Er tiden ved at løbe fra Nord Stream 2-projektet?


Er tiden ved at løbe fra Nord Stream 2-projektet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jørgen D. Siemonsen, Cottegevej 18, Hellerup
Billede
Debat. 

Nord Stream 2 AG i Zug Schweiz, der forestår konstruktionen af den 1.230 kilometer lange gasrørledning på Østersøens bund fra Rusland til Tyskland, har i sidste uge udsendt en pressemeddelelse om, at selskabet nu har "lagt" 1.000 kilometer af rørledningen i russisk, finsk, svensk og tysk farvand.

Det er imidlertid fortsat et faktum, at der ikke er lagt en eneste af de planlagte 139 kilometer i dansk farvand: Selskabet ansøgte ellers i april 2017 om tilladelse til en linjeføring på dansk søterritorium. Men denne ansøgning er endnu ikke besvaret af den danske regering, der her kan give afslag af sikkerheds- og udenrigspolitiske hensyn.

I august 2018 søgte NS2 derfor desuden om en alternativ linjeføring - denne gang i den zone, hvor der kun kan gives afslag af miljømæssige og skibsfarts-trafikale årsager. Heller ikke denne ansøgning er besvaret. Og for en måneds tid siden har Energistyrelsen anmodet NS2 om at undersøge en helt tredje linjeføring lidt sydligere end den første ansøgning - nok til netop at gå udenom dansk søterritorium.

Energistyrelsen har for nylig udtalt "at der ikke kommer en afgørelse på de andre ansøgninger, før vi har resultatet af undersøgelsen af denne tredje linjeføring." Ifølge ekspertudsagn er den generelle vurdering , at der sagtens kan blive tale om forsinkelser på i værste fald op til et års tid eller endnu længere.

Der er opstået en række politiske forviklinger: For det første har Manfred Weber - den tyske konservative topkandidattil nyformand for EU-Kommissionen - for nylig udtalt, at han ikke tror på, at NS2 er et godt projekt for Europa og "derfor vil jeg undersøge mulighederne for at stoppe NS2".

For det andet er der et indenrigspolitisk problem i Polen i forbindelse med ratifikationen af aftalen med Danmark om grænsedragningen i Østersøen: Ifølge den tildeles Danmark nemlig 80 procent af arealet og Polen kun 20 procent. Under drøftelserne om sagen i det polske parlamenttog oppositionspartierne derfor betydelige forbehold for aftalen. Det har faktisk resulteret i at traktaten endnu ikke er endeligt ratificeret. Polen er i forvejen stærke modstandere af NS2-projektet.

For det tredje hersker der fortsat uvished om eventuelle amerikanske sanktioner mod NS2. For nylig fremsatte en række fremtrædende republikanske senatorer et lovforslag om vidtrækkende sanktioner overfor banker og energiselskaber, der deltager i finansiering af og leverancer til NS2-projektet. Trump støtter aktivt forslaget som led i genvalgskampagnen.

Alt i alt tegner der sig temmelig dystre udsigter for en snarlig færdiggørelse af NS2. Den politiske udvikling i Rusland og Putins fortsatte aggressioner rundt omkring på kloden gør ikke lige frem situationen nemmere.

Måske er tiden ved at løbe fra projektet? Måske risikerer NS2 at ende som en 1000 kilometer lang russisk fejlinvestering på bunden af Østersøen?

Er tiden ved at løbe fra Nord Stream 2-projektet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce