Pædofilisag får Facebook til at koge: Hvorfor må vi ikke få mandens navn oplyst?

Den 28-årige mand forgreb sig på en fire-årig pige i Blæksprutten i Brejning. Arkivfoto

Pædofilisag får Facebook til at koge: Hvorfor må vi ikke få mandens navn oplyst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor er navnet på en 28-årig pædofilidømt mand ikke offentliggjort? Det spørger mange om på Facebook. Vejle Amts Folkeblad nævner ikke navnet, for manden er ikke idømt over et års ubetinget fængsel.

Brejning: En mand skriver, at han nok skal skaffe den dømtes navn og straks skrive "svinets navn" ud på nettet. En kvinde maner til besindighed i forhold til at offentliggøre mandens navn.

"For du kan ikke forestille dig, hvilken menneskejagt du fremkalder til hans familie," skriver hun blandt andet.

Holdningerne er delt på Facebook, hvor historien om, at kommunen har sendt 455 breve ud til forældre til børn, som har gået i tre institutioner i Vejle, kommenteres flittigt.

To af de berørte institutioner ligger i Brejning og Børkop. Her har en i dag 28-årige mand arbejdet for omkring seks år siden, og for nylig blev han dømt for, at han i 2012/2013 i Blæksprutten i Brejning begik et overgreb mod en dengang fire-årig pige.

Sagen kort
  • En 28-årig mand er idømt i alt 15 måneders fængsel for et overgreb mod en fire-årig pige. Han er dømt for blandt andet for anden seksuel omgang end samleje samt blufærdighedskrænkelse. Han blev idømt seks måneders ubetinget fængsel samt ni måneders betinget fængsel samt blandt andet at betale erstatning til den nu 10-årige pige.
  • Overgrebene fandt sted for cirka seks år siden i Blæksprutten, hvor han dengang var ansat.
  • Manden havde forinden været ansat i Kræmmerhuset i Vejle og efterfølgende ansat i Borggården i Børkop.
  • Vejle Kommune har indkaldt 455 forældre til børn, som gik de tre pågældende steder dengang, til møder om sagen.
Vejle Amts Folkeblad nævner ikke navnet på den dømte, og det kommer avisen heller ikke til, forklarer Mogens G. Madsen, chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad.
Vejle Amts Folkeblad nævner ikke navnet på den dømte, og det kommer avisen heller ikke til, forklarer Mogens G. Madsen, chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad.

Lynchstemning

De fleste af indlæggene på Facebook handler om, at man gerne vil have navnet udleveret på den dømte mand.

Det navn oplyser Vejle Amts Folkeblad nemlig ikke i sin dækning af sagen, og det falder mange for brystet.

Irene Jakobsen giver på Facebook en forklaring på, hvorfor det giver mening, at navnet på den dømte udleveres til forældrene.

"Fordi der med navnet hører et ansigt, en historik, en relation og en måde at få åbnet op for en samtale med sit barn, hvis man skønner, at det er nødvendigt," skriver hun blandt andet.

En anden skriver samme sted, at det omvendt er fornuftigt, at navnet ikke oplyses.

"Med den lynchstemning, synes jeg, det er helt korrekt, at avisen ikke oplyser navnet", skriver Annette Jensen blandt andet.

Derfor ingen navn

Avisen nævner ikke navnet i sin dækning, og det kommer avisen heller ikke til. Det forklarer Mogens G. Madsen, der er chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad.

- Det er ikke for beskytte nogen, men langt de fleste danske medier har en regel, der siger, at man nævner navnet på en dømt, hvis vedkommende får 12 måneder - eller derover - ubetinget fængsel. Det er for eksempel også de regler, som det fælles nyhedsbureau, Ritzau, arbejder med. I den aktuelle sag er der tale om en straf på seks måneders ubetinget fængsel, derfor nævnes navnet ikke. Vi følger således blot et fælles sæt regler om hvilken straf, der skal til, inden et navn nævnes offentligt. Der er undtagelser, hvis der for eksempelvis er tale om folk, der bærer såkaldte gyldne kæder, siger han.

Nogle medier kræver faktisk, at der skal hårdere domme til, inden man overvejer at nævne et navn.

- TV2 arbejder således med en straf på minimum to års ubetinget fængsel. Hvorimod, som nævnt, at langt de fleste trykte medier har et år som minimum, hvilket jo ikke er tilfældet her, siger han.

Politi nævner ikke navne

Heller ikke politiet vil oplyse navnet på den dømte.

Vicepolitiinspektør Mikkel Ross fra Patruljecenter Midt udtaler:

- Vi oplyser aldrig navne på folk. Det er almindelig tavshedspligt, for det må vi ikke jævnfør registerloven. Og så er det lige meget, om folk er dømte for noget eller ej, siger Mikkel Ross.

Pædofilisag får Facebook til at koge: Hvorfor må vi ikke få mandens navn oplyst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce