Karensminde: Mejerister laver smør og ost

Så laves der smør og ost på Karensminde. Arkivfoto

Karensminde: Mejerister laver smør og ost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et par temadage på museumsgård handler om smør og ost. Gæsterne kommer helt tæt på fremstillingen af de to velsmagende spiser.

Grindsted: Tirsdag 23. juli får Museumscenter Karensminde besøg af mejerister, som viser, hvordan man laver ost. Det tager noget længere tid at fremstille en god ost, fordi osten skal lagre et par måneder eller mere, inden den er klar.

Men på Museumscenter Karensminde kan man følge, hvordan mejeristerne varmer mælk og hælder osteløbe i mælken, så ostemassen samler sig. Osten lægges herefter i en form og i pres, så vand kan løbe af osten, inden den er klar til at blive lagt til lagring. Processen starter op omkring kl. 11.

Med andelsmejerierne blev fremstillingen af smør og ost industrialiseret. Mejerierne var udstyret med centrifuger, store smørkærner og ælteborde, og mejeriet brugte dampmaskiner som trækkraft.

Smør med muskelkraft

Både tirsdag 23. juli og onsdag 24. juli er én af mejeriaktiviteter at fremstille smør på helt gammeldags facon uden brug af maskiner.

Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne, og så gælder det om at bruge kræfterne og stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand, og derefter skal det smages til med salt, inden det klar til brug. Alle gæsterne kan følge hele processen fra fløden hældes i kærnen til smørret er æltet og klar til at blive pakket, og de kan endda også selv prøve at arbejde med kærnen.

Begge dage står Karensmindes Venner for aktiviteter i det gamle køkken, hvor der er ild i brændekomfuret, og i dagligstuen, hvor der arbejdes med håndarbejde. Der er også gang i træværkstedet og i smedjen. Hestevognen kører, og Kaffestuen og vaffelboden er åben.

Karensminde: Mejerister laver smør og ost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce