Har akutte økonomiske problemer: En halv million kroner redder vejlensisk forening

Selvom Madværket har haft ondt i økonomien og været båret af rent frivillige kræfter, har foreningen dog ikke været helt uden aktivitet. Her er det fra et arrangement i Café Sejd i Jelling i februar i år. Arkivfoto: Mette Mørk

Har akutte økonomiske problemer: En halv million kroner redder vejlensisk forening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiudvalget har bevilget 500.000 kroner til fødevarenetværket Madværket, der undgår at tage stilling til en nedlægning på næste generalforsamling.

Vejle: Madværket, der er et netværk af små fødevarevirksomheder i Trekantområdet, står i akutte økonomiske problemer.

Foreningen er så presset, at man nu har bedt Vejle Kommune om at smide en redningskrans ud til det nødlidende netværk, og den redningsaktion er lykkedes.

Det skyldes velvilje og en halv million kroner, som de lokale politikere i økonomiudvalget har valgt at give til det netværk, som har til formål at føre lokale fødevareproducenter sammen med kokke, spisesteder og butikker i området.

- Vi har valgt at efterkomme ansøgningen. Det er et forsøg på at understøtte Vejles status som fødevareby både i selve Vejle og i områderne udenfor byen, hvor vi har en række små fødevareproducenter. Madværket har stor fokus på lokalt producerede madvarer og de historier, der knytter sig til, og det passer godt ind i hele satsningen på fødevarer med Vejles mange fødevarevirksomheder og Food Innovation House, fortæller borgmester Jens Ejner Christensen (V).

For foreningen er det en overlevelse, og derfor er vi ret begejstrerede for, at Vejle Kommune gør det her. Vi har været presset på likviditeten.
Per Mandrup, formand for Madværket

Et kommunalt projekt

Madværket blev etableret i 2012 som et kommunalt projekt, der blandt andet fik støtte fra By-, bolig og landdistriktsministeriet, Region Syddanmark, LAG-Vejle, Den Europæiske Landbrugsfond, Vækstforum og By-, bolig og landdistriktsministeriet.

Men Madværket skulle fra 2015 stå på egne ben og i gang med at skabe sin egen økonomi med et "kom godt i gang-beløb" fra Vejle Kommune og Trekantområdet Danmark.

Det beløb er dog aldrig blevet udbetalt, for det afsluttende regnskab for projektet er aldrig blevet godkendt i statslig regi, hvilket var en forudsætning for udbetalingen. Siden er der nu gået tre et halvt år, og godkendelsen er blevet forsinket som følge af skiftende sagsbehandlere i styrelsen.

Det har betydet, at Madværket har kørt på meget lavt blus.

Det er overlevelse

Foreningen har ikke kunnet skabe den nødvendige økonomi mellem 2015 og 2019, da netværket ikke har haft økonomi til at investere i indtægtsgivende aktiviteter. Foreningen er derfor kommet i akutte økonomiske vanskeligheder og var i fare for at lukke ved den kommende generalforsamling i slutningen af april.

Men efter økonomiudvalgets beslutning er der glæde hos Madværkets formand, tidligere Michelin-kok Per Mandrup.

- For foreningen er det en overlevelse, og derfor er vi ret begejstrerede for, at Vejle Kommune gør det her. Vi har været presset på likviditeten og den langstrakte godkendelse af regnskabet har været ved at slå foreningen ihjel. Vi har ikke haft penge til aktiviteter, men vi synes, at vi har vist, at projektet er bæredygtigt og har skabt meget kort vej fra produkt til tallerken. Derfor giver netværket rigtig god mening, siger Per Mandrup.

Mangler en person

Foreningens bestyrelse vil nu arbejde på at udvide medlemskaren - pt. omkring 80 - uden at hæve kontingentet, som ligger på 750 kroner for fødevareproducenter og 250 kroner årligt for private og kokke.

- Vi tror mere på en lidt større volumen i foreningen end et højt kontingent, og så vil vi gennem brugerbetalte aktiviteter skabe et højt aktivitetsniveau. Vi har kikkerten rettet mod de mange forskellige kompetencer, vi har i foreningen. Kompetencer, som vi vil bruge til at skabe forskellige projekter, og vi mangler en person, der kan holde fokus på foreningen. Det kan være svært at stable en forening på benene på rent frivilligt arbejde, og derfor har aktivitetsniveauet været begrænset, siger Per Mandrup.

Det er forventningen at Vejle Kommune får sin halve million kroner retur, når staten på et tidspunkt har godkendt regnskabet fra det oprindelige projekt.

Har akutte økonomiske problemer: En halv million kroner redder vejlensisk forening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce