemmen og bekræfter:

- Jeg er lidt stolt af mig selv, og jeg er overrasket over, at det er gået så nemt.

Zezilie fortæller, hvordan hun nu kan hjælpe nye medarbejdere, som starter i Fakta og som ikke kender varernes numre og placeringer.

Det var været med til at give hendes selvtillid et endnu større nøk opad, og hun er også blevet meget mere tryg ved at tale med kunderne. De kommenterer ofte hendes røde hår eller specielle navn, og så giver hun dem et smil og en kommentar med på vejen.

- Og så har vi et rigtig godt fællesskab i butikken. Vi mødes hver fredag i baglokalet og drikker en øl eller sodavand, og den første rigtige fest, jeg var til, var også med mine kolleger, smiler Zezilie og tilføjer, at det gode sociale sammenhold har betydet, at hun er meget mere genert nu, end hun var, da hun startede.

- Hvis jeg ikke blev tvunget til at snakke, så tiede jeg bare stille, men nu får jeg øvet mig. Der kommer mange ældre kunder, som bare snakker løs, siger Zezilie med et smil.

Hun nyder samtidig, at hun med et job som ungarbejder og sine egne penge er mindre afhængig af sine forældre.

- Jeg er blevet mere moden og endnu mere klar til at få et job, når jeg bliver 18.

Der er mange kunder, som gerne vil snakke og som eksempelvis kommenterer Zezilies røde hår og specielle navn. Derfor har hun efterhånden fået mod til at snakke mere, end hun gjorde før hen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce