Dansk Fjernvarme til regeringen: Meget alvorligt problem - skynd jer at ændre loven

Formanden for Egtved varmeværk, Anders Rønshof, får opbakning fra Dansk Fjernvarme, der kalder det forsvindende grundbeløb for et alvorligt problem. Foto: Mette Mørk

Dansk Fjernvarme til regeringen: Meget alvorligt problem - skynd jer at ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen bør indføre frit brændselsvalg for de små kraftvarmeværker hurtigst muligt, mener Dansk Fjernvarmes direktør, der dog frygter, at værkerne kan ende som gidsler i en større politisk forhandling.

Egtved: Når grundbeløbet forsvinder, er det ikke rimeligt fortsat at binde de små værker til naturgas.

Det mener Kim Mortensen, der er direktør for brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, som repræsenterer de decentrale kraftvarmeværker.

- De mindre værker begyndte at få tilskud fra staten, fordi man i 1990'erne havde brug for, at de satte gang i naturgassystemet og producerede el. De tilskud blev over tid til grundbeløbet, men når det forsvinder, kan staten ikke længere tillade sig at forlange, at værkerne stadig holder sig til naturgassen. Så løsningen er, at regeringen skynder at få indført frit brændselsvalg, siger Kim Mortensen.

Frit brændselsvalg er et opgør med den lovgivning, der binder de små værker til naturgassen. En binding, som ifølge Dansk Fjernvarme kan komme til at koste forbrugerne dyrt, når grundbeløbet forsvinder om et år.

- Ifølge vores undersøgelser vil det komme til at koste forbrugerne mellem 2000 og 10.000 kroner mere om året, alt afhængig af forholdene på det lokale værk, og det gør det til et meget alvorligt problem. Det er en skjult skat på husstandene, siger Kim Mortensen.

Han fortæller, at enkelte værker tidligere har fået dispensation for bindingen til naturgas, og det har vist effekten.

- Mange af de værker har kunne halvere deres varmepris ved at skifte væk fra naturgas, så vi ved, det virker. En anden mulighed er også at sænke afgifterne på naturgas, så værkerne kan fortsætte med at bruge det, uden priserne stiger, siger direktøren.

Lovgivningen
De decentrale kraftvarmeværker er bundet af to regler: Brændselsbindingen og kraftvarmekravet.

Brændselsbindingen kræver, at værkerne anvender naturgas som brændsel.

Kraftvarmekravet betyder, at værkerne er forpligtet til at producere både varme og el.

Venter på udspil fra regeringen

Den tidligere Venstre-regering fremlagde i september 2016 en forsyningsstrategi. Af den fremgik det, at regeringen ønskede at give frit brændselsvalg til de decentrale værker, men det er endnu ikke sket.

- Den nye regering vil lægge det sammen med en ny stor energiaftale, og det får os til at frygte, at det frie brændselsvalg bliver taget som gidsel i de store forhandlinger. Tiden kan hurtigt løbe fra os, siger Kim Sørensen.

Dansk Fjernvarme til regeringen: Meget alvorligt problem - skynd jer at ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce