Fiskene har valgt Lillebælt fra


Fiskene har valgt Lillebælt fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karsten Byrgesen, medlem af Fredericia Byråd (løsgænger, Hjarnøvej 7, Fredericia
Billede
Debat. 

Fiskeri: Katastrofen på Fredericia Havn 3. februar 2016 hos Dangødning sendte en tsunami af miljøskadelige væsker ud i Lillebælt.

Der er stadig debat om myndighedernes håndtering af følgevirkningerne.

Naturpark Lillebælt var 14. november 2018 vært ved et foredrag om havmiljøet med fokus på et Lillebælt i balance. Oplægsholderen var Jon C. Svendsen fra DTU Aqua.

Havets fisk har valgt Lillebælt fra. Det er en kendsgerning, der blev bekræftet af både Svendsen, erhvervs- og sportsfiskere.

Det er nærliggende at pege på katastrofen 3. februar 2016 som årsag til et fisketomt Lillebælt. Over mange år er bestanden af bundfisk som fladfisk og torskefisk m.v. styrtdykket til dagens triste status. Konsekvensen har betydning for trekantkommunerne, hvor Lillebælt tidligere var berømt som lystfiskerparadis med masse fisketurister.

Tiden er inde til at kræve en udredning. I mellemtiden kan der så spekuleres i, hvilken betydning udslippet af gødningsstoffer har haft.

Det samme gælder olieforureningen på Østerstrand - Fredericias bedste badestrand. For mere end 30 år siden løb tusindvis af liter olie ud fra Shells tanke på havneterminalen. Forureningen har siden haft retning mod Østerstrand og Lillebælt og har siden spredt sig til grundvandet. I 2017 lovede Shell at etablere en reaktiv barriere, der forhindrer olien i at løbe ud i Lillebælt. Ifølge Torben Øllegaard Sørensen, pressechef hos Shell, er arbejdet med barrieren stadig ikke påbegyndt. To spildte år og en regning. der ser ud til at blive betalt af miljøet.

Der er grund til bekymring.

Med fangster af sæson fisk som sild, hornfisk og makrel kan man imidlertid godt få en opfattelse af, at alt er i skønneste orden, men det er det langtfra. Sæsonfiskene søger via Lillebælt ind i Østersøen og dybe fjorde for at gyde og herefter retur til Nordsøen.

Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Aarhus Universitet, har udtrykt kritik af og undren over, at der ikke straks efter katastrofen i februar 2016 blev iværksat undersøgelser i Lillebælt. Omvendt fastholder miljøchef Harley Bundgaard fra Miljøstyrelsen, at overvågningen og målingerne blev gennemført i tilstrækkeligt omfang og peger på en rutineundersøgelse, der konkluderede, at udslippet ikke havde en blivende effekt. Hvad skal vi tro på, når eksperterne taler imod hinanden?

Det skal vi have undersøgt - ordentligt.

En kendsgerning er det imidlertid, at fiskene har valgt Lillebælt fra.

Fiskene har valgt Lillebælt fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce