Replik til to læserbreve: Faktisk er der brug for et paradigmeskifte


Replik til to læserbreve: Faktisk er der brug for et paradigmeskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Olav Bach, Smalager 34, Vejle
Billede
Debat. 

Læserbrev: Når Kim Christensen som erhvervsrådgiver (i læserbrev 13. marts, red.) sætter fokus på kontrol af hvidvask og anden form for snyd, som bankerne indimellem har været en del af, bevidst eller ubevidst, gør han præcist det, som Ole Lynggaard (i læserbrev 11. marts, red.) prøver at undgå i sit indlæg.

Nemlig at skubbe debatten hen på problemet frem for at tage fat i den strukturelle ændring, som er nødvendig, for at samfundet har mulighed for at kontrollere en vildtvoksende udlånsfilosofi i bankerne.

Altså, set fra Kim Christensens hjørne: Lad os forholde os til den synlige del af isbjergene, men glemme alt det vi ramler ind i, hvis vi går tættere på.

Ole Lynggaard rammer præcist med sit krav om en anden struktur for vore nuværende finansielle supermarkeder i sit debatindlæg. Desværre er vi også i den situation, at ændringerne skulle være sket i går. I morgen er det måske for sent.

Dog synes jeg, at Ole Lynggaard burde blive mere konkret omkring strukturændringen. Faktisk er der brug for et paradigmeskifte.

Opdelingen mellem investeringsbank og forretningsbank bør være et af de første mål.

En forretningsbank skal sikre betalingerne mellem virksomheder, borgere og myndigheder.

En investeringsbank skal låne penge til de projekter, som, den mener, giver den bedste forrentning.

Hvis ikke de private banker selv - meget snart - laver denne løsning, er der for mig at se kun en vej:

Nationalbanken bliver kontoførende for alle os med en Nem-konto! Ingen renter og ingen gebyrer, som det er nu hos bankerne. Men stensikre penge i banken. Og så er vores indlån i Nationalbanken til gavn for staten, som jo er os.

Har man så som borger nogle penge, som man vil prøve at investere, så sætter man dem i en privat bank og aftaler, hvilke investeringer de skal lave.

Lige nu henter bankerne deres fortjeneste hjem gennem gebyrer, og samtidig lægger de al risiko over på enten staten eller den enkelte borger. Og giver så afgående direktører mv. "gyldne håndtryk", selvom deres arbejde i og med banken ikke har været til gavn og glæde for nogen.

Og i øvrigt mener jeg, at realkredit skal tages helt væk fra bankerne.

Opdelingen mellem investeringsbank og forretningsbank bør være et af de første mål. En forretningsbank skal sikre betalingerne mellem virksomheder, borgere og myndigheder. En investeringsbank skal låne penge til de projekter, som, den mener, giver den bedste forrentning.

Replik til to læserbreve: Faktisk er der brug for et paradigmeskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce