Målet er 30 ton insekter om dagen: Larve-fabrik får millionstøtte

Med en støtte på knap 16 mio. kr. fra Miljøstyrelsen kan brasilianske Thais Goulart hos Enorm i Hvirring forsætte sin forskning i larver fra soldaterfluen og deres potentiale som ingrediens i fiskefoder. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Målet er 30 ton insekter om dagen: Larve-fabrik får millionstøtte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Insektfabrik i Hvirring støttes nu med 15,9 millioner fra Miljøstyrelsen. Dertil kommer 230.000 kr. fra Innovationsfonden.

Hvirring: Enorms insektfabrik i Hvirring bliver centrum for et stort fyrtårnsprojekt, støttet af Miljøstyrelsen med op til 15,9 millioner kroner.

Det fortæller den lokale insektvirksomhed Enorm Biofactory i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Miljøstyrelsen har givet tilsagn om at støtte projektet, som beskrevet i Horsens Folkeblad søndag 25. november, med at realisere Danmarks første industrielle insektproduktion. Projektets mål er, at der om fire år skal stå en færdig fabrik til produktion af 30 ton levende larver dagligt, og at larverne skal ende som fiskefoder.

I projektet vil der være stor fokus på minimering af spild og udnyttelse af cirkulære biomassestrømme. Enorm er hovedansøger i projektet, hvor øvrige projektpartnere tæller: DTU Aqua, Teknologisk Institut, Aller Aqua, Hanneman Engineering og Champost. Projektet starter 1. januar 2019 og løber over de næste fire år.

Fluekiks på markedet

Black Soldier Fly larverne, som Enorm, efter årskifitet vil opstarte en stor-produktion af, kan bruges til både foder og fødevarer. Mens Miljøstyrelsens fyrtårnsprojekt kun vil fokusere på insektingredienser til fiskefoder, vil Enorm sideløbende arbejde på også at udvikle produkter til fødevarer.

Til det formål har Innovationsfonden givet tilsagn om at støtte Enorm med 235.000 kr. til at udvikle insektmel baseret på black soldier fly larver til fødevarer, samt sørge for, at produktet fortsat er lovligt at markedsføre i EU.

De seneste år har insekter som fødevarer været lovlige i Danmark, så længe det bestod af det hele insekt og ikke en koncentreret del af insektet. Siden 1. januar 2018 har insekter været såkaldt "novel food", hvilket betyder at alle insektprodukter skal godkendes i EU. Da Enorm foreløbigt er de eneste i EU, der etablerer en fødevaregodkendt black soldier fly produktion, er det op til dem at overbevise kommissionen i EFSA (European Food Safety Authority) om, at insektmel baseret på black soldier fly larver ikke udgør nogen risiko som fødevare.

Støtten betyder, at Enorm vil kunne løfte denne opgave og genoplive deres fluekiks. Et produkt med insektmel fra soldaterfluen som ingrediens, og som Enorm i en begrænset mængde producerede i december sidste år, for at introducere black soldier fly som fødevare. Projektet har et samlet budget på 715.000 kr..

Målet er 30 ton insekter om dagen: Larve-fabrik får millionstøtte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce