Fik ny godkendelse: Lokal kro er fortsat en del af eksklusiv klub

Bjarne og Dorthe Kirstine Madsen, der driver Jelling Kro, kan glæde sig over, at de lovligt kan bruge kongekronen i fremtiden. Arkivfoto

Fik ny godkendelse: Lokal kro er fortsat en del af eksklusiv klub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nylig blev Jelling Kro blev godkendt til fortsat at kunne kalde sig "Kongelig Privilegeret Kro" med mulighed for at anvende den lukkede kongekrone. Kun 41 kroer i landet har fået lov at komme med i ordningen.

Jelling: Kroen i Jelling har fået lov at fortsætte med at kalde sig "Kongelig Privilegeret Kro". Det betyder, at den er blandt de 41 kroer i landet med tilladelse til at anvende den lukkede kongekrone.

Den lukkede kongekrone er i modsætning til den åbne kongekrone et statskendetegn. Den kan derfor ikke uden hjemmel bruges af andre end kongehuset og staten, da den er beskyttet af paragraf 132 i straffeloven.

Ordningen stammer helt tilbage til 1283, da det blev indføjet i Rigsloven, at det var kongens opgave at sørge for, at der på passende steder i Danmark fandtes overnatnings- og spisesteder, hvor de vejfarende kunne tage ind. Margrete I skærpede i 1396 loven til, at der skulle være en kro på de store veje for hver fjerde mil (40 kilometer).

I løbet af 1900-tallet har godt 100 danske kroer med kongelige privilegier benyttet den lukkede kongekrone som et varemærke og symbol på kulturarv. Men staten har løbende skredet ind overfor misbrug af kronen, og således har der i 2013 været rettet henvendelse til de kongeligt privilegerede kroer og krævet, at brugen af kongekronen skulle bringes til ophør.

Fra 113 til 41

I 2016 blev det på baggrund af ændring i arkivloven muligt at søge om at måtte anvende den lukkede kongekrone igen. Tilladelse kræver, at stedet opfylder betingelser fastsat i tilhørende bekendtgørelse, hvoraf det blandt andet fremgår, at benyttelsen af kongekronen skal kunne begrundes historisk og med henblik på at formidle en del af den danske kulturhistorie.

Mens der i 2016 var 113 kongelig privilegerede kroer i Danmark, er dette antal i 2018 ændret til 41 kroer efter Rigsarkivets gennemgang af ansøgninger.

Heriblandt er Jelling Kro, som dermed har generhvervet tilladelsen til at anvende den lukkede kongekrone og er således med kongelige privilegier med til at fortælle en del af den danske kulturhistorie.

Fik ny godkendelse: Lokal kro er fortsat en del af eksklusiv klub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce