Annonce
Give

Zootopias to nye bjørne skal sikre artens overlevelse

Her er hun så, Nazca, der forhåbentlig bliver stammoder til en stor flok brillebjørne. Hun er udvokset og vejer 62 kilogram. Foto: Børge Larsen
Nazca og Raymi er navnene på de to brillebjørne, der torsdag flyttede ind i Givskud Zootopia. De er de to højest rangerede i det europæiske avlsarbejde til sikring af arternes beståen.
Annonce

Givskud: Der blev ikke gjort meget væsen af dem, da de kom.

Ingen rød løber, ingen flag, hverken danske, engelske eller franske. Kun en lille flok ansatte ved Givskud Zootopia og en nysgerrig lokalredaktør.

Ikke noget, der indikerede, at det var særdeles vigtige gæster, der kom for at tage deres nye domæne i brug. Men det er det skam.

- Det er de to mest værdifulde brillebjørne i det europæiske avlssamarbejde, vi lige har lukket ind i vores nybyggede brillebjørneanlæg. Så vi er da noget beærede over, at vi har fået dem tildelt, for vi er jo nybegyndere med hensyn til brillebjørne. Men folkene i avlssamarbejdet har fulgt vore planer og forberedelser grundigt, og de er åbenbart meget tilfredse med vores arbejde, siger Zootopias administrerende direktør Richard Østerballe.

Det, der gør de to nye brillebjørne så værdifulde i forhold til avlsarbejdet, er deres gener. Antallet af bjørnene er lavt, ikke mindst i de europæiske dyrehaver og zoologiske haver.

Parkens gæster har været mægtig begejstrede for de to britiske brillebjørnebrødre Sonco og Tupa, og vi har plads til endnu flere i det nye anlæg. Et anlæg af den størrelse og en flok på 10 – 15 brillebjørne er ikke set før, men vi vil gerne hæve barren for, hvad der kan lade sig gøre.

Richard Østerballe

Annonce

Tæt på naturen

Derfor kan det være svært at finde individer til formering, der ikke er for nært beslægtede. Det samlede antal i Europas 22 dyreparker er 57 fordelt på 28 hanner og 29 hunner.

- Vi har fået Nazca fra en fransk zoologisk have og Raymi fra Jersey. De er i særklasse, fordi de genetisk er så tæt på de oprindelige brillebjørne, som vi kan komme med de tamme. Derfor håber vi, at de i fællesskab kan starte en "ny stamme", siger Richard Østerballe.

De to nye er begge tre år og syv måneder, så de er lige ved at være kønsmodne. Og håbet er naturligvis, at de ret hurtigt vil finde sammen og parre sig.

De vil ikke komme til at gå sammen de to etablerede brillebjørne, Sonco og Tupa. I hvert fald ikke Nazca. Hun skal parres med Raymi og kun Raymi. Så for ikke at risikere "uautoriserede" parringer, får de to andre hanner ikke lov at komme i nærkontakt med hende.

- Derimod kan det sagtens være, at Raymi bliver lukket sammen med de to andre. Det ser vi på, når han er blevet akklimatiseret. Indtil videre skal vi lige have det sidste papirarbejde og den endelig godkendelse på plads, siger Richard Østerballe.

Annonce

Stort anlæg

Når Nazca bliver drægtig vil hun sandsynligvis heller ikke være sammen med Raymi. Brillebjørne er af natur solitære dyr, der også i deres naturlige hjemsted i Sydamerikas bjergskove mest lever for sig selv.

Men det bliver ikke noget problem i Zootopia. Her er man ved at lægge sidste hånd på brillebjørnenes anlæg. Det er det største anlæg, der hidtil er set.

I alt bliver anlægget på omkring 35.000 kvadratmeter, men det er inddelt i flere sektioner. Det betyder, at dyrene kan lukkes sammen eller holdes adskilte, efterhånden som der bliver behov for det. Ligeledes kan bjørnene gå samme eller holdes adskilte i staldanlægget.

- Drømmen er at få en flok på op til 15 dyr. Forhåbentlig kan Nazca og Raymi være med til at skaffe en del af det antal. Det vil helt sikkert være noget, vore gæster vil sætte pris på, for de har taget ualmindelig godt mod Sonco og Tupa, fortæller Richard Østerballe.

De "gamle" brillebjørne fulgte nysgerrigt med, da de to nye ankom i specialbyggede flyttekasser. Foto: Børge Larsen
Annonce

Flere unger

De to brødre er da også meget publikumsvenlige. Dels er de som de andre brillebjørne aktive om dagen og de siger heller ikke nej til en rask brydekamp i den sø, der i anlægget.

Brillebjørnene er ikke de eneste, der næres forhåbninger om familieforøgelse til. Zootopia håber også på unger hos sulawesimakakkerne. Her er flokken blevet udvidet til seks hunner og for et par dage kom der så endelig en han til flokken.

Han hedder Wira og kommer fra London Zoo. Han er syv år gammel og har dermed den rette alder til at påtage sig rollen som førerhan i flokken.

I den første tid skal han dog gå for sig selv i en del af makakkernes anlæg. Herfra vil han kunne høre og lugte hunnerne. Det vil give både hunnerne og ham en chance for at vænne sig til hinanden.

Og så giver det forhåbentlig også nye medlemmer til flokken.

Så stor er jeg, fortæller Raymi til Richard Østerballe. Brillebjørnen er udvokset og vejer 110 kilogram. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce