Væk med juleflæsket? Medarbejderne i Chanson faster i 10 dage

Medarbejderne i Chanson klarer sig uden mad i ti dage. De har oprettet et facebookgruppe, hvor nu 159 personer er med. Arkivfoto.

Væk med juleflæsket? Medarbejderne i Chanson faster i 10 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Januar er sundhedens måned, slankekurenes og fitness-firmaernes stortid, og nu måske også fastemåned? 159 personer er i hvert fald med i en Facebook-gruppe, som Chanson i Grindsted administrerer lige nu i forbindelse med, at medarbejderne faster.

Grindsted: Skal juleflæsket bekæmpes? Det skal det for mange i januar måned, hvor livsstilsændringer og motion er i fokus. Chanson-kontoret i Grindsted med tre medarbejdere har gjort noget andet. De har nemlig sat en januar-faste i søen, hvor de faster 10 dage. De har oprettet en gruppe på Facebook (2018 i Balance - vandfaste), hvor der nu er 159 medlemmer fra hele landet.

- Hvor mange, der faster, ved vi reelt ikke, men der er flere fra lokalområdet. Min oplevelse er, at det er blevet populært - igen. I 80'erne var det meget populært. Der kunne man få fastekasser i helsekostforretningerne med frugt- og grøntssagssafter, fortæller Mette-Marie Linding, der er administrerende direktør i Chanson.

Selv har hun fastet mange gange, siden hun var 19 år, men det er først sidste sommer, hun fastede udelukkende på vand.

- Ellers har jeg måttet drikke théer og en 1 dl. saft fra frugt og grøntsager formiddag og eftermiddag, forklarer Mette-Marie Linding, der har oplevet fasterne som noget, der har gjort hende godt.

Skal man læse om faste, er det dog meget gamle bøger, man skal finde frem. Flere spørgsmål i Facebook-gruppen går på, om man kan tage stofskiftemedicin samtidig med fasten, men det er udelukkende et lægeligt spørgsmål, fastslår Mette-Marie Linding.

Faste
Faste er frivillig afholdelse fra at spise og i nogle tilfælde også at drikke. Man kan faste af flere forskellige grunde: religiøse, medicinske eller helsemæssige.Historisk knytter faste sig til forskellige religioner. Mange kender til den muslimske fastemåned, Ramadanen, men kristendommen taler også om faste både i det nye og gamle testamente - blandt andet for at skærpe koncentrationen og fokus på bøn og andre ting end daglige gøremål. Også stammefolk som indianere brugte faste for at få klarhed og indsigt.

Sundt eller ej?

I dag er meningerne om faste forskellige. To forskere tager for eksempel stilling til spørgsmålet på Sygeforsikringen Danmarks hjemmeside.

Anders Nedergaard er biokemiker og humanbiolog med en PhD i muskelbiologi. Han har været med til at skrive en bog om at faste hver anden dag. Denne form for faste kan ifølge Anders Nedergaards forskning forebygge aldersrelaterede livsstilssygdomme og dermed virke livsforlængende.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring og leder af Center for Bevidst Sundhed. Han kender godt til forskningen og er enig i, at det ikke skader kroppen som sådan, men mener dog alligevel ikke, at faste er sundt. Hans skepsis handler om, at faste ødelægger den naturlige fornemmelse for sult og mæthed.

Væk med juleflæsket? Medarbejderne i Chanson faster i 10 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce