Det er vores store drøm, der nu går i opfyldelse

Peter Bruun og Lene Conradsen har arbejdet med frilandsgrise i mange år. Nu sætter en aftale med Rema 1000 dem i stand til at gøre deres store drøm til virkelighed. PR-foto

Det er vores store drøm, der nu går i opfyldelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Bruuns og Lene Conradsens frilandsgrise kan fra søndag købes i Rema 1000s butikker. Dermed kan grisene fra Vorslunde følges hele vejen fra jord til bord.

Vorslunde: "Frilandsgris - fra Peter og Lene" hedder en ny produktserie, som butikkerne i Rema 1000 kæden lancerer søndag 11. marts.

Grisene kommer fra Peter Bruuns og Lene Conradsens besætning i og omkring Vorslunde. Produktionen med søer og smågrise på friland har været i gang siden 1995. I starten var der 200 søer og antallet er siden forøget.

- I dag har 830 søer og vi skal producere omkring 22.000 slagtesvin. Aftalen med Rema 1000 giver basis for en langt mere sikker fremtid for produktionen, så det er en drøm, der hermed går i opfyldelse, siger Lene Conradsen.

Produktionen på Greensgård har gennem årene været drevet mere af idealisme end af egentlig økonomi. De stadige udvidelser har ikke udelukkende haft sammenhæng med ønsket om at få mere at lave eller få flere ansatte.

Men omkostningerne har en tendens til kun at stige, så enten har der skulle skæres ned eller udvides.

Udvidelserne har også betydet, at ejendommen Greensgård ikke kan rumme hele produktionen.

Frilandsgrisen vej til køledisken
Grisene fødes og lever den første del af livet i farrehytter på indhegnede arealer i Vorslunde.

Opfedningen foregår i stalde med masser af halm og frisk luft.

Slagtningen foregår hos Hvidebæk Slagteri på Sjælland. Det har ikke været muligt at finde et slagteri i Jylland. Køreturen er på 3½ time.

Udskæringerne sælges i Rema 1000 under mærket "Frilandsgris - fra Peter og Lene".

Frilandsgrisen kommer i ti udskæringer på fersk kød som for eksempel flæskesteg, ribbenssteg, stegeflæsk, frilandsmedister, hakket grisekød og magert skinkekød.

Pålæg fra frilandsgrisen kommer blandt andet som spegepølse, leverpostej, hamburgerryg og pølser til hotdogs og grillen.

Serien lanceres fra søndag 11. marts.
Selv om grisene ender som flæskesteg og grillpølser, lægger Peter Bruun og Lene Conradsen vægt på, at de har haft optimale livsbetingerlser under opvæksten. Arkivfoto: Mette Mørk
Selv om grisene ender som flæskesteg og grillpølser, lægger Peter Bruun og Lene Conradsen vægt på, at de har haft optimale livsbetingerlser under opvæksten. Arkivfoto: Mette Mørk

Nyt byggeri

I begyndelsen blev smågrisene solgt til videre opfedning andre steder. Men for nogle år siden begyndte parret selv at fede smågrisene op.

Det stillede krav om øget staldkapacitet, så for øjeblikket er der indgået lejeaftaler med fire andre ejendomme. Men parret er også i gang med at bygge ny stald. Det sker på en ejendom, de har overtaget i Høgelund.

- Her er vi ved at opføre en stald på 150 gange 39 meter. I staldene får svinene masser af halm til at sove i og fri adgang til udearealer og frisk luft. Alle søer og grise er fritgående hele livet. Med den nye stald bliver forholdene endnu bedre, både for dyr og for vi mennesker, der passer dem, siger Lene Conradsen.

Aftalen med Rema 1000 har været undervejs et par år. Den er én af årsagerne til, at Peter Bruun og Lene Conradsen har turdet binde an med nybyggeriet på Høgelundvej. For aftalen sikrer dem en bedre indtjening, end de kunne opnå som andelshavere ved Danish Crown.

Afregningsprisen på frilandsgrise er godt nok højere også ved slagteriet Danish Crown. Men her blev kun omkring 45 procent af grisen solgt som frilands.

Grise på friland hos Peter Bruun og Lene Conradsen i Vorslunde. Foto: Mette Mørk
Grise på friland hos Peter Bruun og Lene Conradsen i Vorslunde. Foto: Mette Mørk

Gensidig glæde

- Resten blev solgt som bulkvarer og afregnet til den pris. Hos Rema 1000 bliver hele grisen solgt som frilandsgris og afregnet efter det, forklarer Lene Conradsen.

For at indgå aftalen med Rema 1000 har det været nødvendigt at opsige medlemskabet af andelsselskabet Danish Crown. Et sådant medlemskab indebærer både en ret og en forpligtelse. Retten til altid at kunne afsætte sin produktion og forpligtelsen til at afsætte produktionen.

- Ved at opsige aftalen fjerner vi vores sikkerhedsnet. Men vi tror, det er det værd, for det giver os mulighed for at forfølge vores drøm. Nu kan vi levere grise fra jord til bord og vi tror på, at vi dermed kan være med til at flytte noget i dansk svineproduktion, siger Lene Conradsen.

Hun konstaterer, at forbrugerne er blevet meget bevidste omkring dyrenes velfærd, når de står ved køledisken. Derfor er hun glad for samarbejdet med Rema 1000.

- Den giver kunderne mulighed for at købe kød fra grise, der har haft en opvækst i omgivelser, som passer til deres naturlige adfærd, siger Lene Conradsen.

Også hos Rema 1000 indkøbschef Anders Rene Jensen er der glæde over aftalen:

- Vi har længe mærket en stor interesse for danske frilandsgrise, så vi er meget glade for det nye samarbejde med Peter og Lene. I REMA 1000 har vi fokus på at fremme bæredygtig produktion og udvide vores varesortiment i overensstemmelse med kundernes ønsker, og dette er et naturligt skridt i den retning af vores købmandskab, siger han.

Det er vores store drøm, der nu går i opfyldelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce