Minderne er flyttet fra skuret til fjernsynet

I hjælpecaféen på Englystparken kan seniorer få hjælp til at spille deres gamle bånd over, så de ikke forsvinder for eftertiden. Her er det Arne Boesen til venstre, der fik hjælp af Jens Erik Kristiansen, der er vejleder i datacaféen og hjælpecaféen. Foto: Jørgen Flindt

Minderne er flyttet fra skuret til fjernsynet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjælpecaféen på Englystparken kan hjælpe seniorer med at bibeholde de minder, som er optaget på videobånd. Det tilbud tog Tove og Arne Boesen imod, og dermed kom minderne tilbage.

Børkop: Egentlig lå de gamle VHS-videobånd i skuret, men nu er indholdet blevet spillet over, så i stedet kan og Tove og Arne Boesen sidde og se fortidens minder på deres tv.

- Det betyder faktisk mere, end man lige tror, at man sådan kan finde de gamle minder frem. Minder betyder selvfølgelig nok mere for folk i vores alder end for ungdommen. Minder gør et menneske hel på sin vis, for fortiden har jo formet os, siger Arne Boesen.

Tove byder på kaffe og en småkage, alt mens en film fra hendes barndom kører på fjernsynsskærmen.

- Vi har jo ikke set de gamle film længe, og når vi ser dem her igen, går det op for en, hvordan trådene egentlig hænger sammen i ens liv. Ting, man ikke lige tænker over i det daglige, kan man genkende fra gamle dage, siger hun.

De to videobånd, der er spillet over, viser klip fra Toves barndom og klip med parrets børn, da de var små. Det bånd fra Toves barndom blev optaget med smalfilm, som engang blev optaget over på videobånd, men den blev så for gammel på et tidspunkt.

- Vi har ikke selv en VHS-maskine længere. Det er faktisk rigtig mange år siden, vi havde sådan en. Det må have været tilbage til omkring 2005, at vores videomaskine blev skiftet ud med DVD, så det er i mange år, at vi ikke har kunnet se de gamle film, siger Arne Boesen.

Hjælpecaféen
Englystparken i Børkop er et aktivitetscenter for folk på 60 år eller ældre, og her findes en datacafé, hvor seniorer underviser andre seniorer i brugen af pc eller Ipads.Datacaféen har en hjælpecafé, som er et tilbud, hvor folk på 60 + kan komme forbi og få hjælp til ting, der måske driller på computeren eller Ipaden. Men de kan også komme forbi med gamle VHS bånd, som så spilles over på DVD eller harddisk.

Hjælpecaféen har åbent hver tirsdag i tidsrummet 13 til 14.

Barndomsminder

Men det kan han og Tove nu, for med hjælp fra Hjælpecaféen på Englystparken, er de gamle båd nu blevet overspillet til DVD.

- Det er helt sjovt at se de gamle film igen. Blandt andet kan vi nu se, hvordan en af vores piger engang i, ja, det må være 1980'erne, deltog i et stort landstævne, og så kan vi se de helt gamle film, fra dengang Tove var omkring seks år gammel og boede i Oksbøl, siger Arne Boesen.

- Det er altså sjovt at se sig selv igen fra dengang. Og det er helt fantastisk at se min bedstemor. Det er virkelig minder fra barndommen, der lige er kommet tilbage efter mange års fravær, siger Tove.

Gør noget ved det

At man kan overspille de gamle bånd til nyere formater, er et tilbud, som Hjælpecaféen har haft et års tid.

- Det er nu ikke sådan, at vi bruger meget tid på det, for så mange kommer ikke og får den hjælp. Men jeg ved da, at en del af vores brugere har snakket om det, og de skal være velkommen til at komme forbi. Der er jo ingen grund til, at minder skal forsvinde, bare fordi teknikken ændrer sig, siger Jens Erik Kristiansen, der er vejleder på datacaféen, som Hjælpecaféen hører under.

Arne og Tove Boesen er i hvert fald glad for, at Arne fik fundet båndene frem og gjort noget ved det.

- Det er jo sådan noget, man tænker, at det skal man huske at få gjort noget ved, når man bliver pensionist. Men du kender jo os pensionister, vi har jo så travlt, så det er blevet skubbet bagud. Men nu er det gjort, og det er jeg glad for. Det er stærke minder, og den slags skal man huske at gemme på, for minder er med til at runde os som de mennesker, vi er, siger Arne Boesen.

Minderne er flyttet fra skuret til fjernsynet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce