Maja er kommunens bedste oplæser - nu venter finalen

Maja Frederiksen fra 5. klassse på Smidstrup Skole er kommunens udvalgte til DM i oplæsning. Foto: Yilmaz Polat

Maja er kommunens bedste oplæser - nu venter finalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11-årige Maja Frederiksen fra Tiufkær går på Smidstrup-Skærup Skole. Og hun er så god til at læse op fra en bog, at hun er kommunens bedste skoleelev til netop den specielle kunnen.

Smidstrup: - Mørke. Jeg vågner og....

Maja Frederiksen læser op fra bogen "Roser er røde" af forfatteren Lene Møller Jørgsen, og det gør hun så godt, at hun er den bedste til det i Vejle Kommune i sin alder, og derfor skal hun snart i finalen i oplæsning. For skolelever i 4. til 6. klasse.

Maja går selv i 5. klasse, og hun kan det der med at læse op. Men hvorfor? Det ved hun ikke helt. Hun har dog et godt bud.

- Jeg elsker at læse og læser hele tiden, hvilket det nok også kræver, hvis man skal være en god oplæser. Men så går jeg også til korsang, og det har jeg gjort i tre år, og det tror jeg giver mig en eller anden form for erfaring, som kan bruges i oplæsning. Blandt andet er jeg vant til at kigge ud på publikum en gang imellem undervejs, siger hun.

Sådan skal der læses op
Deltagerne læser op af en selvvalgt roman. Oplæsningen må tage tre minutter inklusiv præsentation af bogen (som max. må tage 1 minut, red.).Det afsnit, der læses højt, skal være et stykke fra en roman for børn på dansk. Endvidere skal bogen være skrevet til målgruppen børn på 11-12 år.

Det er en konkurrence, hvor den rolige og indlevende oplæsning bliver vurderet højere end den udenadlærte og meget dramatiserede oplæsning.

Et godt tekststykke er et, som eleven selv godt kan lide, men som også appellerer til et bredere publikum.
Maja Frederiksen er vild med at læse bøger, og det smitter af i hendes måde at læse op på. Foto:  Yilmaz Polat
Maja Frederiksen er vild med at læse bøger, og det smitter af i hendes måde at læse op på. Foto: Yilmaz Polat

Har øvet sig meget

Dygtig er hun i hvert fald. Men det er heller ikke kommet helt af sig selv.

- Jeg har øvet mig meget. Både foran spejlet og foran mine forældre. Jeg synes, at jeg har lært at holde pauser, og når jeg først er i gang med at læse op, så kører det meget godt. Men jeg var godt nok nervøs ved semifinalen i Vejle, men det må de andre også have været, for det endte jo med, at jeg vandt, siger hun.

En anden ting, hun har arbejdet med, er de svære ord.

- Jeg valgte 'Roser er røde' fordi, det er en god bog, som jeg nyder at læse. Men der var også ord i den, som jeg ikke helt forstod, så jeg måtte lære dem at kende. Et ord som "hobede" anede jeg ikke, hvad betød. Altså at noget hober sig op. Men så googlede jeg ordets betydning og spurgte min lærer om, hvordan det udtales, forklarer hun.

Bliver stormester

Snart venter finalen. Det er 3. maj, og her skal hun kæmpe om stormester-titlen. Det er mod elever fra skoler i Billund, Hedensted, Middelfart, Sydslesvig, Vejen, Aabenraa og Vejle. Vinderen får, ud over titlen, ligeledes 1000 kroner til klassen og en stor kagemand.

- Jeg øver mig rigtig meget, og så prøver jeg at tænke på, at det nok skal gå. Jeg må gøre det, så godt jeg kan, siger hun.

Det ringer ind til time. Maja Frederiksen skal hen til hjemmekundskab. Nu kunne man tro, at dansk er hendes favoritfag, men det er det nu ikke.

- Nej, idræt er det det sjoveste fag, siger Maja Frederiksen og smiler og tager bogen med under armen. Den slipper hun ikke før efter finalen.

Maja er kommunens bedste oplæser - nu venter finalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce