Annonce
Børkop

Zoo rundede tyve år: Hvor gederne klappes og jaguarerne dovner

Gederne er altid et sikkert hit. Ikke eksotiske men yderst populære. Foto: Jørgen Flindt
I sidste uge var det 20 år siden, Skærup Zoo åbnede dørene for gæster. Meget er sket siden da, men konceptet har ikke ændret sig gennem årene. Det skal være et lille, hyggeligt sted.

Skærup: En flok unger fra 0. klasserne på Mølholm Skole render rundt iført gule veste. Og en is i hånden.

Isen har Skærup Zoo givet, for det er den lille zoologiske haves fødselsdag, og isen bringer jubel hos de 44 elever.

- Vi bruger tit Skærup Zoo som et led i undervisningen. Man kan undervise på mange forskellige måder, når man er herude, og selvfølgelig lærer de også noget om dyrene. Og så er her altid bare så hyggeligt, siger Birgitte Jessen, der er lærer.

Annonce

Et af parkens største trækplastre er gederne. Ikke fordi de er de meste eksotiske dyr, men de er meget klappevenlige, og de må fodres, hvis man har købt noget foder. Foder har en flok piger fra Vejle købt, så de står ved gederne.

Pigerne er yderst populære hos gederne. Men også hos de mindre børn fra Mølholm. Alle flokkes om maden.

- Vi har læseferie, og vi trængte til, at der skulle ske noget, så vi er taget hertil. Det er et ret hyggeligt sted, og vi har en god tur, siger Marie Møller, der er en af de unge piger.

Det, der endte som Skærup Zoo, startede i det små for 30 år siden, hvor Jens Jørgen og Karina Schou købte nogle fugle. Få blev til mange, og det hele voksede så stort, at familien flyttede til større lokaler og mere plads i Skærup.

De solgte foder til dyr, og de anskaffede sig dyr, deriblandt kænguruer og lamaer. For 20 år siden åbnede de deres zoologiske have.

- Vi havde mange kunder, der tog folk med, så de lige kunne se dyrene, og på et tidspunkt opstod tanken om, at vi skulle åbne som et zoo, siger Karina Schou.

Hun får travlt. Der kommer gæster, og hun har tjansen i billetsalget denne dag.

Nået længere end troet

Jens Jørgen Schou viser i stedet vejen hen til havens største trækplaster, jaguarerne.


Vi har 28 dyr, som kun kan ses hos os, og det er noget, der betyder meget for mange.

Jens Jørgen Schou, Skærup Zoo


- De er uden sammenligning de mest populære hos os, og dem der trækker flest gæster til. Men vi har faktisk 28 dyr, som kun kan ses hos os, og det er noget, der også betyder meget for mange. Vi har en del gæster, som kommer her langvejs fra, fordi vi har nogle dyr, andre ikke har her i landet, siger han.

Jens Jørgen Schou fra Skærup Zoo. Han var, sammen med hustruen Karina, med til at starte haven for tyve år siden.

Skærup Zoo har cirka 50.000 gæster om året, sådan plus minus lidt. I år ser det noget mere stramt ud på grund af et koldt forår og coronapas, men det kan en god sommer ændre en del på, og der er stadig en god optimisme hos fødselaren.

For tingene er hele tiden gået i den rigtige retning.

- Hvis du havde fortalt mig det for tyve år siden, havde jeg ikke troet på dig, for det havde vi ikke set komme. Men vi har taget små skridt hele tiden, og det er lige præcis konceptet hos os. At vi udvider stille og roligt, men vi bliver dog aldrig så store som de største zoologiske haver herhjemme. Det er ikke det, Skærup Zoo er. Vi er det lille, hyggelige sted, og det holder vi hele tiden for øje, siger Jens Jørgen Schou.

De to voksne jaguarer holder øje med deres to unger, men det er ikke så hårdt et job. Solen skinner, og ungerne dovner. Forældrene er lige så dovne.

Ved siden af er der mere gang i den. Her ligger den nye legeplads, som nogle af ungerne fra Mølholm for længst har kastet kærligheden på. Henne ved gederne er der stadig gang i fodringen, og henne ved indgangen ankommer nye gæster. Som de har gjort i tyve år nu.

Vejle Amts Folkeblad skrev sådan ved åbningen for 20 år siden. Arkiv: Vejle Amts Folkeblad
Surikaterne kender de fleste fra Løvernes Konge. De er blandt de i alt 100 forskellige slags dyr, der findes i Skærup Zoo. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Annonce