Glutenfrit brød hitter: Lokalt bageri fik sit gennembrud i 2018

Der er fuld tryk på produktionen. Her er det "rugbrød" uden rug, der bliver formet. Foto: Peter Hald

Glutenfrit brød hitter: Lokalt bageri fik sit gennembrud i 2018

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordic Gluten Free Bakery i nærheden af Klovborg har bidt sig grundigt fast på brødmarkedet og er vokset kraftigt.

Klovborg: Nordic Gluten Free Bakery på Sandvadvej lidt syd for Klovborg har gang i ovnene. Meget endda. Bageriet har i den senere tid øget antallet af medarbejdere betydeligt. Det glutenfri bageri har i øjeblikket 13 medarbejdere, og der kommer flere til.

- I begyndelsen af det nye år får vi brug for yderligere et par medarbejdere, fortæller Laila Finding, der ejer bageriet sammen med ægtemanden Kaj Kjærgaard.

Det er kun halvandet år siden, at bagerparret etablerede deres bageri på Sandvadvej 30 i bygninger, der tidligere husede virksomheden SR Pack. De første glutenfri brød blev bagt i maj 2017, og lidt efter lidt lykkedes det den nye virksomhed at vinde fodfæste på markedet.

- Nu er gennembruddet kommet, konstaterer Laila Finding.

- Vi er nået ud bredt til hele detailhandlen i Danmark, og samtidig eksporterer vi til en lang række lande, fortæller hun.

Vi har sikret os, at vi kan udvide.
Laila Finding, bager
Bagerparret Laila Finding og Kaj Kjærgaard har grund til at smile. Deres glutenfri bageri er blevet en succes. Foto: Peter Hald
Bagerparret Laila Finding og Kaj Kjærgaard har grund til at smile. Deres glutenfri bageri er blevet en succes. Foto: Peter Hald

Det handler om smag

Som navnet antyder leverer Nordic Gluten Free Bakery glutenfrit brød - og også brødtyper, der ikke indeholder laktose.

Hemmeligheden bag virksomhedens succes er kort og godt, at bageriet har kæmpet hårdt for at fremstille gluten- og laktosefrit brød, der rent faktisk smager godt. Det kan virksomheden også dokumentere.

- Vores brød har gennemgået test på Teknologisk Institut, og det kom ud med topplaceringer efter en række blindtests, hvor der blev lagt vægt på struktur, smag, duft med mere. Vores brød var oppe mod andre mærker indenfor glutenfrit brød og også konventionelt brød, fortæller Laila Finding.

- Vi har åbenbart ramt en trend, for ud over dem, der er gluten-allergikere, så har vi fået et stigende antal kunder, der ikke er allergikere, men som gerne vil prøve noget sundere brød, som de får det bedre af. Der er jo stigende bevidsthed om kosten - folk er blevet meget opmærksomme på, hvad de spiser - og det kan vi mærke, siger hun.

Efterspørgslen er faktisk så stor, at nogle mennesker tager helt ud på Sandvadvej og banker på hos bageriet.

- Men vi sælger altså ikke "fra døren", så de går desværre forgæves. Vi leverer til detailhandlen, og det betyder, at vi leverer frosset brød, der blev kørt ud til supermarkeder, bagerbutikker med mere, forklarer Laila Finding.

Den store udfordring ved at bag glutenfrit er at finde nogle råvarer, som ikke indeholder gluten, men som alligevel kan bruges i klassiske brødtyper - for eksempel morgenbrød, sandwichbrød og kager.

"Rugbrød" for eksempel kan Nordic Gluten Free Bakery trylle frem ved hjælp af hørfrø, solsikkekerner, kartoffelflager og specialfremstillet malt.

Glutenfrit brød kræver alternative ingedienser. Blandt andet kartoffelflager, som Laila Finding står med her. Foto: Peter Hald
Glutenfrit brød kræver alternative ingedienser. Blandt andet kartoffelflager, som Laila Finding står med her. Foto: Peter Hald

Toppen af isbjerget

Alt tyder på, at Nordic Gluten Free Bakery har bidt sig godt fast på markedet, og på længere sigt udelukker Laila Finding ikke, at det kan blive nødvendigt at udvide bageriet på Sandvadvej.

- Der er allerede lidt pladsproblemer, men vi har sikret os, at vi kan udvide. Vi har otte hektar omkring virksomheden, fortæller hun.

- Vi har ofret en hel del penge og en masse tid på virksomheden, men vi er meget tilfredse. Jeg tror, at vi foreløbig kun har set toppen af isbjerget, tilføjer hun.

Linser indgår også i produktionen af visse brødtyper. Foto: Peter Hald
Linser indgår også i produktionen af visse brødtyper. Foto: Peter Hald

Glutenfrit brød hitter: Lokalt bageri fik sit gennembrud i 2018

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce