Tag en Tænkepause om skam

Carsten Stage er ekspert i skam og holder foredrag om det d. 24. september. Pressefoto.

Tag en Tænkepause om skam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bliv klogere på skammens mange ansigter, når Carsten Stage fra Aarhus Universitet mandag den 24. september lægger vejen forbi Børkop Bibliotek til en Tænkepause.

Børkop: Adam og Eva skammede sig over deres nøgenhed efter at have spist af Kundskabens Træ. Mange unge skammer sig over deres krop. Filminstruktøren Thomas Vinterberg udtalte i 2016, at han skammede sig over at være dansk. I tv-programmet Luksusfælden skammes deltagerne igen og igen ud for deres vilde overforbrug. Og i 2018 fik USA's præsident Donald Trump at vide af en gruppe unge, at han "burde skamme sig" over ikke at gøre noget ved våbenproblemet i USA.

Skammen har i sandhed mange ansigter: den kan rette sig mod kroppen, seksualiteten, fortiden eller nutiden, og den kan bruges til at ekskludere individer fra fællesskabet eller måske endda opleves som en mangelvare. Skammen er knyttet til en følelse af fundamental mangel ved et menneskes eller et kollektivs fulde identitet. Mens vi føler os pinligt berørt over små brud på den sociale etikette og skyldige over handlinger, som vi ikke skulle have begået, så skammer vi os over "os selv" - enten som individer eller som del af et kollektiv. Skammen handler altså om mere eller mindre sandfærdige følelser af, at der er noget galt med "hele selvet", og - lige så vigtigt - at man tror, de andre kan se det. Og det er her, skammens mest genkendelige træk kommer på banen: det sænkede blik, rødmende ansigt og lysten til at dække sig til.

Mandag den 24. september kl. 19 byder Carsten Stage på en tankevækkende Tænkepause på Børkop Bibliotek, hvor du kan blive meget klogere på, hvad skam egentlig er for en størrelse. Carsten Stage er nemlig ekspert i skam, og så er han lektor i kultur og medier ved Aarhus Universitet. Hans bog Skam, som snart udkommer, er en del af serien Tænkepauser - viden til hverdagen.

Billetter til foredraget koster 60 kr. og kan købes på vejlebib.dk.

Arrangementet er en del af Gauerslund Sognefestival. /ash

Tag en Tænkepause om skam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce