Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Svineproduktion. I et regnskab skal alle poster med


Svineproduktion. I et regnskab skal alle poster med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, Faldvejen 21, Løgstør
Anne Wolfenberg
Debat. 

Replik: I Avisen Danmark mandag den 4. september anklager Anker Nielsen, Bagenkop, mig for at gå med sørøverklap for det ene øje. Det minder mig om ordsproget, at man ikke bør skyde med sten, når man bor i glashus.

Kære Anker Nielsen, i 2016 eksporterede Danmark grisekød til en værdi af 30 millioner kroner. Ergo må danske svineproducenter siges at bidrage betragteligt til den danske statskasse og velfærdssamfund.

En af grundene til, at Danmark har så stor succes på eksportmarkederne, er faktorer, som Anker Nielsen angiveligt ikke er klar over, nemlig meget høje standarder for sundhed, fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. Oven i køber er vi et af de lande, som formår at producere ét kg kød med lavere belastning af miljø og klima, end man formår i de fleste andre lande.

Jeg kan desuden berolige Anker Nielsen med, at vi naturligvis kun anvender godkendt medicin. Danmark er et af de få lande i verden, som formår at have en anseelig svineproduktion samtidigt med et lavt brug af medicin. Det er der ingen andre lande med en anseelig svineproduktion, der formår. Det er ved flere lejligheder anerkendt af WHO, som desuden betegner Danmark som et eksempel til efterlevelse for andre lande.

Det lave danske forbrug af antibiotika fremgår blandt andet af det vedlagte kort. En væsentlig forklaring på forskellene mellem landene, at man i andre lande bruger medicin forebyggende eller som vækstfremmere. Det har vi ikke gjort i Danmark i mange år.

Endelig kan jeg oplyse, at den antibiotika, der anvendes, udskrives af en uafhængig dyrlæge, samt at forbruget, der løbende overvåges af myndighederne, opgøres måned for måned på hver enkel ejendom. Jeg ved ikke, hvilke stoffer i danske svinekød, som Anker Nielsen mener, der gør danskerne syge. Er du mon klar over, at danske slagtegrise det ene år efter det andet kendes fri for fund af medicinrester, når Fødevarestyrelsen tester kødet på slagteriet?

Jeg håber, at ovenstående har givet læsebrevsskribenten et vist indblik i, at dansk svineproduktion ikke er en total underskudsforretning for det danske samfund. Tvært i mod.

Så kære Anker Nielsen, når du sidder og laver dit regnskab over dansk svineproduktion, hvor både plusser og minusser naturligvis skal med, så håber jeg, at jeg har øget din viden, der gør det muligt at lave et mere balanceret regnskab, end du ellers lagde op til i din replik.

Jeg håber, at du samtidig medgiver, at en eksport af sunde grise og kød fra Danmark med en høj standard er bedre i et globalt perspektiv samtidig med, at det er en god løsning for danske forbrugere, som kan nyde godt af grisekød uden antibiotika og med lav miljøbelastning.