For 100 år siden kom Gauerslund Kirke lidt nærmere himlen

På billedet er det nuværende tårn under opførelse engang i løbet af 1918. Murermester Gustav Rasmussen står forrest midt i billedet og hans søn lærlingen Sylvius Rasmussen står til venstre. Stenene til bygningen af tårnet, som ses stablet op mellem træerne, er produceret af cementstøber M. P. Christensen, Sellerup strand. Foto: Børkop Lokalhistorisk Arkiv

For 100 år siden kom Gauerslund Kirke lidt nærmere himlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er 100 år siden, at Gauerslund Kirke fik et nyt kirketårn. Det gamle tårn var i forfald. Det nye blev til gengæld yderst holdbar.

Gauerslund: Hvid og solid plantet i jorden står den der. Kirketårnet på Gauerslund Kirke.

Og der har det nu stået i 100 år.

- Vi ved ikke, hvilken dato det stod færdigt, dog ved vi, at det var i 1918, siger Verner Helwig Pedersen, der er sognepræst.

Man ved dog en del om tårnet. Blandt andet, at det er støbt af beton, som cementstøber M. P. Christensen, Sellerup Strand, stod bag, og det cement var noget meget, meget solidt cement.

- Det fandt vi ud af, da vi for nogle år siden skulle have lavet en tilbygning, hvor der skulle slås hul ind til tårnet. Det kunne man ikke på normal vis. Der skulle hentes nogle specielle diamantbor, der var stærke nok. Så tårnet må siges at være meget solidt bygget, siger Verner Helwig Pedersen.

I 1911 stod det i fare for at vælte af sig selv, så man måtte i gang med et nyt projekt kirketårn
Bodil Højlund, Børkop Lokalhistorisk Arkiv
Den dag i dag står kirketårnet stadig flot og rank på toppen af bakken ved Gauerslund. Arkivfoto
Den dag i dag står kirketårnet stadig flot og rank på toppen af bakken ved Gauerslund. Arkivfoto

Dårlig forgænger

Det nuværende tårn er bygget til at kunne holde i mange år ud i fremtiden, og det er måske godt nok, for før tårnet blev bygget, var der er et andet tårn, som omvendt var i meget dårlig stand. Det var bygget i 1843/44, og særligt holdbart var det ikke.

- Det blev desværre et dårligt byggeri, som oven i købet slet ikke passede i proportionerne til kirken. I 1911 stod det i fare for at vælte af sig selv, så man måtte i gang med et nyt projekt kirketårn, forklarer Bodil Højlund, der er formand for Børkop Lokalhistoriske Arkiv.

Kunne ses fra fjorden

Det kirketårn, som har stået der i nu 100 år, er tårn nummer tre. I hvert fald kender man til tre. Gauerslund kirkes første klokketårn var fritstående og lå 10-12 skridt øst for koret.

- Vi ved ikke, om dette tårn var lige så gammelt som kirken, altså fra 11-1200 tallet, men det var bygget af samme materiale, nemlig frådsten, som de ældste dele af kirken, så måske var tårnet også fra den tidsperiode. Vi ved dog, at den ældste af kirkens klokker er støbt af Povl Grydestøber i Middelfart helt tilbage i 1504, så den har altså hængt i alle tre tårne og må have ringet ufattelig mange gange til kirkelige handlinger i Gauerslund, siger Bodil Højlund.

Og fortsætter:

- Vi ved ikke, hvordan det første tårn så ud, men det var åbenbart ret højt. Det hedder i en indberetning fra 1638, at det "kunne ses langt ud i Søen", altså fra Vejle fjord.

Om det nuværende tårn kan det, er egentligt et godt spørgsmål. Det er der måske nogle sejlglade læsere, som kan give et svar på.

For 100 år siden kom Gauerslund Kirke lidt nærmere himlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce