Hallo voksne:- Vi børn må rydde op efter jer voksne

5.D samlede for første gang affald, og eleverne var ovverrasket over, hvor meget affald der ligger derude i Børkops gader. Privatfoto

Hallo voksne:- Vi børn må rydde op efter jer voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne fra 5.D på Englystskolen brugte to timer på at samle affald i Børkops gader, og resultatet kom bag på dem.

Børkop: De gik langs Søndergade, Ågåde og Møllevej, og hurtigt stod det mere end klart. Der ligger meget affald derude på gader og i grøftekanter i Børkop. Rigtig meget.

Da de var nået fra skolen ned til jernbanebroen ved Søndergade, var tre sække fyldt op med affald. Som i helt fyldt op. Efter to timer var der fyldt syv sække med affald, som folk havde smidt gennem tiderne.

- Det var sjovt at gå rundt, men så alligevel ikke. Der var godt nok meget affald, siger Kristoffer Guldmann, der er en af eleverne.

Klassen brugte to timer fredag på at samle affald i stedet for at sidde på skolebænken. Formålet var, ud over at gøre naturen mere ren, også at give eleverne syn for sagen på, hvad der sker, når man ikke opfører sig ansvarligt. Og det er her, man måske skulle sige voksent og ansvarligt, men glem ordet voksent.

- Det var affald, som voksne må have smidt, for der var mange øldåser og cigaretskodder, lyder det fra Naya Buchholts, og de andre i klassen er enige.

- Vi må jo rydde op efter jer, når I ikke kan finde ud af rydde op efter jer selv, lyder det fra klassen.

Så lang tid tager det at nedbryde
Døde dyr, madrester og hundelorte - 2 ugerMælkekartoner, ispapir - 2 årCigaret-skodder - 4 årTøj - 5 årMøbler - 13 årKapsler - cirka 100 årPlastikposer - 400 årPlastikflasker - 500 årDåser - 500 årCykler - mere end 1.000 årFlasker og glas - 4.000-1.000.000 årTabte mobiltelefoner og batterier - mere end 1.000 år. De indeholder også giftige stoffer, som forurener naturen.

Kilde: Affald.dk
Især langs jernbanen i Møllegade lå der meget affald. Privatfoto
Især langs jernbanen i Møllegade lå der meget affald. Privatfoto

Noget skod

Ud over masser af plastik, dåser, metal - og såmænd også både et ur og en indkøbsvogn - var der især en ting, der flyder i så store mængder, at det overraskede børnene meget.

- Vi fandt rigtig mange cigaretskodder. De ligger overalt, og man burde altså have nogle skraldespande til skodder. Skodderne skal ikke ligge i naturen, for de ligger der jo nærmest for altid, siger William Tegner, der er en af eleverne.

Men omvendt oplevede børnene, at en af borgerne må have skippet smøgerne, måske ikke helt bevidst, for de fandt en plastikpose med ti uåbnede pakker cigaretter.

Så det gav mange oplevelser på turen rundt, og eleverne er klar til at gøre det samme næste år igen. Så håber de dog på, at de finder mindre affald, for nu har de jo samlet meget ind, og en mere ryddelig by signalerer forhåbentligt til folk, at her smider man ikke med affald.

Men helt fortrøstningsfulde er eleverne ikke.

- Man smider nok affald, fordi det er nemt at gøre, og fordi man er doven, men det er godt nok ulækkert at gøre, lyder det fra 5.D.

Hallo voksne:- Vi børn må rydde op efter jer voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce