Tørkesommer og prisstigning gav overskud på en million hos Grindsted Vandværk

Der blev vandet lidt ekstra med haveslangen i de varme måneder sidste år. Det kan Grindsted Vandværk se på regnskabet for 2018. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Tørkesommer og prisstigning gav overskud på en million hos Grindsted Vandværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grindsted Vandværk solgte 20 procent mere vand i de varme sommermåneder. Prisen på vandet var samtidig hævet sidste år, og det gav udslag i et millionoverskud hos vandværket.

Grindsted: Det var ikke kun vi mennesker, som tørstede i varmen sidste sommer.

Det gjorde haverne også, og det fik tilsyneladende massevis af Grindsted-borgere til at hive vandslangen frem for at holde græsset grønt. I hvert fald solgte Grindsted Vandværk 20 procent mere vand i både maj, juni og juli 2018 sammenlignet med resten af året.

- Vores salg af vand svinger ikke særligt meget fra måned til måned, så der er ingen tvivl om, at det er den varme sommer, der har givet lidt ekstra havevanding, siger Nis Chr. Sørensen, formand.

Sådan er din pris på vand sat sammen
Selvom vandprisen hos Grindsted Vandværk er sat op fra 3,00 til 5,00 kroner på to år, har forbrugerne ikke oplevet samme høje prisstigning. På den samlede vandregning betaler man nemlig også for andre udgifter.I 2019 består prisen på en kubikmeter vand fra Grindsted Vandværk af:

Vand: 5,00 kroner. Miljøafgift: 7,73 kroner. Drikkevandsbidrag: 0,24 kroner.

Samlet set 12,97 kroner. I 2018 var prisen 12,34 kroner og i 2017 10,82 kroner.

Dertil kommer yderligere et fast årligt bidrag til vandværket.

Et standard vandforbrug i en familie på to voksne og to børn ligger på cirka 150 kubikmeter vand årligt.

Prisstigning i 2018

Det store forbrug af vand var med til at give Grindsted Vandværk et overskud på cirka 1,1 millioner kroner for 2018. Til sammenligning endte 2017 med et underskud på 14.000 kroner.

Hovedårsagen bag det store overskud er dog en prisstigning. Til 2018 hævede Grindsted Vandværk prisen på en kubikmeter vand fra 3,00 kroner til 4,38 kroner. Prisen er igen steget her i 2019 til 5,00 kroner. Baggrunden er, at vandværket i de seneste år har lavet store investeringsprojekter i byen.

I 2018 blev således etape 3 og 4 af vandværkets ringforbindelse rundt om Grindsted færdiggjort. I år skal der installeres 550 fjernaflæste målere til en pris af 1,8 millioner kroner.

Fordel mod forurening eller huller

Den nye ringforbindelse giver Grindsted fire lukkede forsyningssystemer. Det er en fordel, såfremt der skulle opstå en forurening, fordi vandværket så kan indkapsle den til en enkelt sektion. Samtidig vil vandværket hurtigere kunne finde et eventuel hul på en ledning.

Selvom vandværker skal "hvile i sig selv" og dermed ikke give væsentlig overskud eller underskud uden grund, kan formanden ikke sige noget om, hvorvidt prisen bliver sat ned på et tidspunkt.

- Vi er færdige med ringledningen, og i år bliver vi også færdige med fjernaflæste målere hos alle kunder, og så forventer vi ikke de store investeringer i de kommende år. Dermed kunne der godt blive tale om en nedsættelse af prisen, men det kan jeg ikke love, siger Nis Chr. Sørensen.

Tørkesommer og prisstigning gav overskud på en million hos Grindsted Vandværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce