Løkke sælger igen miljøet for sine egne ambitioner


Løkke sælger igen miljøet for sine egne ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Stine Helles, spidskandidat, Alternativet, Fyn
Billede
Debat. 

Klima: Folketingets partier står lige nu i kø for at fortælle, at de har forstået at den grønne omstilling er en af de vigtigste opgaver for en kommende regering. Enhedslistens klimaplan fylder forsiden af deres hjemmeside. Konservative lover at samle Danmark om en grønnere fremtid. SF har skiftet den røde farve i deres logo ud med en flot grøn farve

Men Venstre undlader helt at skrive noget om miljøet på forsiden af deres hjemmeside, og det er måske meget godt. For på trods af partiets pæne ord om miljø ved festlige lejligheder, så er Venstre med statsminister Lars Løkke i spidsen nu for anden gang i færd med at afvikle miljøets vogtere for at opfylde egne ambitioner om en strukturreform i sundhedsvæsenet.

Første gang Lars Løkke ofrede miljøet for en strukturreform var i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Dengang havde amterne ansvaret for miljøet, og amterne var ikke ligefrem populære blandt kommunerne. På Fyn var svinebønderne i mange Venstre-kommuner fx voldsomt irriterede over, at de ikke måtte hælde gylle ud, som de ville, og at det tog for lang tid at få en VVM-tilladelse fra amtet. Fordi amterne gjorde deres arbejde. De passede på miljøet.

Derfor var det næsten logisk og helt uundgåeligt, at amternes miljøopgaver for størstepartens vedkommende blev centraliseret og endte under statslig kontrol ved kommunalreformen i 2007, hvor amterne blev nedlagt og regionerne skabt. Regionerne fik dog lov til at beholde nogle få, men vigtige miljøopgaver som blandt andet arbejdet med jordforurening. Regionerne er i dag ansvarlige for at finde, undersøge og oprense forurenede grunde for at sikre os alle rent drikkevand.

Men nu sker det så igen: I forbindelse med regeringens aftale om en sundhedsreform med Dansk Folkeparti viser det sig, at Lars Løkke er parat til at ofre alt, også ansvaret for jordforurening for at få gennemført reformen.

Miljøopgaverne fra regionerne skal flyttes til Staten. Men når man flytter opgaven fra de fem regioner til Staten vil man endnu engang miste en stor del viden, ekspertise og ikke mindst alle de medarbejdere, der løser opgaven i dag. Og det er en rigtig dårlig ide, mener blandt andet professor Poul Bjerg, Institut for Vand- og Miljøteknologi på DTU. Han mener, at regeringen og Dansk Folkeparti simpelthen undervurderer, hvor kompliceret opgaven er.

Dermed er aftalen endnu et eksempel på, at regeringen og Dansk Folkeparti kun har det i munden, når de siger, at de har fokus på miljøet. For lige nu ser vi, at alt muligt andet end sundhed bliver revet med i studehandlerne om regionernes fald, herunder også den højtspecialiserede varetagelse af samfundets miljøopgaver.

For mig står det mere og mere tydeligt, at regeringens aftaler med Dansk Folkeparti ikke er drevet af faglige og kvalitetsmæssige ambitioner, men af kortsigtede magtambitioner, som ikke er til fællesskabets bedste.

Hvad skal man f.eks. ellers tænke om den såkaldte store trafikplan, hvor flere motorveje blandt andet skal finansieres gennem effektiviseringer (forringelser) af den offentlige transport for et milliardbeløb. Ansvaret for hele det specialiserede socialområde får til gengæld lov til at blafre i vinden indtil det kommende Folketingsvalg forhåbentlig har renset luften - for dét område er så komplekst, at her kan selv DF ikke finde ud af at stille forenklede, populistiske krav.

Det skorter ikke på skåltaler, hvor partilederne lufter deres bekymring for klimaforandringerne og ønsket om at sikre et sundt miljø og et grønnere Danmark. Men vi savner stadig at se konturerne af en regering efter valget, som i reel handling vil tage den grønne omstilling lige så alvorligt som befolkningen og erhvervslivet gør.

For vores børn og børnebørns skyld.

Løkke sælger igen miljøet for sine egne ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce