Store planer for gammel mølle: Nye ejere vil åbne café

De unge mennesker, som ejer Brøndsted Mølle, arbejder mod at åbne cafe med videre. Mie Bjerregaard og hendes svoger Rasmus Bjerregaad skal stå for den del. Opstartsmøde den 28. november, hvor der blandt andet skal stiftes en forening bag møllen. Foto: Mette Mørk

Store planer for gammel mølle: Nye ejere vil åbne café

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brøndsted Mølle har ligget tomt i flere år, men nu skal der være liv i den gamle mølle. Dog på en anden måde end i fortiden. På et startmøde bydes interesserede indenfor til et kig ind i møllen og til en snak om møllens fremtid.

Brøndsted: Når forårssolen atter varmer, er det planen, at der skal åbne en café på Brøndsted Mølle.

For nye tider er over den gamle mølle, som har ligget tom hen i flere år, men hvor stuehuset nu er blevet beboet. Tidligere på året rykkede Jakob og Mie Bjerregaard ind i huset med deres tre børn. Jakobs lillebror Rasmus bor der også.

Og mens børnene har fået fantastiske omgivelser at lege i, sysler de voksne med tanker om, hvad der skal ske med den gamle møllebygning.

- Her er fire etager på hver 80 kvadratmeter, så der er gode muligheder for at skabe et levende miljø derinde. Der er stadig en del maskiner fra dengang møllen fungerede, og det vil vi stadig være loyale mod. Stedet har en helt speciel charme og personlighed, og stedets sjæl og ånd vil vi ikke ændre på, siger Mie Bjerregaard.

Det er hende, som sammen med Rasmus, skal stå for den del af Brøndsted Mølle, der skal omdannes til et sted med forskellige gøremål.

Møllen blev moderniseret mange gange
Brøndsted Mølle menes, ifølge Gyldendals store leksikon, at være anlagt i tilknytning til den forsvundne Brøndstedgaard, og møllen nævnes første gang 1578, hvor den kom i kong Frederik 2.s eje.

Der blev malet forskellighed slags mel, og i 1880'erne blev den moderniseret og gjort større, og i 1920'erne skete næste store modernisering. Her blev der installeret en turbine, der kunne producerer strøm til både mølle og bolig.

I 1950'erne blev det så endnu engang moderniseret, og faktisk fungerede møllen helt op til omkring årtusindeskiftet.
Brøndsted Mølle har ikke fungeret som mølle i mange år. Og den vil aldrig kunne komme til det igen. Men idylisk er den, og visionen er, at den skal omdannes til café og mødested. Foto: Mette Mørk
Brøndsted Mølle har ikke fungeret som mølle i mange år. Og den vil aldrig kunne komme til det igen. Men idylisk er den, og visionen er, at den skal omdannes til café og mødested. Foto: Mette Mørk

Naturligt mødested og café

Tankerne er da også mange. Møllen må gerne blive til et naturligt mødested i området.

- Det ligger fast, at vi gerne vil åbne en café. Vi satser på, at den kan stå klar til foråret eller først på sommeren, og der bliver tale om et folkeligt sted, hvor man kan komme forbi og købe en kop kaffe og stykke kage eller måske en tapastallerken. Det bliver ikke en restaurant med a la carte. Det bliver, hvad det er, en café i smukke gamle industri-lokaler og med udgang til en helt utrolig smuk natur, siger Rasmus Bjerregaard, der selv har arbejdet en del år som restaurantchef.

Det bliver ham, som bliver ansigtet udad til og som holder styr på køkkenet.

Søger fondsmidler

Ud over caféen er der planer om andre ting. Et stort mødelokale til eksempelvis lokale foreninger samt et iværksættermiljø kunne også være en mulighed.

Den side af sagen afhænger dog af, om der kan skaffes midler via fondsmidler. Der er søgt hos Realdania kampagnen "Underværker", men hvor den side af sagen ender, er uvist.

- Skal det hele sættes i stand, er det helt umuligt at klare det uden økonomisk støtte. Der skal vel i den sidste ende et syvcifret beløb til, hvis møllen skal restaureres fra top til tå. Men Rom blev ikke bygget på en dag, og vi tager det i etaper. Caféen er etape et, og den kan vi økonomisk godt åbne uanset hvad, men der er selvfølgelig forskel på, om vi får økonomisk hjælp eller ej. Får vi det, kan vi eksempelvis isolere, hvilket betyder, at vi kan have åbent hele året i stedet for kun om sommeren, forklarer Jakob Bjerregaard.

Startmøde og et kig ind

Den 28. november holder de tre unge mennesker et startmøde , hvor de byder indenfor i møllen, og hvor der vil blive en snak om, hvad der kan/skal ske med den gamle mølle.

- Som et led i at renovere og åbne møllen mere op for alle, vil vi gerne invitere til startmøde på Brøndsted Mølle. For at realisere vores ideer og genåbne møllen håber vi på hjælp og input fra alle interesserede, og vi vil derfor oprette en forening til bevarelse og udvikling af bygningen, lokalerne og området, siger Jakob Bjerregaard.

Har man lyst til at deltage, eller bare høre mere og se lokalerne, kan man melde sig via Facebook eller alternativt via mail@brondstedmolle.dk eller på 93 95 90 70.

Store planer for gammel mølle: Nye ejere vil åbne café

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce