Kommunen vil gøre et stykke med "relativ død" å mere levende

Her skal et gammelt stemmeværk fjernes. Et stemmeværk bruges til at kontrollere vandmængder, men værker har ikke været i brug i årtier, og nu vil kommunen fjerne det. Illustration: Vejle Kommune.

Kommunen vil gøre et stykke med "relativ død" å mere levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et gammelt stemmeværk i Skærup Å skal fjernes, for selvom værket ikke er i brug, er det med til at forringe vandkvaliteten i området.

Børkop: Der er løbet meget gennem Skærup Å gennem tiderne, men lidt uden for Børkop er det mere besværligt for vandet at løbe igennem, for der ligger resterne af et gammelt stemmeværk (kaldes også engstemning, red).

Og det stemmeværk vil Vejle Kommune rigtig gerne fjerne, for det gør ikke åen noget godt.

Det er natur- og friluftsliv under Vejle Kommune, som søger om at få lov til at fjerne stemmeværket, og i udkastet til tilladelsen står blandt andet:

"Ved fjernelsen af stemmeværket forsøges det at genaktivere de gode strømforhold og den store fysiske variation i Skærup Å, som i dag kan findes på strækninger både opstrøms og nedstrøms den stuvningspåvirkede strækning".

Relativ død å

Ifølge natur- og friluftsliv bevirker resterne af det tidligere stemmeværk, at der stuves vand sammen på stedet, hvilket betyder, at der på en strækning på over 150 meter er en "relativ død" å.

Det vil Vejle Kommune gerne være med til at ændre, og derfor lægges der op til, at stemmeværket nu skal fjernes, hvilket efter planen skal ske i løbet af vinteren, hvis vejret tillader det.

Den aktuelle strækning i Skærup Å er beliggende cirka 300 meter vest for Vognvadsvej, hvilket er umiddelbart nord for Børkop By. Der kræves store maskiner, for at få det løst, og derfor skal der laves en aftale med lodsejerne i området.

Lige nu er tilladelsen i høring, og man har frem til 8. januar for at give sit besyv med.

Kommunen vil gøre et stykke med "relativ død" å mere levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce