Miljøformand havde håbet på regeringsstøtte til Grindsted-forureningen

Jørn Lehmann Petersen (S) fra Region Syddanmark angriber, at regeringen ikke har sat penge af til Grindsted-forureningen i finansloven. Men de forhandler kommer først i 2019, forsikrer Anni Matthiesen (V), MF'er. Fotocollage

Miljøformand havde håbet på regeringsstøtte til Grindsted-forureningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var ingen penge til Grindsted-forureningen på finansloven, og det skuffer formanden for miljøudvalget i Region Syddanmark.

Grindsted: Der er ikke afsat penge i finansloven øremærket Grindsted-forureningen.

Det ærgrer i den grad Jørn Lehmann Petersen (S), formand for miljøudvalget i Region Syddanmark, som har ansvar for forureningssagen.

- Vi har fra Region Syddanmarks side vist, at vi vil noget i både Kærgård Klitplantage og Grindsted. Derfor havde jeg håbet, at også regeringen havde vist mere handlekraft, siger han.

Man ved godt her på Christiansborg, hvor alvorlig forureningsproblemet er i Grindsted.
Anni Matthiesen (V), MF

Oprensning er dyrt

Inden for de næste 14 dage forventer regionen at få resultater fra et pilotprojekt i Kærgård Klitplantage, hvor man tester en oprensningsmetode, der også vil kunne bruges i Grindsted mod det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

- Hvis resultaterne viser det, vi forventer, er resultaterne epokegørende på verdensplan. For det betyder, at man kan rense sådan nogle farlige giftstoffer op væsentlig billigere og hurtigere, forklarer Jørn Lehmann Petersen.

Regionen satser på at kunne sætte et projekt i gang i Grindsted i slutningen af 2019.

- Men det er kun i småskala, fordi vi ikke har penge til mere. Så jeg havde håbet på, at regeringen havde fulgt op på det, siger Jørn Lehmann Petersen.

Forhandlinger næste år

Regionerne og Folketinget mødes næste år for at forhandle om midler til oprensning af jordforureninger, men Jørn Lehmann Petersen mener, at Grindsted-forureningen burde have haft sin egen pulje penge på finansloven.

- Jeg frygter, at de store generationsforureninger drukner i alle de andre giftgrunde i Danmark, som der også skal forhandles om. Bare i Region Syddanmark har vi adskillige tusinde grunde, siger han.

Anni Matthiesen (V), som sidder i Folketingets miljø- og fødevareudvalg, er ikke bange for, at sagen ender i syltekrukken, selvom der ikke var midler på finansloven. Hun henviser til, at forhandlingerne næste år bliver afgørende.

- Det er i de forhandlinger, at slaget skal stå. Med bopæl i Billund Kommune håber jeg, at man på tværs af regionerne bliver enige om, hvor det er vigtigst at sætte ind, så det ikke bliver en kamp om Høfde 42, Kærgård eller Grindsted. Jeg håber, at man kan se, at det rent menneskeligt er Grindsted by, hvor flest er berørt af en forurening, siger Anni Matthiesen.

Miljøformand havde håbet på regeringsstøtte til Grindsted-forureningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce