Her skal de ældre ikke kede sig: To centre i samme by

Englystparken får lov til at beholde sit aktivitetscenter, selvom et nyt plejecenter står færdig i 2023. Arkivfoto: Emil Fibiger

Her skal de ældre ikke kede sig: To centre i samme by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børkop får i fremtiden to aktivitetscentre. Det har Vejle Kommune besluttet. Samtidig kom planer om seniorbofællesskaber i spil igen.

Vejle: Seniorerne i Børkop kan se frem til et nyt aktivitetscenter. Det er blevet besluttet, at der i forbindelse med byggeriet af et nyt plejecenter i Børkop-området skal anlægges et aktivitetscenter, som skal supplere det gamle i Englystparken. Samtidig vil politikerne i Vejle have seniorbofællesskaber.

På udvalgsmøderne i februar har seniorudvalget drøftet tre mulige scenarier for, hvad der kunne være muligt, og det blev herefter besluttet at det tredje scenarie - med aktivitetscentre begge steder - var den bedste løsning. Omkring 75 til 100 seniorer på 60 år og opad gør hver dag brug af Englystparken, hvor der er mulighed for både blomsterbinding, billard og revy.

Formanden for seniorudvalget, Kenneth Fredslund Petersen (DF), ser det som et fornuftigt valg at beholde aktivitetscentret i Englystparken og samtidig anlægge et nyt.

- Den løsning blev valgt, fordi der er et stort ønske om, at aktivitetscenteret skal blive i Børkop. Det har vi kunne høre på de snakke, der har været med borgerne, fortæller han.

Vores udfordring er, at vi har svært ved at finde folk, der vil bygge seniorboliger uden for vejle. Hvis vi rydder en grund inde i Vejle, så står investorerne i kø for at bygge.
Kenneth Fredslund Petersen (DF), formand for seniorudvalget
De tre scenarier
Vejle Kommune arbejdede i sin stillingtagen til aktivitetscentrets etablering ud fra tre mulige scenarier;
  • Fortsat aktivitetscenter i Englystparken. Englystparken er kendt, velbesøgt og centralt placeret.
  • Aktivitetscenter flyttes fra Englystparken til nyt plejecenter. Der vil være liv på stedet, god central placering. Godt for plejecenterbeboere og pårørende.
  • Aktivitetscenter etableres ved nyt plejecenter, men det eksisterende fortsætter i Englystparken. Bedre mulighed for at tilgodese forskellige målgrupper. Det styrker lokalsamfundet at have tilbud til både ressourcestærke og ressourcesvage borgere.


Kilde: Seniorudvalgets dagsorden
Udvalgsformand Kenneth Fredslund Petersen (DF) ser gerne, at der i fremtiden bliver plads til ældreboliger på Englystparkens grund. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Udvalgsformand Kenneth Fredslund Petersen (DF) ser gerne, at der i fremtiden bliver plads til ældreboliger på Englystparkens grund. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Klar i 2023

Det kommende aktivitetscenter kommer til at ligge to kilometer fra det gamle plejecenter, når det i 2023 skal stå færdigt. Og at de to aktivitetscentre kommer til at ligge så tæt på hinanden, er også en faktor, som har været oppe og vende i udvalget.

I fremstillingen over de mulige scenarier stod der skrevet som en ulempe ved at vælge aktivitetscenter begge steder, at der ville være en risiko for udvanding af tilbuddene og konkurrence om brugerne.

Omkring 75 til 100 seniorer på 60 år og opad gør hver dag brug af Englystparken, og der er liv og aktiviteter løbende gennem ugen. Det kan være snart alt fra blomsterbinding, glaskunst, billard til revy. Senest var der nytårskur, hvor knap 60 frivillige mødte op.

- Der sker nok en udvandring fra det gamle til det nye. Det ser man gang på gang, at man rykker fra gammelt til nyt. Men vi ved også, at Englystparken nok ikke bliver der for evigt, siger Kenneth Fredslund Petersen.

Han håber på, at der i fremtiden kan bygges seniorbofællesskaber i Englystparken, men hvornår vil han ikke spå om.

- Om der går et eller fire år efter det nye plejecenter i Børkop, det ved vi ikke. Men vi håber på, at der kan bygges seniorbofællesskaber i Englystparken, siger han.

Inspirationstur til Horsens

Og netop seniorbofælleskaber er noget af det, der er fokus på i Vejle Kommune. Seniorudvalget tog i februar til Horsens for at finde inspiration til, hvordan det kan løses. Der er dog én kæmpe udfordring.

- Vores udfordring er jo at vi har svært ved at finde folk der vil bygge uden for Vejle. Det har succes ude i de små samfund, og de kunne se i Horsens, at når de byggede seniorboligerne, så blev de revet væk. Hvis vi rydder en grund inde i Vejle, så står investorerne i kø for at bygge. Men udenfor er de tøvende, siger Kenneth Fredslund Petersen.

Kenneth Fredslund Petersen foreslår derfor, at man tænker ud af boksen og bygger noget, som både unge og ældre kunne have gavn af.

- Man kunne bygge boliger, hvor unge kan flytte ind, men når de så flytter ud, kan ældre flytte ind. Boligerne skal være ældrevenlige, men kan bruges som et overgangssted til dem, der er steder i livet, hvor man ikke har brug for så meget plads, siger han.

Seniorbofællesskaber er ifølge Kenneth Fredslund Petersen noget, der bliver drøftet i kommunen, som også er i dialog med entreprenører.

Her skal de ældre ikke kede sig: To centre i samme by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce