Tyvene vandt til sidst - kirke har pillet designlamperne ned

Kirsten Madsen er kirkeværge i Brejning Kirke, og hun har været med til at udvælge de nye runde lamper i loftet. PH-lamperne i designet Koglen er efter snart 50 år væk. Tyvene havde været forbi en gang for meget. Foto: Jørgen Flindt

Tyvene vandt til sidst - kirke har pillet designlamperne ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brejning Kirke har gennem snart 50 år haft store designlamper hængende i loftet. Men fire gange kom tyvene forbi, og til sidst blev det for meget for menighedsrådet. Nu er lamperne skiftet ud.

Brejning: Sidste år i juni kunne kirkeværgen kun stå på kirkegulvet og konstatere det syn, hun så. To af seks store lamper var stjålet. På gulvet stod en spritny wienerstige, der var brugt af tyvene til at skynde sig op og få de 40 kilo tunge lamper ned.

Trods alarmen var det lykkes at slippe afsted med to lamper. 10 dage senere skete det så igen. Denne gang endda så sjusket, at lamperne havde ødelagt dele af bænkene under lamperne.

Endnu engang blev der stjålet to kogle-lamper. Og tilbage hang to lamper.

- Da blev vi enige om, at der skulle træffes et valg. Vil vi have lamperne eller ikke? Personligt syntes jeg, at vi skulle beholde dem, men der var flertal i menighedsrådet for, at nu ville vi have nye lamper. Og den holdning kan jeg bestemt også godt forstå. Ud over, at det er dyrt og bøvlet, hver gang der er stjålet lamper, er der også hårdt mentalt, siger Kirsten Madsen, der er kirkeværge i Brejning Kirke.

- Sidste sommer blev jeg så vred, da det skete. Så virkelig vred, men også bekymret for, hvor sker det igen. Vi havde alarmer og ekstra sikringer på dørene, men alligevel kom de ind, siger Kirsten Madsen.

De sparede sammen til lamperne
Brejning Kirke er 51 år, og og i de første år hang der ikke PH's "Koglen"-lamper i loftet.Dem sparede menighedsrådet sammen til, og derefter havde man koglerne frem til i sommer, hvor de fire af dem blev stjålet.

De sidste to kogler er nu solgt til en anden kirke.

Behovet for en kirke opstod, da De Kellerske Institutioner blev bygget omkring forrige århundredeskifte, men kirken blev først en realitet i 1967.

Arkitekten Mogens Koch tegnede det unikke byggeri, som har fundet inspiration i bispehuens udformning.
Brejning Kirke er dansk design i sig selv. Det er arkitekten Mogens Koch, som tegnede kirken. Den har form som en bispehue. Arkivfoto
Brejning Kirke er dansk design i sig selv. Det er arkitekten Mogens Koch, som tegnede kirken. Den har form som en bispehue. Arkivfoto

Børstet kobber

Lamperne, der koster 86.000 kroner stykket, er dermed fortid. Tyvene vandt.

- Ja, det gjorde de desværre, og det er vildt ærgerligt. Lamperne var så ufatteligt smukke og passede ind i dette smukke rum. Og jeg forstår ikke, hvordan folk kan få sig til at stjæle fra en kirke. Men det har hver gang tydet på bestillingsarbejde, og det er svært at dæmme op mod, siger hun.

Nu er der så kommet nye lamper. De er ganske anderledes. Runde og ikke meget smalle.

- Koglerne er pænere, det tror jeg, vi bare må erkende. Men de her lamper er faktisk superflotte i sige selv. De er lavet af en smed i Tønder, og de findes også i andre kirker, men vi er vist den eneste kirke, der har nogle lavet i børstet kobber. Men det var et krav. Kirkerummet her er så smukt og enkelt, at her skal ikke være noget, der skinner og tager fokus fra kirkens enkelthed, siger hun.

Bedre lys

Og intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Med de seks nye lamper har kirkerummet fået en markant forbedring, der i bogstavelig forstand står lysende frem.

- Koglerne var smukke, men de gav et dårligt lys. De nye lamper giver et fantastisk lys, og det giver helt nye muligheder, som vi ikke havde før. Dels kan de også lyse opad, hvilket kan give en smuk og unik effekt, dels kan vi nøjes med at tænde de to lamper nærmest alteret. Det giver helt nye muligheder for at sætte "spot" på kunstnerne, når der er koncert i kirken, forklarer Kirsten Madsen.

Tyvene vandt til sidst - kirke har pillet designlamperne ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce