Udstilling om løsagtige kvinder

Trine Rasmussen og Jens Eskildsen foran en del af den kommende udstilling om de løsagtige kvinder, der blev sendt til Sprogø. Foto: Jørgen Flindt

Udstilling om løsagtige kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kellers Minde åbner 20.januar udstillingen Pigerne på Sprogø. Et kapitel i De Kellerske Anstalter, som foregik langt fra Brejning. Nemlig i kvindehjemmet på Sprogø.

Brejning: Sprogø er en lille ø midt i Storebælt, man nu til dags kører hen over, når man tager broerne over Storebælt.

Men engang var det en meget afsides og isoleret ø, og det er en ø med en historie om et kvindehjem, og den historie kan man blive klogere på, hvis man fra 20. januar besøger Kellers Minde. Her vil der nemlig være en udstilling om pigerne, der blev sendt til kvindehjemmet på Sprogø.

- Det er ikke så mange, der tænker på, at kvindehjemmet på Sprogø, samt mandehjemmet på Livø, var en del af de Kellerske Anstalter, men det var de. Vi sætter i første omgang fokus på Sprogø, som var et sted, hvor man sendte, som det hed dengang "De seksuel løsagtige, moralsk defekte og kønslige ustyrlige kvinder" hen. Det har typisk været unge kvinder fra cirka 17 års alderen og op til starten af 30'erne, som blev sendt til Sprogø, fortæller Jens Eskildsen, der er formand for Kellers Minde.

Kvinderne på Sprogø
Omkring 700 kvinder blev sendt til Sprogø.Kvindeanstalten på Sprogø var ikke et fængsel, men de indsatte var der på ubestemt tid, dog som regel få år. Det var ikke et hospital, men de indlagte blev opfattet som syge. Der var tale om de mest velfungerende kvinder, som kom til de Kellerske Anstalter, men de blev betragtet som løsagtige.

Mænd blev sendt til Livø, der ligger i Limfjorden.

Anstalterne på Livø og Sprogø hørte under de Kellerske Anstalter.

Kellers Minde er et museum, der bringer gæsterne tilbage til tiden hos De Kellerske Anstalter i Brejning, der var Nordeuropas største åndsvageforsorg. Museet har til huse på H. O. Wildenskovsvej 10 i Brejning.

Fik uddannelse

Det var i perioden 1923 til 1961, at man havde kvinderne placeret på øen i Storebælt. Det har været ud fra en tanke om, at ingen skulle spærres inde bag en låst dør, men man ønskede heller ikke, at de løsagtige kvinder smittede mænd med kønssygdomme og endnu værre i datiden: Fik uønskede børn. I samtidens øjne var kvinderne moralsk åndsvage, og derfor tog man de, for eftertiden, drastiske skridt.

- Det skal jo ses i den samtid, der var dengang. Man tænkte anderledes end nu. Nogle har nok været fejlanbragt, andre ikke. Institutionen på Sprogø har været et sted, hvor der har været en streng disciplin, som der jo var dengang, men også et sted, hvor kvinderne kunne få en uddannelse. De lærte at sy, vaske, lave mad og arbejde i landbruget, så de bedst fungerende har kunne få arbejde som husbestyrerinder bagefter, siger Trine Rasmussen, der er med i bestyrelsen.

Kvinderne vendte dog typisk tilbage til en anstalt, eventuel Brejning.

Udstillingen vil med plancher og en film vise og fortælle mere om livet på Sprogø, og den åbner lørdag den 20. januar, hvor den kan ses fra klokken 13 - 16. På åbningsdagen er der fri entré. Udstillingen har ikke fået en slutdato.

Udstilling om løsagtige kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce