Kartoflens vej fra frø til fritter er nu samlet et sted

I et 1760 kvadratmeter stort væksthus får nye kartoffelsorter deres første test. Hovedparten af planterne kommer aldrig videre end til første runde. Foto: Yilmaz Polat

Kartoflens vej fra frø til fritter er nu samlet et sted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danespo er næsten færdig med at flytte ind i sit nye domicil på Dyrskuevej. Det har gjort alle arbejdsgange mere smidige og hurtige.

Give: Det tager godt 15 år fra de første kartoffelfrø er samlet ind til en ny sort kan ende hos forbrugerne.

Det bliver der ikke ændret på, selv om en af de store udviklere af nye kartoffelsorter og sælgere af lægge- og spisekartofler Danespo har fået samlet alle sine aktiviteter på Dyrskuevej i Give.

- Men allerede nu kan vi mærke, at det daglige arbejde med at udvikle nye sorter går nemmere og hurtigere. Tidligere havde vi forædlingsarbejdet spredt på fem forskellige steder i Vandel. Her er alt samlet, siger en Danespos administrerende direktør Jens Holstborg.

Det giver naturligvis kortere afstande mellem de mange mellemstationer, en kartoffel skal lande på under den lange vej fra første frø til godkendt ny sort. Mellemstationerne er mange og de første ti år ligger de nu alle på Dyrskuevej.

Her har Danespo taget et knapt 5000 kvadratmeter stort byggeri i brug. Den ene femtedel rummer virksomhedens administrative del. Det er den del, der tidligere lå Ryttervangen.

Forædlingens kunst
For at få godkendt en ny sort skal kartoflen opfylde en række krav.Den skal være ensartet og unik, for eksempel i form af resistens over sygdomme.

Et patent udløber efter 30 år.

Der udvikles hele tiden nye sorter, blandt andet fordi markedet og forbrugerne ønsker nye egenskaber.

Danespo forhandler mere end 150 forskellige sorter på markederne i Europa, Mellemøsten og i Nordafrika.

Sorterne stammer fra en lang række forædlere i blandt andet Danmark, Holland, Tyskland og Frankrig.
Kartofler bliver udsat for lidt af hvert, inden de eventuel kan blive en del af en ny sort. I den nye forsøgsstations kølerum har Jens Holstberg en lang række eksisterende sorter under observation. Foto:Yilmaz Polat
Kartofler bliver udsat for lidt af hvert, inden de eventuel kan blive en del af en ny sort. I den nye forsøgsstations kølerum har Jens Holstberg en lang række eksisterende sorter under observation. Foto:Yilmaz Polat

Væksthuset

Resten er helliget forsøgscenter og væksthus. Væksthuset ligger lidt for sig selv og er på 1760 kvadratmeter.

Her får de nye kartoffelsorter deres første spæde start på vejen til forbrugernes middagsborde. Det sker på planteborde, hvor et genbrugsvandingsanlæg sørger for, at de voksende planter får både den nødvendige mængde vand og næringsstoffer.

- Vi er ressourcebevidste, så vi samler det vand op, som planterne ikke bruger. Et anlæg sørger for, at vandet kan bruges igen og at det har et konstant indhold af næringsstoffer siger Jens Holstborg.

De store glasarealer kan betyde høje temperaturer i væksthuset. Der er blæsere til at sørge for lidt vind, men der er ikke noget køleanlæg.

- Vi sælger kartofler i stort set alle klimazoner, så kartoflerne skal kunne klare de vækstforhold, der er i eksempelvis Nordafrika og Mellemøsten, siger Jens Holstborg.

Kulden er en større fjende end varmen, så væksthuset er udstyret med anlæg, der kan holde nattefrosten stangen.

Udviklingen af nye sorter er langt i hænderne på forsøgsleder Jens Ole Madsen og hans folk. Foto: Yilmaz Polat
Udviklingen af nye sorter er langt i hænderne på forsøgsleder Jens Ole Madsen og hans folk. Foto: Yilmaz Polat

Forsøgscenter

Forsøgscentret et på 2000 kvadratmeter og rummer mange forskellige aktiviteter.

Her sker udvælgelsen af de kartofler, der skal bruges til udvikling af nye sorter. Kriterierne er størrelse og udseende af knoldene.

De nye sorter fås ved at krydse to eksisterende sorter og frøene fra disse plantes ud i væksthuset. Planternes vurderes på en lang række kriterier og de bedst egnede plantes om og udvælges, plantes om og udvælges i en næsten endeløs række af forsøg.

- For at en ny kartoffel kan godkendes og vi kan tage patent på den, skal den være ensartet og opfylde en række krav. Den skal også være unik, hvilket vil sige, der skal have egenskaber, som ingen af de mange eksisterende sorter har, for eksempel resistens over for sygdomme, siger Jens Holstborg.

Egenskaberne i de enkelte sorter er forskellige alt afhængigt af, om de er til stivelse, til chips, til pomfritter eller til sovs. Disse egenskaber testes også i forsøgscenteret, hvorfor man her kan møde "duften af grillbar".

Tirsdag 22. januar har Danespo inviteret en række kunder og avlere til en officiel indvielse af det nye domicil.

Det kan ikke nytte noget, hvs en pommefrittekartoffel ikke er velegent til pommesfritter. Derfor tester Kirsten Pedersen og Trine Thorn Petersen løbende de nye sorters egenskaber i forhold til det, kartoflerne er beregnet til. Foto: Yilmaz Polat
Det kan ikke nytte noget, hvs en pommefrittekartoffel ikke er velegent til pommesfritter. Derfor tester Kirsten Pedersen og Trine Thorn Petersen løbende de nye sorters egenskaber i forhold til det, kartoflerne er beregnet til. Foto: Yilmaz Polat

Kartoflens vej fra frø til fritter er nu samlet et sted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce