Tandplejens undersøgelsesklinikker lever ikke op til sikkerhedskrav

Det er vigtig at have forældrene med til børnenes undersøgelser, og det er der ikke plads til på de små klinikker. Derfor ønsker tandplejen at blive samlet på én klinik i Grindsted. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Tandplejens undersøgelsesklinikker lever ikke op til sikkerhedskrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tandplejen i Billund Kommune kan ikke opbevare udstyr på de små undersøgelsesklinikker. Det betyder, at medarbejderne bruger meget tid på at pakke udstyr ned og ud, når de bruger de små klinikker.

Billund Kommune: Der er så strenge krav i dag til tandplejerne, at en centralisering af tandplejen i Billund Kommune er det eneste, som giver mening.

Det er holdningen hos Margit Lassen, leder af den kommunale tandpleje.

Billund Kommune har i dag tre behandlingsklinikker (to i Grindsted og én i Billund) samt fire mindre undersøgelsesklinikker (i Hejnsvig, Filskov, Sdr. Omme og Vorbasse). De små klinikker bliver brugt 1-2 gange ugentligt af tandplejens lige godt 25 ansatte. Meget af medarbejdernes tid går dog med at pakke udstyr ned og bringe det med fra klinikkerne i Grindsted eller Billund ud på undersøgelsesklinikkerne, simpelthen fordi de små klinikker ikke har de nødvendige faciliteter til sterilisation af udstyret, som myndighederne stiller krav om.

Hvis de små klinikker, som alle er over 25 år gamle, skal moderniseres, vil det blive et bekostelig affære. Og det vil samtidig ikke løse et andet væsentlig problem, mener Margit Lassen:

- Når vi er ude på undersøgelsesklinikkerne, kan vi ikke undgå, at for eksempel en tandlæge laver noget arbejde, som en klinikassistent kunne gøre. Hvis vi arbejdede på én klinik, kunne vi bruge den tid på forebyggelse. I dag bruger vi så meget tid på caries (huller i tænderne, red.), at der ingen tid er til forebyggelse, og det bider sig selv i halen, siger lederen.

Tidsplanen
Børneudvalget har endnu ikke sendt et forslag til en ny strategi i høring ved tandplejens medarbejderudvalg. Det skyldes, at børneudvalget onsdag aften besluttede at tage sagen af dagsordenen og dermed udskyde en beslutning. Strategien stiller forslag om en centralisering af tandplejen i Grindsted. Et alternativt forslag går på også at oprette en tandbøljeklinik i Billund for at udnytte tandplejens lokaler på Billundskolen.

I løbet af foråret skal politikerne så tage stilling til, om man vil gå videre med strategien. I så fald man skal først til at undersøge økonomien ved strategien, da den kræver, at centralklinikken i Grindsted bliver udvidet.

Fællesskab tiltrækker personale

Desuden påpeger lederen, at det er nemmere at tiltrække personale til en samlet tandpleje. Unge tandlæger vil ikke sidde alene på en lille klinik.

- Vi vil kunne sparre mere med hinanden, og det giver et bedre arbejdsmiljø. Lige nu har vi ingen problemer, men for bare tre år siden havde vi mange skiftende tandlæger, siger Margit Lassen.

Et forslag om at centralisere tandplejen i Grindsted er netop ude i høring hos tandplejens medarbejderudvalg. Efterfølgende skal politikerne drøfte det.

I dag er det sådan, at børn fra tre år og op til 2. klasse skal til undersøgelse i Grindsted/Billund. Fra 3. til 9. klasse tager tandplejen ud på undersøgelsesklinikkerne ved skolerne. Det nye forslag går på, at børn i alle aldre fremover skal undersøges i Grindsted, hvor der er plads til, at forældrene kan være med.

Tandplejens undersøgelsesklinikker lever ikke op til sikkerhedskrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce