Borgere frygter at komme til at hæfte for milliongæld

Der bliver brugt meget vand på slagteriet til ikke mindst rengøring. Med den nye udvidelse af slagteriet, er vandværket nødt til at udvide for at kunne levere vand nok. Men nogle af byens borgere er utilfredse med at kunne risikere at hæfte solidarisk for anlægslånet. Arkivfoto: Mette Mørk

Borgere frygter at komme til at hæfte for milliongæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulla og Carl Åge Samuelsen i St. Lihme er utilfredse med, at St. Lihme Vandværk ønsker en kommunegaranti i forbindelse med stor udvidelse. Borgerne kan risikere at komme til at kautionere med cirka 50.000 kroner pr. husstand.

St. Lihme: Vandværket i St. Lihme arbejder i øjeblikket på at få grønt lys hos Vejle Kommune til at udvide vandværket for 2,4 millioner kroner. Slagteriet Danepork har netop gennemført en meget stor udvidelse, og det betyder også, at slagteriets vandforbrug stiger betragteligt. For at kunne levere den øgede mængde vand, kræver det en udvidelse af vandværket.

Men vandværksudvidelsen vækker utilfredshed hos blandt andre Ulla og Carl Åge Samuelsen. Vandværket i St. Lihme søger nemlig en kommunegaranti på to millioner kroner til at finansiere udvidelsen, de resterende 400.000 kroner kan vandværket selv finansiere. Ved kommunegaranti kommer vandværkets forbrugere nemlig til at hæfte solidarisk for pengene, hvis slagteriet skulle gå konkurs.

- Det betyder, at hver ejendom kan risikere at komme til at kautionere for cirka 50.000 kroner. Det er godt nok mange penge at skulle kautionere for, især taget i betragtning at slagteriet er den eneste, der får noget ud af udvidelsen. Vi og de andre, vi har talt med, mener derfor som udgangspunkt, at udvidelsen bør stå for Daneporks egen regning, siger Ulla Samuelsen.

Det betyder, at hver ejendom kan risikere at komme til at kautionere for cirka 50.000 kroner. Det er godt nok mange penge at skulle kautionere for, især taget i betragtning at slagteriet er den eneste, der får noget ud af udvidelsen.
Ulla Samuelsen, borger i St. Lihme

Mange ville have sagt nej

Vandværkets bestyrelse fremlagde udvidelsesplanerne på generalforsamlingen i marts måned. Her var omkring 20 mødt op, og her fik bestyrelsen opbakning til at arbejde videre med projektet.

- På generalforsamlingen blev kommunegarantien bare ikke nævnt med et ord. Bestyrelsen fortalte, at man ville finde de to millioner ad andre veje - men der blev ikke sagt noget om, at alle husstande kan risikere at hænge på gælden. Hvis de havde vidst det, så er jeg sikker på, de havde sagt nej, lyder det fra Ulla Samuelsen, som ærgrer sig over, at hun og hendes mand var forhindret i at deltage ved generalforsamlingen, for ellers havde de måske stillet flere spørgsmål til planerne.

Hvis en kommunegaranti først kom i spil efter generalforsamlingen, burde bestyrelsen have indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, så forbrugerne havde haft mulighed for at stemme nej, mener parret.

- Jeg er sikker på, at der er mange herude, der ville have stemt nej til vandværksplanerne, hvis de vidste, at de kunne komme til at kautionere for 50.000 kroner, vurderer hun.

Samtidig undrer parret sig over, at vandværkets bestyrelse er så fokuseret på at udvide for slagteriets skyld. I vandværkets vedtægter står der kun, at vandværket er forpligtet til at levere til ejendomme, og der foreligger ifølge dem ingen skriftlige aftaler med kommunen om, at vandværket er forpligtet til at levere til en så stor virksomhed som Danepork.

Frygter huse bliver usælgelige

Ulla og Carl Åge Samuelsen frygter samtidig, hvad det få af konsekvens i forhold til eventuelle hussalg, hvis potentielle købere finder ud af, at man som husejer i St. Lihme hæfter solidarisk på et to millioner kroner stort lån.

- I forvejen er det svært nok at sælge huse herude, fordi det store slagteri ligger her. At stå som kautionist for 50.000 kroner vil kun gøre det sværere, siger Ulla Samuelsen.

Torsdag aften mødtes parret sammen med to andre fra St. Lihme med to af bestyrelsesmedlemmerne fra vandværket, da Ulla og Carl Åge Samuelsen har søgt aktindsigt i sagen. Her fortalte bestyrelsen, at man allerede har brugt cirka 270.000 kroner på en ny boring, og hvis ikke vandværket får kommunegarantien, bliver lånet til det dyrere for borgerne.

- Vi vil ikke være skyld i, at det bliver dyrere for borgerne herude, slår de fast.

Men de ærgrer sig over, at de nok har sovet lidt i timen, da vandværkets bestyrelse først fremlagde planerne.

- Der mangler i vandværkets vedtægter at blive taget stilling til, hvor stort forbrug det kan levere til enkelte store erhvervsvirksomheder, som har et stort vandforbrug. Det har forbrugerne, dermed også bestyrelsen, ikke været opmærksom på før nu, lyder det fra Ulla og Carl Åge Samuelsen.

Økonomiudvalget i Vejle Kommune skal mandag behandle forslaget om en kommunegaranti.

Borgere frygter at komme til at hæfte for milliongæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce