Her har der været smed i 250 år: Nu er det slut

Palle Lange har i 43 år været landsbysmed, men nu har han solgt sin virksomhed. Foto: Yilmaz Polat

Her har der været smed i 250 år: Nu er det slut

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tiufkær Smede & Maskinforretning lukker på mandag. Efter 43 år er det blevet tid til nye tider for smeden Palle Lange, der ser frem til mere tid med familien.

Tiufkær: For 43 år siden flyttede det unge par, Annegrete og Palle Lange, til Tiufkær. Palle var nemlig blevet den nye smed i den lille by.

Søndag har parret sidste dag som indehavere af Tiufkær Smede & Maskinforretning. Pensionisttilværelsen venter.

- Der er sket meget på de 43 år, og det har været 43 gode år, siger Palle Lange og viser rundt i den hal, der nu ikke længere skal huse et smedeværksted.

- Dengang jeg overtog, havde der ligget en smed af den slags, hvor 21 landmænd havde ejet stedet, og det var der, hestene blev skoet. Så det var meget småt, og der stod en meget stor esse, som jeg startede med at pille ned. Derefter rejste jeg et tag hen over bygningen, og så rev jeg derefter den ene ydervæg ned og udvidede bygningen på den måde. Så var vi i gang, og siden kom der to nye udvidelse i takt med at vi fik mere og mere at lave, og landbrugsmaskinerne blev større og større, siger han.

Bestyrelses-arbejde
Palle Lange har gennem årene været med i en del lokale bestyrelser. Blandt andet har han været med i forældrebestyrelsen i den lokale børnehave i Smidstrup, Krogården, samt senere med i skolebestyrelsen på Smidstrup Skole.Fagligt har han blandt andet været med i Dansk Smedemsterforenings bestyrelse.
Der har værets med smed i Tiufkær i 250 år, men nu er det slut.  Palle Lange stopper efter 43 år som landsbysmed. Foto:  Yilmaz Polat
Der har værets med smed i Tiufkær i 250 år, men nu er det slut. Palle Lange stopper efter 43 år som landsbysmed. Foto: Yilmaz Polat

Gammelt hus

Dengang var kunderne meget de mange husmænd, der var i området. Lige fra Klattrup i nord til Håstrup i syd, men stille og roligt kom landbrugene på færre og færre hænder.

- Opgaverne blev anderledes, men vi har nu godt kunne følge med tidernes skiften, så vi skal på ingen måde klage. Vi har været heldige, og det er gået helt godt, siger han.

Undervejs blev Annegrete også en del af firmaet.

- Hun var bogholder på institutionen i Brejning, og så var hun bogholder her i fritiden, men efter et par år kunne vi godt se, at det ikke var holdbart, og siden har hun været tilknyttet her, forklarer han.

Parret har alle 43 år boet i huset, der fulgte med i handlen dengang. Også her er der sket udvidelser og modernisering. Huset var, skal vi sige, ikke ligefrem en perle at flytte ind i.

- Nej, vi tænkte godt nok, puha, hvad gør vi her? Vi havde boet et par i et helt nyt hus i Børkop, og nu stod vi her ved det gamle, faldefærdige hus. Så der var kun en ting at gøre. Vi smøgede ærmene op og gik igang, siger han og smiler.

Mere tid til familien

Det var dengang. Det dengang unge par er blevet ældre. Pensionisttiden venter.

- Jeg bliver 71 år næste gang, så det er ved at være på tide, at vi får mere tid til familien. Vi har tre børn og syv børnebørn, så der er jo nok at få tiden til at gå med. Jeg vil da bestemt komme til at savne mit arbejde, men jeg slipper det nu ikke helt. Min ene søn bor tæt herved, og vi er i gang med at lave et lille hobbyværksted. Jeg skal have noget at rode og nusse med. Det vil jeg ikke kunne undvære, siger han.

Desuden er der et sommerhus i Mørkholt, som parret nu får endnu mere tid til at nyde.

Tiden med en smed i landsbyen er slut. Man ved, der har været smed i Tiufkær siden 1769, så det er en lang historie, der dermed slutter. Men stille bliver der ikke i lokalerne. Både værksted og bolig er solgt til en ny indehaver, som arbejder med el-køretøjer.

Her har der været smed i 250 år: Nu er det slut

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce