Ekspert: Storbritannien kommer aldrig ud af EU's regler

Professor Marlene Wind fra Københavns Universitet mener, Storbritanninens udmeldelse af EU og de problemer, det har skabt, vil afskrække andre lande fra at melde sig ud. Arkivfoto: Carsten Lundager / Scanpix

Ekspert: Storbritannien kommer aldrig ud af EU's regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I realiteten er et totalt brud med EU ikke muligt, og lande som Storbritannien vil fortsat være bundet ind i EU-regler efter et exit. Det vurderer Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet, der ser Brexit som et afskrækkende eksempel, der kan afholde andre lande fra at forsøge at komme ud af EU.

Briterne kommer stadig til at være bundet af EU-regler efter en udmelding af EU. Det er konklusionen fra Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet, i kølvandet på den foreløbige skilsmisseaftale der er lavet mellem Storbritannien og EU.

- De spor, der er lagt i aftalen er tættere på en norsk løsning, hvor de skal gennemføre alle regler, men ingen indflydelse har, end det er på en løsrivelse, som Boris Johnson kæmpede for. Det overordnede indtryk er, at det aldrig kommer til at ske, at briterne kommer ud af EU på den måde, han og alle andre lovede med et totalt brud, siger hun.

Marlene Wind påpeger, at der endnu ikke er set eksempler på lande, der har meldt sig ud og er blevet helt frie af EU.

- Selv Schweiz, som aldrig har været medlem, er dybt påvirket og afhængig af EU-regler, det ingen indflydelse har på. Det gælder også for Norge, siger hun.

- Ingen fordele ved at melde sig ud

Norge er tilknyttet størstedelen af EU-samarbejdet, selvom landet ikke er medlem. Det betyder også, at Norge er underlagt en stor del af de regler og love, der besluttes i EU, og siden 1994 har Norge således indført over 10.000 love og regler fra EU, uden at have været med til at bestemme deres indhold. Det gælder blandt andet på områder som handel, landbrug, udenrigs- og forsvarspolitik, fiskeri og retsområdet.

Er der overhovedet nogle fordele i at melde sig ud af EU, hvis man reelt ikke kan blive fri af reglerne?

- Jeg kan ikke se, der kan være fordele ved det. Hvad får man ud af det, udover at man ikke har indflydelse? De kommer til at leve efter regler, de ikke er med til at lave. Grunden til at det alligevel kan være attraktivt at følge reglerne er, at et land ønsker adgang til et stort marked. Der landets egen overlevelse, det tit handler om. Hvis man gerne vil bevare velfærden og have goder at fordele til folk i samfundet, så skal der tjenes penge. Uanset hvor stor eller lille en nation, der er tale om, er den afhængig af at kunne det. Det har politikerne ikke været i stand til at forklare befolkningen i Storbritannien tydeligt nok, siger Marlene Wind.

Hun vurderer, at danskernes holdning til EU har bevæget sig i en mere positiv retning blandt andet på grund af de problemer Storbritanniens udmelding skaber.

- Der har aldrig været så mange danskere, som går ind for EU, som nu, efter briterne meldte sig ud. Nye målinger viser, at 80 procent af danskerne ønsker at blive i EU. Der har Storbritanniens exit været et afskrækkende eksempel. Det skyldes ikke så meget en hårdhændet europæisk håndtering, men primært det kaos briterne selv har skabt. Det er virkelig et splittet samfund, og jeg tror ikke, det bliver meget bedre med den her aftale. Storbritannien har været en stor nation engang med mange kolonier, en verdenshersker, men må erkende, at i det 21. århundrede er vilkårene nogle helt andre, siger hun.

Aftale kan forhindre yderligere splittelse

Marlene Wind vurderer dog ikke, at det har været EU's hensigt at bruge Storbritannien som skrækeksempel for at få andre lande til at droppe eventuelle tanker om en udmelding.

- EU har ikke en bevidst strategi om at afskrække andre lande. Det her er ikke noget, EU har ønsket. Ingen har vundet ved det her. Briterne står svagere og har ingen indflydelse på de regler, de skal leve under. EU står også svagere og har mistet en vigtig partner. Det her er ikke et ønskescenarie for EU, siger Marlene Wind, der dog mener, EU er kommet bedst ud på den anden side.

Selvom aftalen ikke er endelig vedtaget af parlamentet i Storbritannien endnu, vurderer Wind, at en fremtidig handelsaftale, der minder om den Norge har, måske kan forhindre, at Storbritannien splittes yderligere som land.

- Skotterne har sagt, at hvis de ikke bliver lige så tæt tilknyttet EU som Norge, så vil de være et selvstændigt land. Det gode ved den her aftale er, at de måske fremadrettet kan holde sammen på kongeriget. Det dårlige er, som Boris har ret i, at de nu kommer til at efterleve EU-regler, som de ikke har nogen indflydelse på i fremtiden, siger hun.

Ekspert: Storbritannien kommer aldrig ud af EU's regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce