Hvem passer på Michael. Inddragelse er kernen i arbejdet med udsatte børn og unge


Hvem passer på Michael. Inddragelse er kernen i arbejdet med udsatte børn og unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Diana Mose Olsen, formand for Børn og Familieudvalget, og Jørn Henriksen, direktør for Børn og Kultur, Esbjerg Kommune
Billede
Debat. 

Replik: På baggrund af DR1's dokumentarudsendelse "Hvem passer på Michael?" spørger direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, hvad Esbjerg Kommune gør for at inddrage børn som Michael i beslutninger om deres eget liv?

Vi vil gerne kvittere for, at Børns Vilkår trækker debatten væk fra enkeltsagsniveau og forholder sig mere generelt til, hvordan vi i kommunerne inddrager børn og unge i sagsbehandlingen, og hvad vi kan gøre for at styrke indsatsen. Det, synes vi, er et konstruktivt og fremadskuende perspektiv og en vigtig debat, som vi meget gerne vil bidrage til.

I Esbjerg Kommune har vi i de sidste tre år arbejdet efter et værdisæt, som vi kalder Paradigmeskifte 2.0. Det er vedtaget af et enigt byråd, og kernen er netop inddragelse. Udgangspunktet for sagsbehandlingen er, at støtten tænkes ind i hjemmet med inddragelsen af barnet eller den unge, forældrene og netværket i centrum. Sammenhængende løsninger er i fokus, og anbringelse er altid den sidste udvej.

En grundlæggende del af Paradigmeskiftet er også den målrettede indsats, vi gør for at sikre, at vi overholder loven og leverer kvalitet i arbejdet med de udsatte børn og unge. Vi er i gang med at opkvalificere alle rådgivere ud fra Socialstyrelsens koncept, så de får et såkaldt ungediplom og dermed udvider deres faglige kompetencer på netop børn- og ungeområdet.

Esbjerg er den kommune i Danmark, der p.t. gennemfører flest familierådslagninger, som er en metode, der er kendt for at styrke inddragelsen. Vi laver familierådslagning i alle sager, hvor der ikke akut er behov for at sætte en foranstaltning i værk. Barnet eller den unge, familien og netværket bliver samlet og inddraget som de første og får mulighed for at tage ansvar, før vi handler som myndighed, hvis det bliver nødvendigt. Evalueringerne viser klart, at deltagerne i en familierådslagning i høj grad føler, at de bliver inddraget og får medindflydelse. Faktisk er Esbjerg Kommunes arbejde med familierådslagninger så succesfuldt og opsigtsvækkende, at vores familierådslagningskoordinator i år har modtaget Benny Andersen Prisen, der anerkender en ekstraordinær og inspirerende indsats for at forbedre vilkårene for udsatte børn i Danmark.

Med baggrund i de gode erfaringer fra Paradigmeskifte 2.0 har Børn & Familieudvalget besluttet at fortsætte arbejdet med en ny strategi, der hviler på fundamentet af det oprindelige værdisæt. Paradigmeskiftet er sendt ud i virkeligheden, og bevidstheden om inddragelse lever og er fuldt integreret i hele vores organisation med kommunens børn og unge i centrum.

Som udvalgsformand og direktør er vi meget opmærksomme på de dilemmaer, der kan opstå på området for udsatte børn og unge. Vi ved, at det er nødvendigt hele tiden at tænke nye tanker og holde fokus på den positive udvikling. I Esbjerg Kommune er vi godt på vej, og vi er konsekvent bevidste om inddragelsen. Den er nemlig afgørende for, at vi kan skabe langsigtede løsninger og gode vilkår for en tryg opvækst og et godt liv for udsatte børn og unge.

Hvem passer på Michael. Inddragelse er kernen i arbejdet med udsatte børn og unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce